Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 1 Tour de France 2021

Niet Kopenhagen, Denemarken maar Bretagne is de gastheer van Le Grand Départ van de Tour de France 2021, waar etappe 1 van de Tour de France 2021 een 187 kilometer tellende heuvelrit is van Brest naar Landerneau. De 108e editie van de Tour de France zal hoogstwaarschijnlijk een puncheur als eerste gele trui drager krijgen, daar de finish ligt op op de venijnige Côte de la Fosse aux Loups. Die klim, 3 kilometer lang, kent met een gemiddelde van 5,7% maar heeft uitschieters naar wel 14%. Gaan we hier een eerste strijd krijgen tussen De Grote Drie?

Etappe 1 Tour de France 2021

In een schilderachtige landschap, door Locronan en Quimper, zal deze eerste dag geen respijt bieden. De eindeloze versnellingen door de veelvuldige richtingsveranderingen, de winderige gedeelten in de Monts d’Arrée en de finish op Côte de la Fosse aux Loups. Ga daar maar eens aan staan op de eerste dag van de Tour de France. Met een lengte van 3 km aan een gemiddelde van 5,7% (inclusief gedeelten aan 14%) zal de eerste rit in lijn in de Tour de France 2021 zeker niet ten prooi vallen voor een sprinter.

Vandaag worden er totaal 2.800 hoogtemeters aan gedaan, waardoor we direct aan de bak moeten. Focus je je niet te veel op de finale, want het is ook onderweg oppassen geblazen! We doorkruisen namelijk de Monts d’Arrée, waar waaiers eerder regel dan uitzondering zijn. Wij als fan van waaierritten gaan er deze zaterdag namelijk eens goed voor zitten. Naast waaiers, kenmerkt deze etappe zich dus ook door de hoogtemeters. Vooral de laatste twintig kilometer gaat heerlijk glooiend verlopen. Schrijf de klassieke renners dus maar op!

De finale zal eerder aanvoelen als een klassieker dan dat van een eerste etappe in de Tour de France, echter is dit voor ons geen enkel probleem. Het zal uitkijken zijn naar de Côte de la Fosse aux Loups. De benen van de sprinters zullen door de percentages tot wel 9% worden afgesneden, renners als Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Wout van Aert zullen het geel al ruiken. Wil je vandaag winnen, dan zul je de beschikking moeten hebben over een goed eindschot en dat na een zware koers. Schrijf de Grote Drie maar op!

Etappe 1 Tour de France 2021

Datum: Zaterdag 26 juni 2021

Etappe 1: Brest – Landerneau
Afstand: 187 kilometer
Start tijd: 12:30 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 1 Tour de France 2021

Je zou zeggen dat de organisatie deze rit in lijn volledig naar de hand van de Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft uitgestippeld. Maar eerlijk is eerlijk, een etappe als vandaag zal ongetwijfeld meteen vuurwerk opleveren. En de lijst der favorieten is er om van te smullen. Wereldkampioen Julian Alaphilippe moet dus zorgen voor Frans succes, daar Wout van Aert de eerste Belgische gele trui sinds Greg van Avermaet in 2018 moet zorgen. En de Nederlander? Die hebben met Mathieu van der Poel eveneens een grote kans op een herhaling van 2019, toen Mike Teunissen in Brussel voor het eerst sinds Erik Breukink in 1989 als Nederlander de gele trui wist te winnen.

Voorbeschouwing etappe 1 Tour de France 2021

Mathieu van der Poel wist in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland raak te schieten. Kan hij in Landerneau raak schieten?

Achter de Grote Drie hebben we een heel rij renners die deze aankomst ook aan moeten kunnen – denk aan Marc Hirschi, Peter Sagan, Michael Matthews, Christophe Laporte, Alejandro Valverde en de klimgeiten Michael Woods en Benoît Cosnefroy. Wie pakt de eerste gele trui van de Tour de France 2021?

Voorbeschouwing etappe 2 en etappe 3 Tour de France 2021

Meer voorbeschouwingen lezen? Bekijk ook onze uitgebreide vooruitblik op de tweede etappe van de Tour 2021 van Perros-Guirec naar de Mûr-de-Bretagne of etappe 3 van de Tour de France 2021, de etappe van Lorient naar Pontivy.