Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023

Een dag na het spektakel in de Wereldbeker Gavere is het alweer tijd voor een andere heerlijke klassieker in het veldrijden: de Superprestige Heusden Zolder op Circuit Zolder, waar grootheden als Jackie Stewart en Niki Lauda ooit zegevierden. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op de Superprestige Heusden Zolder 2023 met praktische tips voor zowel de bezoekers als de kijkers thuis, een overzicht van het parcours én de favorieten. Een nieuwe heerlijke koers in deze bomvolle cross Kerstperiode, met dé hamvraag: wie kan Wout van Aert van zijn titelprolongatie afhouden?

Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023 - Wout van Aert

Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023

De Superprestige Heusden Zolder is bij liefhebbers van de cross natuurlijk bekend als de de GP Eric De Vlaeminck – de veldritwedstrijd is namelijk genoemd naar de zevenvoudig wereldkampioen veldrijden Eric De Vlaeminck.  

Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023

Geschiedenis en ontstaan van de cross op het voormalige F1-circuit

Koen Monu, de drijvende kracht achter Pro-Cycling vzw, initieerde aanvankelijk evenementen op het BLOSO-domein in Hofstade. In de periode van 2001 tot 2003 waren het geïsoleerde wedstrijden op de internationale agenda, totdat Hofstade in 2004 deel ging uitmaken van de Wereldbeker. Na vier edities van de WB waren Monu en zijn team genoodzaakt te verhuizen, en dankzij samenwerking met cateraar Frans Bevers vonden ze snel een oplossing in Zolder vanaf december 2008.

Het Circuit van Terlaemen bood alle benodigde infrastructuur voor grootschalige evenementen, wat achteraf gezien als een positieve ontwikkeling werd beschouwd. Heusden-Zolder, ooit gehouden op tweede kerstdag, groeide uit tot een klassieker en was lange tijd een vaste waarde in de Wereldbeker. In 2020 verplaatste de wedstrijd van de Wereldbeker naar de Superprestige, een weloverwogen beslissing vanwege financiële haalbaarheid en het verlies van mythisch karakter in de vernieuwde WorldCup. Ondanks de uitdagingen van de coronatijd hield Monu stand, gesteund door de gemeente Heusden-Zolder en de eigenaren van het Circuit. Koen Monu is niet alleen de organisator in Heusden-Zolder, maar ook de man achter de Superprestigemanche van Boom en de Zilvermeercross.

De cross in Zolder was zowel in 2002 als in 2016 gastheer van het wereldkampioenschap veldrijden. Waar in 2002 Mario de Clercq de wereldtitel voor de Belgen wist te winnen, pakte Wout van Aert zijn allereerste van de in totaal drie wereldtitels.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023 - Wout van Aert 2016

Laatste winnaars 

2022: Wout van Aert
2021: Wout van Aert
2020: Mathieu van der Poel
2019: Mathieu van der Poel
2018: Mathieu van der Poel
2017: Mathieu van der Poel
2016: Wout van Aert
2016: Wout van Aert (WK)
2015: Mathieu van der Poel
2014: Lars van der Haar

Parcours & Praktische info

De cross in Heusden-Zolder op het Circuit van Termaelen is een echte snelle cross, niet geheel onlogisch omwille de lange aankomststrook op de start- en finish. Voor de bereikbaarheid kunt U het beste de officiële website van de GP Eric De Vlaeminck raadplegen – het circuit is in elk geval goed te bereiken met de auto. Onderstaand het programma van de cross:

12u00 : Junioren

13u40 : Elite Dames / U23

15u10 : Elite Heren / U23

Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023 - Wout van Aert (1)

Favorieten Superprestige Heusden Zolder 2023

Hoewel Wout van Aert tijdens de Wereldbeker Antwerpen zijn meerdere moest erkennen aan Mathieu van der Poel, was hij desondanks natuurlijk wel gewoon the best of the rest. Daarbij, een Van Aert die enigszins gas zal geven op het snelle parcours in Heusden-Zolder, zal door niemand te remonteren zijn. Schrijf Rappe Wout dus maar op, hij krijgt dan ook de vijf van de vijf sterren.

Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Joris Niewenhuis en Lars van der Haar (respectievelijk derde, vierde, vijfde en zesde in Antwerpen) zullen de overige sterren krijgen.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden Zolder 2023 - Wout van Aert topfavoriet

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de Wereldbeker Hulst en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!