Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2021

Schrap je plannen met Kerst. Tweede Kerstdag staat dan weliswaar een relatief nieuwe veldritcross, de Wereldbeker Dendermonde, op het programma – maar het zal de eerste grote clash worden tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert én Tom Pidcock dit veldritseizoen!

Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op de eerste van een rits aan crossen deze kerstperiode en de twaalfde manche van de UCI Wereldbeker cyclocross seizoen 2021-2022 in deze voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2021!

Mathieu van der Poel Wout van Aert Tom Pidcock veldrijden 2021

Van de Ambiancecross naar de Wereldbeker Dendermonde: een kleine geschiedenis van deze cross

Jurgen Mettepenningen, veldritwedstrijd organisator en teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal, is een grote meneer in het cyclo-wereldje. De befaamde Bollekescross in Hamme-Zogge, tussen 2004 en 2013 onderdeel van de Superprestige, werd door hem groot gemaakt en uiteindelijk in 2013 verkocht aan Golazo, die de koers verder liet gaan als de Flandriencross.

In 2018 kwam er een nieuwe koers uit de koker van Mettepenningen: de Ambiancecross. Een in aanzien stijgende veldritcross, georganiseerd in Wachtebeke, die zowel in 2018 als 2019 werd gewonnen door veelvraat en veldritgrootheid Mathieu van der Poel. Hoewel Mettepenningen graag met de Ambiancecross in Wachtebeke een plekje op de UCI Wereldbeker wilde krijgen, moest hij door financiele onenigheid verhuizen naar een plaatsje verderop: Dendermonde: een stad met 46.000 inwoners liggend in Oost-Vlaanderen, in de driehoek Gent-Brussel-Antwerpen – aan de samenvloeiing van de Dender en de Schelde.

Wanneer is de Wereldbeker Dendermonde 2021?

De Wereldbeker Dendermonde 2021 wordt dus verreden op Tweede Kerstdag, op zondag 26 december 2021 om precies te zijn. Het zijn drukke tijde voor de veldrijder, daar het weekend ervoor nog het duo Ruchphen en Namen werd afgewerkt en een dag na Dendermonde alweer de Telenet Superprestige Heusden-Zolder wacht.

Vorige edities Ambiancecross Wachtebeke

De vorige twee verreden edities van de Ambiancecross Wachtebeke viel ten prooi aan Mathieu van der Poel. In 2018 wist de Europees Kampioen veldrijden eind november te winnen, ondanks dat hij eerder viel. Michael Vanthourenhout werd tweede, voor wereldkampioen Wout van Aert. Twee jaar geleden, toen Mathieu van der Poel wel rond reed in als wereldkampioen, wist hij opnieuw te winnen en bleef hij drie mede-crossers-en-wegrenners-in-één voor. Tim Merlier, Quinten Hermans en Tom Pidcock werden toen respectievelijk tweede, derde en vierde.

Vorige editie

Was het Mathieu van der Poel die de Ambiancecross Wachtebeke in zowel 2018 als 2019 op zijn naam schreef, zijn eeuwige rivaal Wout van Aert is titelverdediger in Dendermonde: de klasbak van Jumbo-Visma wist de eerste editie van de UCI Wereldbeker Dendermonde, vorig jaar op zondag 27 december, met overmacht te winnen. Op een loodzwaar modderparcours in Oost-Vlaanderen wist de in Herentals geboren krachtpatser met een verschil van maar liefst twee minuten en negenenveertig tellen (!) zijn rivaal Mathieu van der Poel voor te blijven. Achter Van Aert en Van der Poel werd Toon Aerts derde (op 3m06s) en Michael Vanthourenhout vierde (3m42s).

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2021

Parcours Wereldbeker Dendermonde 2021

Het parcours van de Wereldbeker Dendermonde 2021 kent een aantal belangrijkste verschillen vergeleken met vorig jaar. Toen kon je het parcours opdelen in twee terreinen waar zowel meerdere heuvels, een brug van 65 meter lang en zes meter hoog en een balkenzone bevatte. Saillant detail: door de storm Bella werd de brug volledig geschrapt, maar door de extreme regenval veranderde het parcours in een notoire modderpoel. Extra stroken asfalt en hardere ondergrond moet een herhaling van vorig jaar voorkomen.

Vergeleken met de cross van verleden jaar rijden de renners zondag in omgekeerde richting.  “Het parcours bestaat uit twee delen”, zegt organisator Mettepenningen. “In de eerste helft kan je nog steeds spreken van een echte vermogenscross, waarop Wout in principe in het voordeel moet zijn, maar deel twee is echt een stuk technischer geworden en moet meer in de kaart van Van der Poel spelen.”

“Het wordt in vergelijking met vorig jaar iets minder een vermogenscross, maar Van Aert is toch nog in het voordeel”, aldus Mettepenningen.

