Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2023

Vrijdag 29 december 2023 is het tijd voor de Exact Cross Loenhout 2023. En de ware liefhebber weet: de Azencross is de kermis onder de crossen. Een hoogdag in de Kempen. In Loenhout is de cross echt nog een feest en de strijd tussen de matadoren zelfs bijzaak. Voorjaarsklassiekers.be duikt in de magie van de Azencross – een heerlijke klassieker aan het einde van de kerstperiode – en blikt vooruit op de Exact Cross Loenhout 2023.  

Favorieten Azencross 2023 Exact Cross Loenhout 2023

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2023: de Ronde van Vlaanderen der crossen

Gehoord in de feesttent: “hoelang het vanaf onze woonplaats naar Loenhout was reizen? Ongeveer 6 halve liters”. Als je een cross wil vergelijken met de sferen die te beleven zijn op de dag van de Ronde van Vlaanderen, dan is het de Azencross wel. Tijdens deze hoogdag in de Kempen is de cross waarvoor mensen van heinde en ver afreizen, maar het feest waar het om draait. Nederlanders reizen massaal af naar Loenhout, je bent er immers zo en dicht bij de E19 goed gelegen. Om Mathieu van der Poel te zien, maar vooral om te drinken. Veel te drinken!

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2023 Azencross praktische informatie

Praktische informatie

Een pinteke bij Café de Kievit of café de Zwaluw om even in te komen — indien jouw heenreis geen 6 halve liters duurde. Een pak fritten en een broodje braadworst scoren én dan de feesttent in. Bij regenval laarzen aan, al gaan de voetjes van de vloer in de tent. Onze redactie spreekt uit ervaring. Neem voldoende cash mee èn bestel je ticket online en voorkom rijen bij de kassa. Meest praktische tip? Laat je rijden, geniet en drink met mate! Afijn, terug naar de koers!

Parcours Azencross 2023

Zeg je het Azencross-parcours in Loenhout kenmerkt zich door de de uitgestrekte rechte stukken rond het voetbalveld, waar renners hoge snelheden kunnen halen. Daarnaast zijn er harde paden en een strook asfalt waarop de ondergrond minder tegenwerkt. Bij regen kunnen bepaalde delen echter veranderen in een drassige ondergrond, wat extra inspanning vergt.

Loenhout heeft zoals gebruikelijk natuurlijke hindernissen, technische bospassages, bruggen, balkjes en het kenmerkende wasbord dat al sinds 2004 in dienst is. Hoewel uitdagend, behoort de Azencross niet tot de meest veeleisende wedstrijden in de eindejaarsperiode. 

Vorig jaar 

Net als een dag eerder in Diegem kreeg de uitzinnige menigte een waar spektakelstuk voorgeschoteld. Het was ook een affiche om op voorhand duimen en vingers bij af te likken. De voltallige Grote Drie present en straffe omstandigheden voor de matadoren. Het parcours was één groot modderpoel, maar gekoerst werd er. Na heerlijke duels draaiden Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock de lange finishstrook in, waar de leipe Belg zijn rivalen leek te verrassen met een vroege sprint. Het was voor Wout van Aert zijn vierde overwinning in de kerstperiode van 2022.

Favorieten Exact Cross Loenhout 2023

Inderdaad. Hoe anders is het dit jaar. Een uitzonderlijk sterke MVDP en de afwezigheid van de andere twee der Grote Drie. Wint Mathieu hem hier op zijn sloffen?

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2023 - Van der Poel

Favorieten Exact Cross Loenhout 2023

De Azencross 2023 is een uur lang cross en aan het eind wint Mathieu van der Poel. Het had zomaar een quote kunnen zijn van dezelfde Ollander vanuit de feesttent, maar de kans is natuurlijk heel groot dat dit gaat gebeuren. In de afwezigheid van zowel Wout van Aert als Tom Pidcock is Matje de torenhoge favoriet.

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!