Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 5 Tour de France 2021

Na twee etappes voor de puncheurs, de openingsetappe naar de Côte de la Fosse aux Loups in Landerneau, etappe 2 naar de Mûr de Bretagne en we in etappe 3 naar Pontivy en etappe 4 naar Fouregères gaan sprinten – is het op woensdag 30 juni 2021 tijd voor de tijdrit specialisten. In een 27 kilometer tellende rit tegen de klok van Changé naar Laval kunnen de chrono specialisten het algemeen klassement naar hun hand zetten. De finish van deze individuele tijdrit ligt aan het theater Espace, in het departement Mayenne. Wie legt voor zichzelf de rode loper uit voor de gele trui? Lees de vooruitblik etappe 5 Tour de France 2021 op Voorjaarsklassiekers.be!

Etappe 5 Tour de France 2021

Sinds 2008 is er in de eerste week van de Tour geen tijdrit meer zo lang geweest als deze 27,2 kilometer lange test. Het is onvermijdelijk dat dit de belangrijkste kans tot nu toe is voor de klassementsfavorieten om zich te laten zien, met de beste rouleurs die een grote voorsprong kunnen nemen op de pure klimmers.

Dit is het thuisland van de Madiot broers Marc en Yvon, die het management team van Groupama-FDJ leiden, en in Stefan Küng zal de Franse ploeg een van de favorieten hebben voor succes op dit parcours. Titelverdediger Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) en winnaar van 2018 Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zullen het ook naar hun zin hebben. Voor klimmers als David Gaudu van Groupama en Nairo Quintana van Arkea-Samsic wordt het een dag om hun verliezen te beperken.

Uit de verkenningen die verschillende Tour-kopstukken hebben uitgevoerd, blijkt dat dit de meest uitdagende van de twee TT’s van de Tour is, met een glooiender terrein en technischere afdalingen. Het parcours begint in Changé, een klein stadje ten noorden van Laval, en gaat van daaruit noordwaarts, waarbij lange rechte stukken worden afgewisseld met een paar kronkelige stukken en de hele tijd golvend naar St-Germain-le-Fouilloux gaan.De route buigt af naar het oosten en daalt geleidelijk door Saint-Jean-de-Mayenne om na 8,8 km de eerste tussenliggende controlepost te bereiken. Daarna gaat het weer gestaag bergopwaarts over de hoofdweg die langs Louverné loopt. De TT-specialisten moeten profiteren van dit gedeelte tot de tweede controlepost in Bonchamp-lès-Laval met nog 10 km te gaan.

In westelijke richting naar Laval gaat het slotgedeelte over lange rechte stukken en scherpe bochten. Bij het binnenrijden van Laval zelf steken de renners het water van de Mayenne over, zwenken hard naar rechts om de rivieroever te volgen, en wijken dan af voor de laatste twee kilometer, waarbij het parcours kronkelt en stijgt als het de finish nadert in het expositiecentrum Espace Mayenne in Laval.

Etappe 5 Tour de France 2021

 

Datum: Woensdag 30 juni 2021
Etappe 5: Changé – Laval Espace Mayenne (ITT)
Afstand: 27 kilometer
Start tijd: 10:45 uur
Soort etappe: individuele tijdrit

Favorieten etappe 5 Tour de France 2021

Bij een voorbeschouwing op de tijdrit Tour de France 2021 hoort natuurlijk ook een overzicht van de favorieten. Vandaag zijn natuurlijk de ware chronospecialisten de grote favoriet (specialisten als Stefan Küng en Stefan Bissegger en hardrijders Wout van Aert, Kasper Asgreen en Soren Kragh Anderen), echter zijn ook de klassementsrenners met een goede tijdrit kanshebber. Dus de Slovenen Primoz Roglic en Tadej Pogacar, maar ook Geraint Thomas, Brandon McNulty,  gaan hier normaal gesproken strijden om ofwel dagzege of wel de gele trui.

Verleden jaar draaide Wout van Aert in het geel rond in de Dauphiné, dit jaar zal het geel in de Tour de France er met een goede tijdrit zomaar in kunnen zitten!

Voorbeschouwing etappe 6 Tour de France 2021

Wil je meer voorbeschouwingen van de Tour de France 2021 lezen? Op Voorjaarsklassiekers.be besteden we de nodige aandacht aan de Tour de France 2021, zo lees je hier een voorbeschouwing op etappe 6 of de vooruitblik op etappe 7 Tour de France 2021.