Kerstperiode Veldrijden 2021

Terwijl de rest van de wereld om de kerstboom cadeaus zit uit te pakken of de traditionele kerstkalkoen aan het verteren is, kijkt wielerminnend Vlaanderen reikhalzend uit naar naar hun religie in deze tijd van het jaar: de cyclocross! Geheel volgens traditie staan er tussen Kerst en Oud en Nieuw een heel pak veldritwedstrijden op het programma.

Met daarin ook de eerste clash tussen De Grote Drie! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de ‘Voorbeschouwing Kerstperiode Veldrijden 2021’.

Grote Drie Kerstperiode Veldrijden 2021 2022

Kerstperiode Veldrijden 2021 en het corona virus

Alle mooie plannen voorafgaand ten spijt: ook in het veldritseizoen 2021/2022 gooit corona roet in het eten. De kerstperiode veldrijden 2021 zou een heerlijke week zijn met veel veldritmanches en publiek, tot besloten werd dat publiek bij Belgische sportevenementen – ook buiten – niet meer welkom is. Die maatregel gaat zondag 26 december in. Juist, net wanneer met Dendermonde de eerste cross in de kerstperiode op het programma staat.

Geen Diegem door corona

De Superprestige in Diegem, die op 29 december van dit jaar zou worden verreden, gaat helemaal niet door. De avondcross in de dorpskern zou niet mogen doorgaan van de veiligheidscel, nadat woensdag nieuwe, verscherpte coronamaatregelen voor België werden bekendgemaakt.

Voorbeschouwing Kerstperiode Veldrijden 2021

Geen publiek dus bij de crossen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Geen avondwedstrijd in Diegem. Een onthoofde Kerstperiode voor de crossers en fans thuis? Niet helemaal. Ook vanuit je zetel wordt het smullen geblazen. Mathieu van der Poel, Wout van Aert enTom Pidcock die elkaar vaak de degens kruisen. Eli Iserbyt die zijn leidersrol – en status als beste crosser van het moment – wil verdedigen. Lars van der Haar en Toon Aerts die in de schaduw van de ‘wegrenners’ willen scoren. En de kersverse winnaar van de Citadelcross van Namen, Michael Vanthourenhout, die zijn vormpeil wil door trekken. Publiek of geen publiek, de Kerstperiode Veldrijden 2021 wordt om van te likkebaarden

Programma Kerstperiode Veldrijden 2021

Op Tweede Kerstdag trappen we af met wel een hele mooie cross: de Wereldbeker Dendermonde 2021 staat in het teken van de rentree van Mathieu van der Poel en daarbij ook de eerste grote clash tussen De Grote Drie! Niet minder dan 24 uur later, op Derde Kerstdag kun je opnieuw voor de zetel plaatsnemen voor een nieuwe cross en wel de Telenet Superprestige Heusden-Zolder. Ook hier staan Van der Poel, Van Aert en Pidcock alle drie aan de start. Dat zou ook tijdens de traditionele avondcross in Diegem zijn, deze cross is dus helaas afgelast.

Maar het einde van het jaar kent nog wel de klassieker in Loenhout. In de Azencross zullen bijna alle grote kleppers elkaar weer treffen, in elk geval Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ditzelfde kunnen we stellen over de traditionele nieuwjaarscross in Baal, wanneer de GP Sven Nys op het programma staat en een dag later in Hulst, als de elfde Wereldbeker manche verreden wordt!

26-12-2021: flag-be UCI Wereldbeker Dendermonde
27-12-2021: flag-be Telenet Superprestige Heusden-Zolder
29-12-2021: flag-be Telenet Superprestige Diegem
30-12-2021: flag-be X²O Badkamers Trofee Azencross Loenhout
01-01-2022: flag-be X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys
02-01-2022: flag-nl UCI Wereldbeker Hulst

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2021

Zondag 26 december 2021 mogen we in Dendermonde het mooiste deelnemersveld tot nu toe verwelkomen. Voor het eerst dit seizoen staan alle kleppers aan de start. De rentree van Mathieu van der Poel. De voltallige Grote Drie en alle andere hoofdrolspelers van het cyclocross seizoen 2021 tot nu staan voor het eerst dit seizoen aan de start. Een cross waar je dus naar uit moet kijken. Want dit gaat likkebaarden worden!

De Wereldbeker Dendermonde 2021 is opnieuw een weidecross, maar waar vorig jaar nog in de storm Bella veroorzaakte modder het echt een loop cross werd, krijgen we dit jaar een totaal ander beeld. Verwacht dit jaar significant minder modder, er zal nauwelijks hoeven worden gelopen – want het parcours heeft bijna overal een verhard ondergrond.

Welke klasbak zien we hier in de monding van de Dender en de Schelde op Tweede Kerstdag met de bloemen zwaaien? Lees ook de voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2021 met een uitgebreide vooruitblik en overzicht van de favorieten!

