Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023

Zaterdag 30 december 2023 is het tijd voor een nieuwe kraker in de strijd om het UCI Wereldbekerklassement. Waar bij de mannen met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock de voltallige Grote Drie aanwezig is – daar kijken we bij de vrouwen alweer uit naar een nieuw duel tussen Fem van Empel en Puck Pieterse. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Vestingcross 2023 met deze Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023!

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 - Praktische informatie

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023

De cross leeft! De kerstperiode kende bijna elke dag een wedstrijd en het stond rijen dik. Zelfs de Diegem Turbo Cross – een initiatief van YouTuber Average Rob en Arno the Kid waarin influencers het opnamen in twee rondjes tegen oud-crossers – trok 400.000 kijkers. Tijdens de Avondcross in Diegem stond überhaupt maar liefst 20.000 toeschouwers op de been. Om maar te zwijgen over het volksfeest dat losbarstte in Loenhout. De cross leeft en hoe! Daags na het avondfeest in Diegem en de kermis in Loenhout reizen we af naar het Zeeuwse Hulst, waar weer we weer kunnen uitkijken naar een nieuw duel. 

Historie Vestingcross Hulst 

Hoewel de Vestingcross nog maar toe is aan haar achtste editie is het al een koers op zich geworden. De Vestingcross trok bij de eerste editie meteen 10.000 toeschouwers naar Hulst en groeide snel uit tot het vlaggenschip van de Brico Crossen. Door de oorspronkelijke datum in februari miste men echter toppers als Van der Poel en Van Aert, die zich voorbereidden op de zomercampagne. Om dit op te lossen, trad de Vestingcross toe tot de Wereldbeker in 2021, met steun van de provincie Zeeland en de gemeente Hulst. Hoewel Covid-19 en maatregelen verhuis naar Perkpolder noodzakelijk maakten, keert het evenement nu terug naar het stadscentrum, met het oog op een mogelijke terugkeer naar Perkpolder in 2026 voor het WK veldrijden.

Mathieu van der Poel wist maar liefst vijf van de zeven verreden edities op zijn naam te schrijven. Pakt hij zaterdag in Hulst zijn zesde overwinning?

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 - Vestingcross

Praktische informatie Vestingcross 2023

Op zaterdag 30 december 2023 staat de volgende editie van de Vestingcross gepland, een absoluut hoogtepunt op de kalender. Op die dag dienen de Hulster Vestingwerken opnieuw als decor voor de crème de la crème van het internationale veldrijden.

De Vestingcross/UCI World Cup Hulst belooft een onontkoombaar sportevenement te worden. Sinds de winter van 2021 maakt onze wedstrijd deel uit van de World Cup veldrijden, een samenstelling van de meest excellente en schilderachtige parcours wereldwijd. Met de aanwezigheid van elite dames- en herenrenners en de gekozen wedstrijddatum, zijn alle ingrediënten aanwezig voor wederom een uitmuntende dag in Hulst.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023

En de praktische informatie voor jou als toeschouwer? Haal je kaart in de voorverkoop, dat scheelt veel. Tijd én ook een beetje geld. Kaarten in de voorverkoop zijn beschikbaar voor €15. Op zondag 27 november kunt u ter plaatse uw toegangsticket kopen voor €20 per stuk. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben gratis toegang.

Tot slot de locatie: het hart van de stad, Hulst – Glacisweg

Parcours Wereldbeker Hulst 2023

In Hulst hebben ze twee verschillende circuits tot hun beschikking. Drie jaar geleden vond de race plaats in de Perkpolder, een ontwikkelingsgebied aan de Westerschelde in het noordelijke deel van de gemeente. Het oorspronkelijke en aantrekkelijkere parcours is echter getrokken in het centrum langs de Vestingwerken, waar de renners ook dit jaar weer zullen racen.

Dit technische traject is opgefleurd met enkele uitdagende, steile hellingen. Het is ideaal voor renners zoals Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Lars van der Haar en Eli Iserbyt, maar minder geschikt voor krachtpatsers. De renners keren dus terug naar het centrum van Hulst, waar de Vestingwerken voor een prachtig decor zorgen. De dijken voegen hoogtemeters toe aan het parcours, met beklimmingen en afdalingen die zorgen voor hoge snelheden en technische uitdagingen. Ook passeren de renners langs een 18e-eeuwse molen.

Favorieten Wereldbeker Hulst 2023

Waar het in de vorige crosses gelijk van aanvang gas planché was voor de wereldkampioen, keek Mathieu van der Poel tijdens de avondcross in Diegem de eerste 25 minuten de kat uit de boom. Op minuut 25 na de balken in het zand was zijn moment daar. Een ferme patat en weg was-ie. Een dag later, vrijdag in Loenhout, deed-ie het op soortgelijke wijze. Daar konden zelfs de extreme regenval en blubber Poeleke niet afhouden van de overwinning. De grote vraag is: hoe snel in de cross tijdens de Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 valt Matje aan?

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 (1)

Het is te hopen dat Wout van Aert en Tom Pidcock morgen met super-benen aan de start in de Wereldbeker Hulst 2023 verschijnen, want dan krijgen we tenminste nog een spannende cross voorgeschoteld. We moeten echter realistisch zijn. Mathieu van der Poel is de beste crosser. Van de wereld. En vooral van het moment. Als zelfs zijn eeuwige rivaal Van Aert aangeeft dat Van der Poel van een ander niveau is  – weten we eigenlijk al hoelaat het is. De Belg wist nog wel te winnen in Heusden-Zolder, maar dat was simpelweg omdat MVDP daar niet startte.

Hetzelfde geldt voor de jonge Brit, die donderdag in Diegem wederom tweede werd achter Van der Poel – alleen in Namen, waar Van der Poel niet startte, wist Pidcock te winnen. Waar de vijf sterren naar de Nederlander gaan, mogen Van Aert en Pidcock de vier en drie sterren krijgen, maar op vlak van de afgelopen dagen kunnen we de winnaar wel aanwijzen…

En de laatste sterren? Voorjaarsklassiekers.be deelt nou eenmaal sterren uit, zo ook voor de Wereldbeker Hulst 2023. De voorbeschouwing besluiten we met Eli Iserbyt en Lars van der Haar. Vooral de Belg rijdt momenteel ijzersterk rond en wist het eindklassement van de Superprestige te winnen. Maar ook voor Iserbyt geldt: overal waar Van der Poel start, zal het lastig winnen worden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 - Grote Drie

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!