Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023

Donderdag 28 december — daags na de Cross in Heusden Zolder — staat ons een ware klassieker te wachten. In de avond onder een schitterende ambiance, midden in die heerlijke cross kerstperiode, met meer dan 20.000 uitzinnige fans dwars door het centrum van Diegem zal een volksfeest losbarsten. Niets zo unieker als de Ambiancecross in Diegem. Pakt Mathieu van der Poel zijn vijfde op rij? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met deze voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023!

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023 - de meest unieke cross

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023

De cyclocross in Diegem is een veldritwedstrijd die sinds 1988 wordt georganiseerd in Diegem, een deelgemeente van Machelen in België. De wedstrijd maakt deel uit van de Superprestige veldrijden, een van de belangrijkste veldritcompetities ter wereld.

De cross in Diegem wordt traditioneel verreden op een parcours dat door het centrum van Diegem loopt. Het parcours is ongeveer 2,8 kilometer lang en bestaat uit een mix van zand, modder en bos. De wedstrijd is vaak erg zwaar en uitputtend, waardoor het een favoriet is bij de fans.

De cross in Diegem is een van de meest populaire veldritwedstrijden in België. Elk jaar trekt de wedstrijd meer dan 20.000 toeschouwers. De wedstrijd wordt live uitgezonden op televisie en is daarmee een van de meest bekeken veldritwedstrijden ter wereld.

Wanneer is de cross in Diegem in de Kerstperiode van 2023?

Tijdens de Kerstperiode 2023 wordt de cross in Diegem verreden op donderdag 28 december. De wedstrijd is de voorlaatste manche van de Superprestige veldrijden. De titelverdedigers zijn Mathieu van der Poel bij de mannen en Marianne Vos bij de vrouwen.

Parcours Superprestige Diegem 2023

Het Diegem-parcours blijft onveranderd, met schuine kanten langs het voetbalveld die bij regen glad kunnen worden, waardoor renners hun technische vaardigheden moeten tonen. De uitdaging omvat ook de Regimentsberg, die elke ronde overwonnen moet worden en waarop zelfs ervaren crossers moeite kunnen hebben. Naast deze kenmerkende delen zijn er nog technische stroken, waaronder een zandpassage, in het Vlaams-Brabantse Diegem. Met 1013 meter aan asfalt biedt het parcours ook mogelijkheden om kracht te tonen.

Vorig jaar

Ongekend spannend. Adembenemend. Een cross om duimen en vingers bij af te likken. Superlatieven kwamen te kort vorig jaar, om de cross in Diegem samen te vatten. Een waar spektakelstuk waarin De Grote Drie het tegen elkaar opnamen en het al snel koers werd. Met aanvallen van Mathieu van der Poel, Wout van Aert en in de slotfase zelfs nog van de venijnige Tom Pidcock. Omstebeurt staken ze hun lont in het kruitvat.

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023 - van der Poel Van Aert Pidcock 2022 (1)

Aangezien Van der Poel al de nodige cartouches had verschoten was bij hem het vat af en vochten de Belg en de Brit om de zege. Nadat de uiterst vermoeide Pidcock een fout maakte, kon Van Aert zijn nieuwe zege van de kerstperiode 2022 in de wacht slepen. Wout van Aert is er dit jaar echter niet bij, zijn andere twee rivalen wel. Wordt het Mathieu van Tom die hem opvolgt?

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023!

Favorieten Superprestige Diegem 2023

Mathieu van der Poel is natuurlijk de uitgesproken favoriet, met vier zeges op rij dit cross seizoen. Voor de microfoon van Sporza werd hem gevraagd of hij tijdens het feestmaal nog had genoten van de wijn. En of-ie de kroketten had laten staan. MVDP had geen druppel wijntje op, maar een kroket had-ie zeker verorberd. Matje mag wel heel snel mayonaise halen, want hij zal ook in Gavere weer iedereen aan fritten rijden!

Gavere 2023 Mathieu van der Poel Voorbeschouwing Diegem 2023

Thomas Pidcock kon door ziekte geen vuist maken in de Wereldbeker Antwerpen, maar reed in Gavere op Tweede Kerstdag zeer straf. Van een zestiende stek schoof-ie helemaal op naar plek drie. Kan Pidcock een vuist maken tegen de wereldkampioen?

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!