Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022

Na de eerste cyclocross op Nederlandse bodem, de Wereldbeker Rucphen, en de crossen Namen en Dendermonde is de cross zondag 2 januari 2022 weer terug in Nederland, met de Vestingcross Hulst in Zeeland. Met bijna alle kanonnen aan de start – maar helaas (nog) geen Mathieu van der Poel. De titelverdediger die hier begin 2021 won heeft opnieuw last van zijn rug en heeft staat de cross in Loenhout langs de kant. Maar met de man-in-vorm Wout van Aert en onder meer Wereldbeker leider Eli Iserbyt en ook Tom Pidcock beloofd de Vestingscross Hulst 2022 wederom een prachtige cross te worden. Hier op Voorjaarsklassiekers blikken we vooruit met deze uitgebreide voorbeschouwing op de Wereldbeker Hulst 2022!

Voorbeschouwing Vestingcross Hulst 2022

Historie

Met de Wereldbeker Rucphen en de Wereldbeker Hoogerheide (GP Adrie van der Poel) de derde Nederlandse cyclocross of eigenlijk na Zonhoven, Overijse, Koksijde, Antwerpen, Namen en Dendermonde de zevende Belgische cross? Het Zeeuwse Hulst is misschien wel meer Vlaams dan Nederlands. De vestingstad, gelegen in Zeeuws-Vlaanderen – het meest zuidelijke deel ademt één en al Vlaanderen. Het is dan ook de meest Vlaamse stad van Nederland. Of het door de bourgondische levensstijl van de stad Hulst is, of door het oorspronkelijke dialect van Hulst en de omliggende (katholieke) dorpen dat sterke continuïteit heeft met de dialecten in het noorden van het Waasland (België, provincie Oost-Vlaanderen) – en juist weer sterk afwijkt van de overige Zeeuwse dialecten. Wat zeker is, is dat de Vlaamse toeristen graag komen. Hulst ligt dan ook, met 30 kilometer, op een steenworp afstand van Antwerpen. Verwacht dan ook een groot pak Vlaamse fans, als er – hopelijk – weer fans toegestaan zijn bij de Vestingcross Hulst 2022.

Mathieu van der Poel Wereldbeker Hulst 2022 Vestingcross

Wanneer is de Wereldbeker Hulst 2022?

De Wereldbeker Hulst staat op zondag 2 januari 2022 op het programma. De Vestingcross, zoals de cross liefkozend naar de vestingstad Hulst wordt genoemd, is de veertiende manche van de UCI Wereldbeker en de eerste UCI Wereldbeker cross van het jaar 2022. De Vestingcross Hulst staat een week na de Wereldbeker Dendermonde en een week voor Flamanville op de crossprogramma.

Vorige editie: Mathieu van der Poel wint na strijd van Grote Drie

Hoe won Mathieu vorig jaar?

Voorbeschouwing Vestingcross Hulst 2022 Mathieu van der Poel favorieten

Laatste winnaars (Hulst)
Heren

2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel

Dames

2021: flag-nl Denise Betsema (*)
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-nl Denise Betsema (*)
2018: flag-be Laura Verdonschot
2017: flag-be Sanne Cant

Parcours Vestingcross Hulst 2022

Jean-Paul Hageman, wethouder van Hulst, zag het al voor zich. Een veldritcross in zijn Zeeuwse stad met een schilderachtig decor: de Vestingwerken in de binnenstad en de 18de-eeuwse stadsmolen op de achtergrond. Sinds de eerste cross in 2017 wordt ‘Hulst’ steeds meer een klassieker, wat deels te maken heeft met het parcours. Het parcours van de Wereldbeker Hulst heeft inmiddels naam en faam gemaakt in de internationale veldritwereld. Menig toprenner zal bevestigen dat het rondje op en over de Hulster Vestingwerken tot de mooiste omlopen in het circuit behoort. Met vier van de vijf overwinningen mag Mathieu van der Poel zich Koning van de Perkpolder noemen.

Voorbeschouwing Vestingcross Hulst 2022 Mathieu van der Poel

Programma

Hier vindt je meer over het programma, we kunnen je alvast mededelen dat de elite vrouwen omstreeks 13:30 uur en de elite mannen omstreeks 15:00 uur zullen vertrekken. Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk of fans zijn toegestaan, uiteraard kun je op Sporza, NOS en Eurosport de koers vanaf uw zetel bekijken!

Favorieten Wereldbeker Hulst 2022

1 ding is zeker: Mathieu van der Poel zal zich zelf niet opvolgen. De hamvraag is natuurlijk: wie kan Wout van Aert stoppen? Met zijn zeven zeges uit zeven crossen is hij de te kloppen man.

Eli Iserbyt en Tom Pidcock zullen zijn grootste uitdager zijn. En Toon Aerts, Quinten Hermans, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch, Tim Merlier zullen aan de start staan. Ofwel bijna alle veldkleppers zullen acte de presence geven voor de Vestingcross Hulst 2022!

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022

Favorieten elite vrouwen

Schrijf Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, titelverdediger Denise Betsema alle andere kleppers maar op. De Wereldbeker Hulst 2022 is ook voor de elite vrouwen inmiddels een ware klassieker.

Favorieten Wereldbeker Hulst 2022 Vrouwen Alvarado