Voorbeschouwing Telenet Superprestige Boom 2021

Het is alweer begin december en er wordt al drie maanden gecrosst, maar één van de hoogtepunten van het cross-seizoen is aanstaande. Mathieu van der Poel zien we pas later in Rucphen, maar het moment van de rentree in het veld van Wout van Aert en Tom Pidcock is daar! De Telenet Superprestige Boom 2021 heeft de primeur! Maar met Eli Iserbyt en Toon Aerts in ijzersterke vorm zal het geen vanzelfsprekendheid worden voor de alleskunners op de weg en in het veld. Welke klepper zal een vreugdedansje mogen maken op het Tomorrowland terrein? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Telenet Superprestige Boom 2021!

Telenet Superprestige Boom 2021In de zomer host van hét Belgisch dance event Tomorrowland, in de winter wordt er gecrosst in De Schorre.

Historie Telenet Superprestige Boom

In de zomer staat het domein van De Schorre, in een pre-covid tijdperk dan, volgeladen met muziekliefhebbers bij het jaarlijkse dance event Tomorrowland, in de winter organiseert Studio Brussel er haar benefietactie Music For Life én wordt er sinds 2015 een steeds populair wordende veldrit wedstrijd georganiseerd: de Niels Albertcross.

Want het was de oud-prof, die in 2014 onfortuinlijk op abrupt wijze een einde aan zijn loopbaan moest maken, die samen met Koen Monu – de man achter de cyclocrossen in Heusden-Zolder en Mol – de snode plannen van het organiseren van een nieuwe veldritcross concreet en definitief maakte. Zo was Vlaanderen een veldcross rijker, op het 75 hectare rijke Tomorrowland terrein.

De afgelopen zes edities maakten allen deel uit van de Superprestige en hoewel het Boom de eerste jaren niet van de wind ging – toen stond het nog op een ongunstige moment op de kalender, de ouverture viel daags voor de Koppenbergcross en in het tweede jaar stond de wereldbekerproef op de Cauberg in hetzelfde weekend – kon het al wel in zijn eerste jaar rekenen op deelnemers als Wout van Aert, Sven Nys en Lars van der Haar. Laatstgenoemde wist de eerste editie van de Superprestige Boom op zijn naam te schrijven en ook de overige laureaten zijn niet mals: Wout van Aert won in 2016 en 2017, Mathieu van der Poel in 2018, Toon Aerts in 2019 en Eli Iserbyt is titelverdediger.

Mathieu van der Poel Superprestige BoomMathieu van der Poel was in 2018 de sterkste in Boom.

Wanneer is de Telenet Superprestige Boom 2021

De Telenet Superprestige Boom wordt verreden op zaterdag 4 december 2021 en zou een dag voor de Wereldbeker Antwerpen worden afgewerkt, ware het niet dat de Wereldbeker Antwerpen door corona niet door gaat. Er was nog wel publiek toegelaten, maar organisator Golazo ziet op tegen de extra maatregelen die opgelegd worden.

Vorige editie

Dat het alles behalve een vanzelfsprekendheid is dat Wout van Aert of Tom Pidcock hier zomaar gaat winnen, zagen we verleden jaar. Op een glibberig was het Eli Iserbyt die iedereen te snel af was, zich het beste recht hield en naar de zege soleerde. Zijn en van Pauwels Sauzen-Bingoal-ploegmaat Michael Vantourenhout legde beslag op de tweede plaats. Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions) vervolledigde het podium. Van Aert werd pas vierde. Tom Pidcock werd negende, op 2 minuten..

Een teleurstelling was dat voor Van Aert destijds niet. “Een vierde plaats kan ik mee leven, want het is de plaats waar ik vandaag thuishoorde”, gaf hij destijds eerlijk toe. “Het voelde niet zo goed vandaag. Ik miste mijn start volledig omdat ik niet goed in mijn pedaal zat en wanneer ik vooraan kwam, kon ik niets forceren. In die finale had ik niets meer over en wanneer Eli druk zette, schoven Toon en ik uit. Dan weet je dat wanneer Eli een gaatje slaat, dat hij er telkens in slaagt om een mooie kloof uit te bouwen.”

Telenet Superprestige Boom 2021 Vorige editie Iserbyt, Aerts en VanthourenhoutHet podium van vorig jaar: winnaar Eli Iserbyt (midden), Michael Vanthourenhout (links) en nummer twee Toon Aerts (rechts).

Parcours Telenet Superprestige Boom 2021

De Telenet Superprestige in Boom tovert op 4 december domein De Schorre om tot een waar veldritfestival! De locatie die wereldwijd bekend staat voor het jaarlijks dansevenement Tomorrowland maakt plaats voor modder, obstakels en vooral heerlijke spanning. Wil je naar De Schorre afreizen? Let dan wel: Alle Belgische veldritten binnen de Telenet Superprestige Cyclocross zullen uitsluitend georganiseerd worden met het Covid Safe Ticket. Iedere persoon aanwezig (ouder dan 12 jaar) op het evenement moet daarom in het bezit zijn van een geldig Covid Safe Ticket (Certificaat of digitaal via de CovidSafeBE-app) en dient zijn mondmasker te dragen op de site. Ook kinderen vanaf 10 jaar dienen steeds hun mondmasker te dragen.

