Voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023

De organisatie van de Zilvermeercross mag in hun handen wrijven. Nadat de cross in Mol verleden jaar werd toegelaten tot de Exact Cross heeft het dit jaar een primeur: zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert rijden hier hun tweede cross van het jaar – maar voor het eerst tegen elkaar. We kunnen ons dus meteen opmaken voor heerlijk duel tussen De Twee. Met deze voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023 blikt Voorjaarsklassiekers.be vooruit op deze eerste Kerstperiode cross!

Exact Cross Mol 2023

Wanneer wordt de Exact Cross Mol 2023 verreden?

De Zilvermeercross te Mol wordt op vrijdag 22 december 2023 verreden en zal daarmee de eerste van een hele lange reeks crossen in de Kerstperiode zijn! Een dag (zaterdag 23 december 2023) na de Exact Cross Mol 2023 staat de Wereldbeker Antwerpen 2023 voor de boeg en tussen Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag staan er zes crossen in zeven dagen op het programma! De Wereldbeker in Gavere (dinsdag 26 december op Tweede Kerstdag) – met de voltallige Grote Drie – , de Superprestige Heusden-Zolder op woensdag 27 december 2023, de avondcross Superprestige Diegem op donderdagavond 28 december, de Exact Cross Loenhout 2023 op vrijdag 29 december, de Wereldbeker in het Nederlandse Hulst op zaterdag 30 december en dus de traditionele Nieuwjaarscross op de Baalse Balenberg: de GP Sven Nys binnen het X²O-trofeeklassement. Wat een weelde! Maar terug naar Mol en te beginnen met de historie!

Historie 

In de zomer van 2012 werd Koen Monu benaderd door de Belgische Wielerbond vanwege het afgelaste Belgisch kampioenschap in Gent. Het evenement kon daar niet plaatsvinden door veiligheidsproblemen. Monu, al organisator in Heusden-Zolder, nam het initiatief om het kampioenschap binnen zeven maanden op en rond het Molse Zilvermeer te organiseren als alternatief. 

Van de acht verreden crossen in Mol ging de zege vier maal naar Wout van Aert. Zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel wist twee maal te winnen. Dit jaar krijgen we weer een heerlijk duel tussen de twee. Maar hoe ging het vorig jaar?

Zilvermeercross Mol 2023 favorieten

Vorig jaar

Wout van Aert wist vorig jaar de Zilvermeercross te winnen na een uiterst boeiende strijd, waarin hij in de laatste twintig minuten loskwam van Mathieu van der Poel, die als tweede eindigde. Tom Pidcock werd derde. Van Aert behaalde hiermee zijn tweede zege van het seizoen. Deze cross was de opmaat voor heerlijke duels tussen de grote tenoren in de crossen in de Kerstperiode, waaronder in Gavere, Diegem, Loenhout en Heusden-Zolder was het vorig jaar bal! Krijgen we dit jaar weer spektakel?

Wout van Aert Exact Cross Mol 2022 - Favorieten Exact Cross Mol 2023

Favorieten Zilvermeercross Exact Cross Mol 2023

Parcours Exact Cross Mol 2023 

Zand is het kernwoord voor de veldrit in Mol. Het parcours op het Zilvermeer blijft onveranderd, met lange zandpassages, snelle bosstukken en technische onderdelen voor de nodige variatie.

De voorspelde regen kan de race beïnvloeden, met zwaardere algemene omstandigheden. De zandpassages kunnen minder technisch worden en meer kracht vergen, wat gunstig kan zijn voor een ander type coureur.

Favorieten Exact Cross Mol 2023 

Vrijdag rondom het Zilvermeer te Mol zullen we ooggetuigen zijn van het eerste duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert dit veldritseizoen 2023/2024. Aan de vormpeil van beide kleppers zal het niet liggen. Wout van Aert begon twee weken geleden in Essen zijn cross-campagne en wist daar eenvoudig te winnen. De manier waarop Mathieu van der Poel echter in Herentals huishield, zal de concurrentie de nodige angst in hebben geboezemd. “Ik zou het dun door de broek voelen lopen als tegenstander”, aldus de legendarische oud-wielercommentator én liefhebber van de cross, Michel Wuyts. De columnist van Het Laatste Nieuws doelde vooral op het voorjaar van 2024, maar hintte natuurlijk ook over de komende kerstperiode.  

Ook oud-wereldkampioen Niels Albert is stellig. “Mathieu flitst, hij levert een inspanning van twee, drie minuten en indie tijd heeft hij een voorsprong van twintig seconden of meer”. Het is duidelijk: de komende kerstperiode zullen Wout van Aert en Tom Pidcock het beste van zichzelf naar boven moeten halen om een vuist te maken tegen de wereldkampioen in de cross. Die eerste treffen tussen De Grote Drie is zaterdag in Antwerpen, vrijdag wacht dus een eerste Duel. Onze pronostiek? Een overwinning voor Mathieu van der Poel.

Voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023 (1)

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder, de voorbeschouwing Superprestige Diegem, de Exact Cross Loenhout, de Wereldbeker Hulst en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!