Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023

Tweede Kerstdag is crossdag! Op maandag 26 december 2023 is het tijd voor een ware crossklassieker en dat op een schitterend decor! De Wereldbeker Gavere 2023 heeft daarnaast, net als Antwerpen, Hulst en Koksijde een primeur: net als verleden jaar staat de volledige Grote Drie aan de aftrap! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023!

Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023 - Grote Drie

Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023: de Tweede Kerstdag goed besteed met een heerlijke klassieker

Tweede Kerstdag kan je gezellig borrelen met vrienden en familie. Of je hebt een verplichting bij de (schoon)familie waar je niet onderuit kan komen. Je kan verplicht met moeders de vrouw meemoeten naar een woonboulevard. Maar wat je het allerbeste kan doen: de Kwaremontjes koud leggen in de frigo en eens onderuit in uw zetel gaan zitten. Of nog beter: reis af naar Gavere en ben er live bij! Ben je dat van plan? Lees hieronder onze praktische tips! Eerst verder met de historie van de cros!

Historie Cross Gavere

Etienne Gevaert, mede oprichter van de Superprestige, draagt een rijke geschiedenis met de cross in Gavere. Na 46 succesvolle edities liet hij de organisatie vorig jaar over aan Flanders Classics. Het groeiende kostenplaatje en de behoefte aan een aantrekkelijke datum en sterke deelnemersveld dwongen deze verandering af. Ondanks het einde van een tijdperk hopen we op een veelbelovend nieuw begin.

Gevaert, die op zijn dertiende blind werd, weerhield dat niet om in de jaren zestig kinesitherapie te studeren en wielrenners als Benoni Beheyt en de broers Roger en Erik De Vlaeminck te masseren. Met ervaring als impresario en eigenaar van een tentenbedrijf lanceerde Gevaert in 1978 samen met de Nova-vrienden de eerste cross in Asper. Een vlak, drassig parcours langs de Scheldemeersen zette de toon voor de modderige veldritten uit de jaren ’70 en ’80.

De cross trok snel bekende wegrenners aan, waaronder Eddy, Willy en Walter Planckaert, Klaus-Peter Thaler en Ferdi Van Den Haute. In 1983, het jaar van de eerste Superprestigecross, was het een mijlpaal voor zowel Asper-Gavere als het veldrijden in het algemeen. Gevaert en andere organisatoren lanceerden de Superprestige als het oudste regelmatigheidscriterium, toen met vier manches en nu met acht.

Een decennium later verhuisde de cross naar Kasteel Grenier in Gavere, waar het evenement nog steeds plaatsvindt. Het domein biedt een prachtige omgeving en een natuurlijk parcours zonder kunstmatige hindernissen. 

Sven Nys domineerde sportief gezien met negen overwinningen tussen 2001 en 2013, terwijl Sanne Cant met vier zeges recordhoudster is bij de dames. Ook Peter Van Santvliet en Ellen Van Loy verdienen erkenning voor hun prachtige zeges in Gavere.

Historie Cross Gavere - Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023

Vorig jaar

In Gavere streden de top 3 veldrijders hevig. Mathieu van der Poel triomfeerde na een fel duel, gevolgd door Wout van Aert op de tweede plek en wereldkampioen Tom Pidcock op de derde trede van het podium. De renners startten snel en enthousiast voor een publiek dat genoot van het schouwspel. Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Van der Poel en Pidcock namen een goede start, terwijl Van Aert wat achterop raakte.

Van Aert maakte snel terrein goed en kwam na een krachtige looppassage weer naar voren. Van der Poel creëerde een voorsprong, met Pidcock, Van Aert, Sweeck en Vanthourenhout in zijn kielzog. Pidcock haakte aan bij Van der Poel, en Van Aert moest volgen in de achtervolging. In de tweede ronde kreeg Van der Poel een lekke band, waardoor Pidcock alleen aan de leiding kwam. 

Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023 - Grote Drie - Wout van Aert

Na een fietswissel voegde Van Aert zich bij Van der Poel, maar de Nederlander versnelde en liet de Belg achter, op weg naar Pidcock. Van Aert herstelde en sloot weer aan bij Van der Poel, gezamenlijk achtervolgden ze Pidcock. Na een loopgedeelte kwamen ze samen, terwijl Vanthourenhout sterk op de vierde plaats reed.

Van der Poel waagde zich risicovol op de afdaling, behield zijn voorsprong en dwong zijn concurrenten tot het uiterste. Pidcock moest als eerste lossen, gevolgd door Van Aert. Van der Poel drukte door en behaalde zijn derde Gavere-overwinning, met Van Aert op de tweede en Pidcock op de derde positie.

Voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023 - Van der Poel 2022

Praktische tips Wereldbeker Gavere 

Tweede Kerstdag de modderduivels op het schitterende Kasteel Grenier live aanschouwen? Voorjaarsklassiekers.be zette eerder de nodige praktische tips voor het bezoeken van een cyclocross in de Kerstperiode al uiteen (zie hier de voorbeschouwing Kerstperiode cyclocross), maar hierbij enkele tips voor een bezoek aan Gavere.

Allereerst, koop je tickets online én daags voor de wedstrijd, dat scheelt enkele euro’s. Online tickets daags voor de cross zijn € 17,50 en aan de kassa op de dag van de cross zelf bedragen € 20. Let wel, in de rij staan is zonde van de tijd en gaat weer af van je zuivere tijd dat je liever op café bent! Qua parking kan je terecht bij Legen Heirweg, 9890 Gavere. Het adres en locatie van de cross is Kasteel Grenier, Domein Gebroeders Goemare 9890 te Gavere.

Voor de laatste informatie, raadpleeg vooral de site van de organisatie.

Parcours Wereldbeker Gavere 2023 

Afdalingen waar de technici komen bovendrijven, venijnige klimmetjes en natuurlijk bij regenval één groot modderpoel. Ook de Wereldbeker Gavere 2023 zal zo kunnen worden samengevat, daar Flanders Classics ten opzichte van verleden jaar waarschijnlijk geen drastische wijzigingen doorvoert. 

Favorieten Wereldbeker Gavere 2023

Met zowel Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock is de kans natuurlijk super groot dat één van de Grote Drie met de zege gaan lopen. Sterker, wetende hoe Mathieu van der Poel tijdens de Scheldecross het hele veld aan fritten reed is de kans groot dat hij een vier op rij gaat pakken. 

Natuurlijk, Wout van Aert deed het rustig aan in Antwerpen en Tom Pidcock was de hele week ziek geweest, maar er stond geen maat op de Nederlander. Ook Van der Poel zijn manager Christoph Roodhooft wond er geen doekjes om: “dit is de beste Mathieu die ik ooit in het veld heb bezig gezien”. Kunnen Van Aert of Pidcock een vuist maken? Zij krijgen de vier en drie sterren, al zal het hoogstwaarschijnlijk om plek twee gaan.

Eli Iserbyt en Joris Nieuwenhuis krijgen de resterende sterren.

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de Wereldbeker Hulst en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!