Veldrijden: Programma Kerstperiode cross 2023

Waar het WK veldrijden bij de crossliefhebbers doorgaans te boek staat als het mooiste uurtje van de winter, daar is de Kerstperiode de mooiste periode van de cross. Ook het programma Kerstperiode cross 2023 staat bomvol met maar liefst elf crossen in en rondom de Kerstdagen en Oud en Nieuw! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Kerstperiode met het programma Kerstperiode cross 2023 en stipt aan welke crossen jij niet mag missen én bij moet zijn!

cyclocross 2023 2024 programma Wout van Aert

De magie van de kerstperiode in het veldrijden

De Kerstperiode is een bijzondere tijd voor cyclocross in Vlaanderen. In deze periode wordt traditioneel nagenoeg elke dag een cyclocross georganiseerd. Liefhebbers van de cross reizen massaal naar Vlaanderen, het epicentrum van de cross af – zodat ze in enkele dagen meerdere manches kunnen meepakken. Organisatoren dringen om een plaatsje voor hun eigen evenement. De cyclocross is als sport natuurlijk zowel in de herfst- als de wintermaanden populair in België en Nederland, maar met de wetenschap dat de grote meneren Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock de laatste jaren doorgaans zich pas eind december melden en dan ook meteen koers maken – heeft de Kerstperiode tot iets magisch verheven. 

Tel daar bij op: rijen dikke fans die in grote getalen en vol goede moed, want vakantietijd en de feestdagen voor de boeg, frietkotten op wielen om de honger te stillen en hectoliters vaten fust vol met goudgeel gerstennat én natuurlijk de matadoren strijdend op modderige, bochtige parcoursen in vaak regenachtige of erbarmelijke winterse taferelen – en je snapt de populariteit en magie van de Kerstperiode!

Crossprogramma Wout van Aert

Welke crossen staan er in de Kerstperiode 2023 op het programma en wie zijn van de partij?

Een plekje in de periode van het jaar waarin de cross het hardst leeft én een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken. Daar tekent elke organisator voor. Toch is het deelnemersveld anno 2023 allesbehalve een zekerheid. Of je nou een Wereldbekermanche organiseert of niet, vandaag de dag tellen er andere factoren bij het bepalen van deelname aan de cross of niet, tot woedende reacties bij het UCI aan toe. 

Een groot voordeel voor de crossen in de Kerstperiode is dat Mathieu van der Poel en Wout van Aert – toch dé publiekstrekkers in het veldrijden – ook in het veldrijden seizoen 2023/2024 acte de présence geven! Tom Pidcock zal in 2023 dan weliswaar minder crossen gaan rijden, maar ook de Brit zal er staan in de Kerstperiode. Tel daar de honger van pure crossers als Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar én de allrounder Thibau Nys bij en we mogen duimen en vingers af likken.    

De organisatoren van de cyclocrossen in Mol, Antwerpen, Gavere, Diegem, Loenhout en ook het Nederlandse Hulst mogen in hun handen vrijven. Zij hebben plaatstje weten te bemachtigen in de o zo gewilde Kerstperiode én kunnen Mathieu van der Poel en Wout van Aert verwelkomen. Zo bleek uit het eerder gepresenteerde cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel en het cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. De Telenet Superprestige Heusden-Zolder loopt dan weliswaar de wereldkampioen mis, maar ziet in elk geval Wout van Aert aan de start. Tot nu toe (het programma van vooral Van Aert kan nog wijzigen) lijkt de opzichzelf staande cross in Gullegem pech te hebben: geen van De Grote Drie zullen volgens hun eerder gepresenteerde programma aan de start staan.

Voor meer praktische tips over het bezoeken van de cross in de kerstperiode, lees hier onze specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023!

Programma Kerstperiode cyclocross 2023

Vrijdag 22 december 2023: Vlag van België Exact Cross Mol (België) – met Mathieu van der Poel en Wout van Aert (lees hier de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023)
Zaterdag 23 december 2023: Vlag van België  Wereldbeker Antwerpen (België) – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock (lees hier de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023)
Dinsdag 26 december 2023: Vlag van België Wereldbeker Gavere (België) – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Woensdag 27 december 2023: Vlag van België Heusden-Zolder (België) – Superprestige – met Wout van Aert 
Donderdag 28 december 2023: Vlag van België Diegem (België) – Superprestige – met Mathieu van der Poel
Vrijdag 29 december 2023: Vlag van België Loenhout (België) – Exact Cross – met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Zaterdag 30 december 2023: Vlag van Nederland Hulst (Nederland) – Wereldbeker – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Maandag 1 januari 2024: Vlag van België Baal (België) – X²O-trofee – met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Donderdag 4 januari 2024: Vlag van België Koksijde (België) – X²O-trofee – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Zaterdag 6 januari 2024: Vlag van België Gullegem (België) – losse cross
Zondag 7 januari 2024: Vlag van België Zonhoven (België) – Wereldbeker  – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock