Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021

Een primeur voor het Nederlandse Rucphen! Nog nooit eerder werd er een Wereldbeker veldrijden manche afgewerkt in het 4.635 inwoners tellende Noord-Brabantse plaatsje tussen St. Willibrord en Roosendaal. En de organisatioren van de Wereldbeker Ruchphen zouden nóg een primeur hebben, echter heeft Mathieu van der Poel door een knieblessure een streep door zijn rentree in het veld in Rucphen moeten door zetten. Toch is het deelnemersveld ook zonder MVDP op deze enige zaterdag-manche binnen de UCI Wereldbeker Veldrijden groots. Hier op Voorjaarsklassiekers blikken we vooruit op de voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021!

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021

Wanneer is de Wereldbeker Rucphen 2021?

De Wereldbeker Rucphen 2021 wordt zaterdag 18 december 2021 verreden. De echte cyclocross fanaten die de voorbeschouwing veldrijden 2021-2022 van voor tot achter uit zijn hoofd kent – weet dat er een dag later ook alweer een manche op het programma staat: de Wereldbeker van Namen.

Vorige editie Cyclocross Rucphen

De vorige cyclocross wedstrijd die is afgewerkt in Rucphen was het Nederlands Kampioenschap Veldrijden, in januari 2020. Bij de mannen ging de zege, niet geheel onverrassend, naar Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen was het XX die aan het kortste eind trok.

Mathieu van der Poel Veldrijden Ruchphen

 

Parcours Wereldbeker Rucphen 2021

Het parcours voor de wedstrijd om de wereldbeker cyclocross in Rucphen heeft een afstand van net geen 3 kilometer. De veldrijders zullen twee trappen, twee bruggen, twee balken, een zandbak en de befaamde Ruchphense carrousel tegen komen. Hoewel wat korter dan de voorgaande jaren, is de carrousel een ideale toevoeging voor het publiek én voor de kijkers voor de televisie.

Hoewel het parcours minder zwaar is dan de dag erna op de citadel van Namen, zal het zeker voor de nodige uitdagingen zorgen. Ten opzichte van de Nederlandse Kampioenschappen is ook de plaats van de publiekstent gewijzigd en zijn er meer uitgiftepunten voor een hapje en een drankje op het parcours beschikbaar.

Kersvers Europees Kampioen Lars van der Haar was destijds daags voor het NK veldrijden, januari 2020, erg te spreken over het parcours van Rucphen. “Het is een heel mooie omloop geworden op een mooi domein, en zeker voor mijn type renner. Je kunt je power minder goed kwijt omdat je veel bezig bent. Voor mijn type renner is dat interessanter dan degene die meer op power rijden. De lange gasten zullen het bovendien moeilijker vinden om te draaien en keren.”

Programma Cyclocross Ruchphen 2021

08.30 – 09.30 uur: training
09.30 – 10.00 uur: nieuwelingen jongens en dames
10.00 – 10.30 uur: training
10.30 – 11.10 uur: junioren dames int.
11.10 – 12.00 uur: training
12.00 – 12.40 uur: junioren jongens int.
12.40 – 13.40 uur: training
13.40 – 14.40 uur: Elite dames + U 23
15:05 – 16.15 uur: Elite heren + U23

Favorieten Wereldbeker Rucphen 2021

Mathieu van der Poel zal zichzelf dus niet kunnen opvolgen in de Wereldbeker Rucphen 2021. Aanvankelijk zou de Wereldbeker Rucphen ook Mathieu van der Poel mogen ontvangen. Echter moest de regerend wereldkampioen veldrijden afzeggen door een blessure die eerder opliep tijdens een bostraining. Hij zal nu in Dendermonde zijn rentree maken.

Zal Tom Pidcock nu, als enige aanwezige van De Grote Drie, automatisch dé te kloppen man zijn? De Brit trapte de afgelopen weken flink in de boter: werd zevende in Boom en derde in Val di Sole, maar moest daar wel respectievelijk Van Aert en Iserbyt voor zich dulden.

Grote kans dan ook dat Eli Iserbyt ook in Rucphen de grote, al dan niet grootste, plaaggeest van Pidcock gaat worden. Met het huidige vormpeil van Iserbyt, ondanks dat hij niet aan de start verscheen in Val di Sole aangezien hij op trainingsstage was, lijkt hij toch echt de te kloppen man.

Foto

Achter Pidcock en Iserbyt, of eigenlijk naast Pidcock en achter Iserbyt zijn Lars van der Haar, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Laurens Sweeck de belangrijkste outsiders voor de overwinning.

Van der Haar en Aerts zijn terug na, eveneens, een trainingsstage verleden weekend en Vanthourenhout zal – hopelijk – hersteld zijn van een ziekte. Hermans en Sweeck zullen wel beter moeten presteren dan de voorgaande weken, daar zij nog weinig klaar speelden.

Last but not least is het uitkijken naar de vorm van de dag van Nederlander Corné van Kessel en de wegrenners Gianni Vermeersch en Tim Merlier.

Sterrenverdeling & Favorieten Wereldbeker Ruchphen 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

*** Eli Iserbyt
** Lars van der Haar
* Tom Pidcock
Dark horse: Toon Aerts

Lees ook de voorbeschouwing Wereldbeker Namen 2021. Want of je nou meedoet met je jaarlijkse veldrijden pronostiek met je vriendengroep of graag een paar tientjes extra verdiend door te wedden op veldrijden via Unibet of TOTO: op Voorjaarsklassiekers.be ben je aan het juiste adres!