Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021

De Wereldbeker Val di Sole 2021 is op zondag 12 december de negende manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden en kent een primeur: de cross zal als promo event dienen om het Internationaal Olympisch Comité warm te maken en te overtuigen dat het veldrijden een plaats op de Olympische Winterspelen verdiend. Er wacht de crossers dan ook een waar sneeuw spektakel op bijna 1.300 meter hoogte midden in de Italiaanse Alpen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Wereldbeker Val di Sole 2021!

Wereldbeker Val di Sole 2021

Mountainbike oord Val di Sole als eerste keer gastheer Wereldbeker manche

Het Val di Sole ofwel de Val di Sole, Italiaans voor zonnedal, is een gebied in de Italiaanse provincie Trentino – in het noorden van het land. Hier in de Italiaanse Alpen zullen ze dit cross-seizoen voor het eerst gastheer zijn van een Wereldbekermanche in het discipline veldrijden.

Helemaal onbekend is Val di Sole niet, vooral de mountainbike fanaten kennen het. Zo ook Mathieu van der Poel. De Nederlansde klasbak (boven aan het werk op de MTB op het Italiaans parcours) reed hier vaak de afgelopen jaren. Ook zal menig wielervolger Val di Sole kennen van het wereldkampioenschappen mountainbiken, afgelopen augustus. Toen pakte de 35-jarige MTB-held Nino Schurter (foto onder) voor de negende (!) maal de regenboogtrui.

De Wereldbeker Val di Sole 2021 heeft daarnaast dus nog een waar primeur: de sport, dat al flink bezig is met expansie naar oorden buiten de Lage Landen, zal tijdens deze manche het Internationaal Olympisch Comité ervan proberen te overtuigen dat het een plaats verdient op de Olympische Winterspelen.

Wanneer is de Wereldbeker Val di Sole 2021?

De Wereldbeker Val di Sole wordt verreden op zondag 12 december 2021 en is daarmee de negende Wereldbeker manche na Waterloo, Fayeteville, Iowa City, Zonhoven, Overijse, Tábor, Koksijde en Besançon. Door de afgelasting van de Wereldbeker Antwerpen is er het weekend van 5 december geen Wereldbeker cross (de Telenet Superprestige Boom gaat gelukkig wel door). Met de Wereldbeker Val di Sole 2021 zal dus, twee weken na de Wereldbeker Besançon, de Wereldbeker manches worden hervat, waarna het bal verder gaat met het tweeluik Rucphen en Namen op 18 en 19 december. Tweede Kerstdag is de Wereldbeker Dendermonde, 2 januari is de Vestingcross in het Nederlandse Hulst, 16 januari wordt gecrost in het Franse Flamanville en de zestiende en afsluitende Wereldbeker manche is de GP Adrie van der Poel Cross in Hoogerheide.

Parcours

De wereldbekerwedstrijden veldrijden in Val di Sole vinden plaats in de sneeuw van de Italiaanse Alpen. De elitekampioenschappen voor mannen en vrouwen worden op zondag 12 december gehouden rond het langlaufcentrum Vermiglio. Vermiglio ligt op een hoogte van 1.261 meter aan de voet van de Passo del Tonale die de regio’s Trentino en Lombardije scheidt.

“De locatie werd ons aangereikt door de plaatselijke organisator en we zagen meteen mogelijkheden. Het wordt een parcours dat op te delen is in twee delen, gescheiden door een rivier. Het eerste stuk is vergelijkbaar met Tábor, qua hellingsgraad. Deel twee bevat iets steilere stukken, maar verwacht zeker geen klimwerk zoals we kennen van de Kopppenbergcross”, aldus Chris Mannaerts van organisator Flanders Classics tegenover Wielerflits.

Niet geheel onbelangrijk: er gaat dus worden gecrost in de sneeuw! “Mocht er onvoldoende sneeuw liggen, dan kan die wellicht perfect worden aangevuld met de aanwezige sneeuwkanonnen, zoals dat ook gebeurt bij de langlauf of biatlon-wedstrijden”, vulde Mannaerts nog aan.

 

Programma

Zondag 12 december 2021 zullen de vrouwen om 13:30 uur starten en vertrekken de mannen om 14:55 uur. Eurosport doet live verslag van de Wereldbeker Val di Sole 2021, Sporza en NOS komen later met samenvattingen.

Favorieten Wereldbeker Val di Sole 2021

Een echte Wereldbeker manche op (al dan niet kunst) sneeuw in de Vermiglio in de Italiaanse Alpen op een hoogte van bijna 1.300 meter, wie wil daar nou niet aan de start verschijnen? Helaas best veel.

Allereerst Mathieu van der Poel, die zoals we al schreven hier regelmatig wedstrijden in het mountainbike discipline heeft afgewerkt, is niet aanwezig in Val di Sole. MVDP start zoals bekend pas een week later in Rucphen aan zijn cyclocross seizoen. Ook Europees Kampioen Lars van der Haar en Toon Aerts zullen schitteren door afwezigheid.

Wout van Aert, begin dit jaar nog sneeuwkoning in de Zilvermeercross van Mol, maakt wél zijn opwachting in Val di Sole. Val di Sole is cross nummer drie na Boom en Essen zoals Van Aert zijn cyclocross programma onlangs onthulde en reist met de volle twee uit twee naar Italië af. In zijn rentree in Boom was het gelijk raak en ook gister in Essen was hij afgetekend de sterkste – al moest hij net als in Boom moest baggeren door de modderweide – zoals ook op onderstaande foto duidelijk is te zien.

Val di Sole 2021 Wout van Aert

Wie op de startlijst zullen Wout zijn grootste uitdagers zijn? Allereerst Tom Pidcock, hieronder juichend verleden seizoen. Ook de Brit maakte in Boom zijn eerste opwachting van het seizoen, al was zijn vorm nog niet meteen top. De INEOS Grenadiers crosser weet dan ook dat hij rustig in vorm zal komen, echter moet hij met zijn allround skills goed door de sneeuw kunnen gedijen. Kan Pidcock in het mountainbike mecca Val di Sole ook op het sneeuw scoren?

Val di Sole 2021 Tom Pidcock

Ook de Belgen Eli Iserbyt, Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout zullen met veel goesting naar het noorden van Italië afreizen.

Iserbyt staat nu al fier aan kop in het Wereldbekerklassement en kan bij een zege verder uitlopen op de afwezigen Van der Haar en Aerts. De man van het eerste Wereldbeker deel is eveneens een technisch sterke renner.

Maar ook Hermans, en Vanthourenhout willen scoren, zodat zij weer een stuk opschuiven in het Wereldbeker klassement. Beide heren zullen wel een hele goede dag moeten hebben om voor de dagzege mee te kunnen doen. Wij dichten Hermans net iets meer kans toe.

De aanwezige IOC-bobo’s zullen dus niet worden beloond met een show van alle toppers, echter genoeg munitie in huis om de veldritsport op de (Olympische) kaart te zetten!

Favorieten Wereldbeker Val di Sole 2021 en sterrenverdeling Voorjaarsklassiekers.be
*** Wout van Aert
** Eli Iserbyt
* Tom Pidcock
Dark horse: Quinten Hermans