Superprestige Boom 2021 op TV

Niets missen van de rentree in het veld van de kleppers Van Aert en Pidcock en de cross vanuit uw zetel kijken? Het enige wat u hoeft te doen is zorgen voor een gevulde frigo met een paar koude pintekes, een broodje hesp voor vrouwlief, de Cha-Cha’s voor de kids en een Bicky-burger voor de man des huizes. En natuurlijk afstemmen op Telenet Play Sports (open kanaal) of Proximus. Later op de avond volgt ook nog een ruime samenvatting op Sporza.

De Nederlandse fans kunnen de cross live zien op Eurosport, waar het iconische duo Thijs van Amerongen & Jeroen De Babbelbelg Vanbelleghem vanaf 13:35 uur zorgen voor een live coverage van zowel de vrouwen als mannen! Santé!

Programma

Het programma van de Telenet Superprestige Boom 2021 is als volgt:

11:45 junioren mannen
13:40 elite vrouwen
15:00 elite mannen

Favorieten Telenet Superprestige Boom 2021

In de Telenet Superprestige Boom 2021 zullen we Wout van Aert en Tom Pidcock dus voor het eerst in het veld mogen aanschouwen, zoals we al schreven is het echter wel sterk de vraag of beide alleskunners überhaupt gaan kunnen meestrijden om de zege. Er zijn wielerkenners die zeggen dat klasbakken als Van Aert en Pidcock er altijd staan, er zijn ook crossfanaten die terecht wijzen op de vorige editie. Wel of geen favoriet, de Belg van Jumbo-Visma en de Brit van INEOS-Grenadiers zal aan elke start een ster krijgen. Dus ook zaterdag in Boom!?

Tom Pidcock Superprestige Boom 2021Kan Tom Pidcock in zijn eerste veldrit van het jaar al meteen meedoen om de knikkers?

Van Aert temperde zelf ook de verwachtingen, afgelopen zaterdag voor de camera van Sporza toen hij als toeschouwer aanwezig was op de Urban Cross in Kortrijk: “het is ook voor mij een groot vraagteken of ik meteen zal meedoen voor de prijzen. Ik denk dat ik zeker in het begin wat ritme zal missen, maar met de Kerstperiode hoop ik top te zijn”.

Wat de Jumbo-Visma coureur het meest is opgevallen de afgelopen crosses? “Ik heb ervan genoten en ben heel benieuwd hoe ik daar zelf tussen zal passen. Volgens mij is het niveau van Eli Iserbyt serieus omhoog gegaan. Dat is indrukwekkend.”

Wout van Aert Niels Albert Cross BoomWout van Aert wist de Niels Albert Cross Boom te winnen in zowel 2016 als 2017.

Schrijf Eli Iserbyt dus maar op. Dé man in vorm in het veld op het moment én dus de titelverdediger. Afgelopen zondag nog, in het Franse Besancon, pakte hij alweer de vijfde overwinning in de Wereldbeker manches. De veldrijder van Pauwels Sauzen-Bingoal, leider in de Wereldbeker, wist na een zinderend duel af te rekenen met Toon Aerts en kon zo na Waterloo, Iowa, Overijse en Koksijde weer een overwinning in de Wereldbeker bijschrijven. Maar ook in de Superprestige manches heeft Iserbyt al drie zeges op zak: hij schoot raak in Ruddervoorde, Neil en Merksplas.

Favorieten Telenet Superprestige Boom 2021Eli Iserbyt balt zijn vuisten nadat hij vorig jaar de Superprestige Boom op zijn naam schrijft.

Met Iserbyt dichten we Toon Aerts de meeste kansen toe. De in Malle geboren Belg van Telenet-Baloise-Trek verraste vriend en vijand door afgelopen zaterdag, nota bene op het thuisterrein van rivaal Iserbyt, een verschrikkelijke straffe solo uit te persen. Ook in de Superprestige van Gieten en de Wereldbeker Zonhoven wist Aerts al te winnen.

Toon Aerts Telenet Superprestige Boom 2021Toon Aerts aan het werk in de Niels Albert Cross, zoals de cross in Boom ook wel genoemd wordt.

Achter Iserbyt en Toon Aerts zien we in Iserbyt zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout een gevaarlijke outsider voor de overwinning. Vorig jaar knap tweede in de Superprestige Boom en dit jaar al winst op zak in de Ethias Cross van Meulebeke.

Dan de Europees Kampioen. Lars van der Haar. Een fitte Van der Haar zal in zijn huidige vormpeil altijd meedoen om de winst in Boom, echter is het sterk de vraag in hoeverre hij volledig is hersteld van zijn rugblessure, opgelopen bij het warmdraaien afgelopen zaterdag in Kortrijk. De 31-jarige crosser van Telenet Fidea Lions wist een week na het EK te winnen in de Wereldbeker Tábor en weet hoe je moet winnen in Boom: Van der Haar schreef de allereerste editie in 2015 op zijn naam. Hoe fit zal Van der Haar zaterdag zijn?

En dan houdt het lijstje renners nog niet op. Iserbyt met stip op één, Aerts daarachter. Van Aert en Pidcock en ook de (half)fitte Van der Haar als vraagtekens en Vanthourenhout die je nooit mag afvlakken, maar vergeet ook Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Die zullen zaterdag in Boom ook gewoon willen scoren, nu de Wereldbeker Antwerpen niet door gaat. Amai, het is koers, he!

Favorieten Telenet Superprestige Boom 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Eli Iserbyt
**** Toon Aerts
*** Wout van Aert
** Michael Vanthourenhout
* Tom Pidcock
Dark horse: Lars van der Haar (mits hij fit start)