Programma Wereldbeker Dendermonde 2021

Op zaterdag 25 december 2021, Eerste Kerstdag, kun je je verplichte (schoon)familie aangelegenheid overslaan, door van 14:00 tot 16:00 uur de training te volgen. Voor degene die van plan zijn om Tweede Kerstdag af te reizen naar de Hamsesteenweg, Grembergen (dus in gemeente Dendermonde) die kunnen al vanaf 9:45 uur op vermaak rekenen. Voor wie alleen geïnteresseerd is in de elite mannen en vrouwen: de vrouwen rijden 13:40 uur en de mannen zullen tussen 15:05 en 16:15 uur op afspraak moeten zijn.

Door corona maatregelen zijn fans – helaas – niet toegestaan. Je zal Dendermonde 2021 dus vanuit je zetel moeten kijken. De cross is zondag vanaf 13u30 live en integraal te volgen op Sporza, Telenet Play Sports en Proximus Open. In Nederland is de wedstrijd te volgen op Eurosport en NOS (online).

Favorieten Wereldbeker Dendermonde 2021

We schreven het al. De Wereldbeker Dendermonde 2021 zal in het teken staan van de eerste grote clash tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock in het veldritseizoen 2021-2022. Waar Van der Poel in eerste instantie al in Ruchpen en Namen zijn rentree zou maken, ging dat feestje door een aanhoudende blessure niet door en krijgen we de kleppers van de weg voor het eerst tegen elkaar te zien in Dendermonde. En dan ook nog de wetenschap dat Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Lars van der Haar er nog zijn. Dit wordt smullen! Maar wie zijn de grootste favorieten en verdienen de Voorjaarsklassiekers.be sterren?

De volledige drie sterren gaan naar Wout van Aert. Drie uit drie. Zowel qua sterren dus van onze redactie, als ook zijn moyenne in zijn prille veldritseizoen. In Boom, Essen als in Val di Sole wist de klasbak uit Herentals de volle buit te pakken. Neem mee dat het parcours op het lijf van de titelverdediger is geschreven en je hebt de te kloppen man!

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2021 Wout van Aert Mathieu van der Poel

En dus krijgt Mathieu van der Poel maar twee sterren in zijn eerste veldritcross? Onderschatten jullie hem niet een beetje? Hij zal toch alleen starten in een cross waarin hij ook meteen denkt te winnen. We horen je denken. Klopt, in beide gevallen. Maar de huidige vormpeil van zijn rivaal is buitenAerts (nee, dit was geen woordgrap met voorbedachte rade, red.) en daarbij is Van der Poel gewoon nog niet zover als de Belg is.

Mathieu van der Poel Dendermonde 2021 rentree

Vader Adrie temperde eerder ook al de verwachtingen. Zijn zoon zou zeker wel drie crossen nodig hebben eer hij voor de winst zou mee kunnen doen. Mathieu – niet zozeer van het weglopen van verantwoordelijkheden en favorietenrollen – ziet dit anders. “Of dat is om de druk af te houden? Nee, daar doe ik niet aan mee. En normaal zou ik ook spontaan zeggen dat ik meteen wil meedoen voor winst. Maar de manier waarop Wout aan zijn winter begon, was toch straffer dan ik verwacht had. Vandaar toch enig voorbehoud.”

En de laatste te verdelen ster? Die gaat zeker naar de laatste, overgebleven renner van De Grote Drie. Lekker voorspelbaar. Ook weer horen we je denken. Misschien wel zuchten. Maar we kunnen moeilijk om hem heen. Maar vooruit. Tom Pidcock zal geen ster, maar het predikaat dark horse krijgen. En wel omdat de Britse allrounder steeds meer in vorm begint te raken. Zo won hij vorige week in Rucphen in extremis van Eli Iserbyt (foto onder) en dus zal je denken, die gaat er weer staan zondag in Dendermonde.

Favorieten Wereldbeker Dendermonde 2021

Klopt ook wel. Maar het parcours moet Toon Aerts meer liggen. Sterker, Pidcock – maar ook Iserbyt en Lars van der Haar – vielen vorig jaar door de mand in Dendermonde en juist Aerts is met zijn uithoudingsvermogen iemand die hier zomaar eens zou kunnen verrassen. De laatste ster gaat dus naar de kopman van Baloise Trek en de Britse olympisch kampioen mountainbike mag ons verrassen vanuit de dark horse positie.

Favorieten Wereldbeker Dendermonde 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be
*** Wout van Aert
** Mathieu van der Poel
* Toon Aerts
Dark horse: Tom Pidcock

Meer cyclocross en veldrijden tussen Kerst en Oud en Nieuw? Bekijk en lees onze Voorbeschouwing Kerstperiode Veldrijden 2021: vijf crossen in zeven dagen, van Dendermonde naar Heusden-Zolder naar Loenhout en weer via de traditionele Nieuwjaarscross in Baal naar de Wereldbeker Hulst! Het is koers!