Voorbeschouwing Telenet Superprestige Heusden-Zolder 2021

Een dag na Dendermonde staan we, met nagenoeg dezelfde kleppers, weer fris en fruitig in Heusden-Zolder aan het vertrek.

De cross in Heusden Zolder mogen we bestempelen als een ware klassieker die bekend staat bij alle fans. Het is een belangrijke plek voor het Belgische wielrennen. Het heeft een fantastisch BMX parcours er is een grote wielerbaan in aanleg en Heusden-Zolder was al gastheer van zowel het WK wegwielrennen, tijdrijden en het veldrijden. Het parcours kenmerkt zich als erg technisch en heeft verschillende mooie zones.

De cross zou normaal gesproken Tweede Kerstdag worden verreden, maar omdat dit op een zondag valt is er geruild met Dendermonde. Op deze maandag 27 december 2021 kruisen de degens van de Grote Drie opnieuw. Kortom. ook in Heusden-Zolder gaat het genieten genieten worden. Zien we hier dezelfde winnaar als in Dendermonde of zal het een ideaal decor worden voor revanche? Dus ben jij ‘Derde Kerstdag’ vrij? Ga er vanaf 13:35 voor zitten, dan starten de vrouwen. De mannen zul je vanaf 15:00 uur zien schitteren.

Hoe verliep het vorig jaar? Mathieu van der Poel had met groot vertoon van macht de zevende veldrit uit de Superprestigereeks in het Belgische Heusden-Zolder gewonnen. De cross werd ontsierd door een val van Eli Iserbyt. De 23-jarige Belg greep naar zijn elleboog en werd afgevoerd naar ziekenhuis, waar gelukkig vastgesteld werd dat het niet om een breuk gaat.

Voorbeschouwing X²O Badkamers Trofee Azencross Loenhout 2021

Donderdag 30 december 2021 wordt een klassieke cross afgewerkt. Zo mogen we de Azencross in Loenhout namelijk wel noemen. De cross, dat al sinds 1984 wordt georganiseerd, staat bekend om haar primeurs. Zo was Azencross.com de eerste website die info de wereld in bracht rondom een veldrit in België en verzorgden ze in 1999 een live-coverage van de cross op de site.

Ook had de Azencross in Loenhout een primeur door als eerste cross te testen met een ware Formule1 start, met seinlichten. Iets wat inmiddels door de belangrijkste cyclocross organisaties overgenomen is. Ook het wasbord, naar een idee van Loenhoutse de parcoursbouwer Louis Aernouts, zag voor het eerst licht in Loenhout. Diverse organisaties imiteerden het idee. Last but not least een primeur en een feit. Wist jij dat elke Azencrosswinnaar ooit wereldkampioen was of werd?

Een korte blik op de recente geschiedenis, laten we zeggen de laatste tien edities, zien we een hattrick van Mathieu van der Poel tussen 2017 en 2019, Wout van Aert die in 2016 en 2014 won, Tom Meeuwsen die in 2015 won en Sven Nys die in 2013 won. Niels Albert was driemaal de sterkste tussen 2012 en 2010. Van der Poel is nog steeds titelverdediger, daar de cross vorig jaar geen doorgang had door het welbekende virus.

Voorbeschouwing Azencross Loenhout 2021

VoorbeschouwingX²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2022

Scheveningen heeft de Nieuwjaarsduik, Garmisch-Partenkirchen heeft haar Neujahrspringen – waar Nederlandse kijkers elk jaar op de NOS naar kunnen kijken – maar de échte wielerfan weet dat de mooiste nieuwjaarstraditie in Baal plaatsvindt. Elk jaar wordt daar op 1 januari de GP Sven Nys verreden.

Mathieu van der Poel is de titelverdediger in de GP Sven Nys. De Nederlandse alleskunner klopte Nieuwjaarsdag 2021 zijn grootste rivalen: Wout van Aert werd tweede, Tom Pidcock eindigde als derde. Laat al deze drie kleppers Nieuwjaarsdag 2022 nou ook weer naar Baal afreizen om de naar de legendarische veldrijder vernoemde Nys Trofee in de wacht te slepen. Gaat De Grote Drie een nieuwe vuurwerkshow geven?

Baal heeft bovendien nog een leuk aspect. Want heb jij altijd al willen weten of Mathieu een man van de appelflappen of oliebollen is? Wat stond er op Oudjaarsavond op het menu bij huize Van Aert en kozen er meer crossers voor het lievelingsmenu Sven Nys, frikadellen met krieken? Een mooi bijkomstigheid dat tot tal van waarde(loze?) inzichten leidt, die jaarlijkse culinaire rondvraag voorafgaand aan de cross!

Kerstperiode Veldrijden 2021 favorieten

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022

Kijk op deze pagina voor de specifieke voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022

Favorieten Kerstperiode Veldrijden 2021

Mathieu van der Poel die start in,
Wout van Aert die aanwezig zal zijn in
Tom Pidcock kruist de degens in.
Daarbij zijn Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts ook aanwezig in de crossen. Kortom, het wordt een deelnemersveld om de vingers bij af te likken.