Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 2 Tour de France 2021

Een dag na het Grand Départ in Brest in etappe 1, krijgen we de tweede dag van de Tour de France 2021, op zondag 27 juni 2021, een heuvelachtige etappe van Perros-Guirec naar de Mûr-de-Bretagne. Ook in etappe 2 Tour de France 2021 zal de ritwinst hoogstwaarschijnlijk naar een aanvaller of zogenaamde puncheur gaan. De Mûr de Bretagne is geen onbekende is in de Tour de France. We zagen hier in 2015 Alexis Vuillermoz winnen. Cadel Evans wist in 2011 op de muur te zegevieren. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit!

Etappe 2 Tour de France 2021

In zekere zin is etappe 2 een herhaling van de openingsdag van de Tour, met zes beklimmingen van een lagere categorie op het menu en nog een beproevende aankomst bergop die de puncheurs zal bevallen, en misschien zelfs zal resulteren in dezelfde winnaar als 24 uur eerder.

Deze wedstrijd begint op een zachtere manier, tenminste wat het terrein betreft, want de weg volgt de prachtige Roze Granietkust van Noord-Bretagne. Natuurlijk kan de ligging aan de rand van de Atlantische Oceaan voor een zeer uitdagende start zorgen. Bovendien blijft de route tot halverwege de etappe op een steenworp afstand van de kust, dus als de omstandigheden moeilijk zijn, kunnen de renners daar maar moeilijk aan ontsnappen tot ze in Saint-Brieuc aankomen, op tweederde van de etappe.

Hier wordt het klimmen een stuk uitdagender, want de route baant zich een weg zuidwaarts naar Mûr-de-Bretagne Guerlédan, waar de vierde beklimming van de dag direct leidt naar een finishcircuit dat begint met de beklimming van de derde categorie via de finishlijn. De route loopt een paar kilometer noordwaarts en maakt dan een lus terug naar het zuiden om weer uit te komen bij de slotklim, die twee kilometer lang 6,9 procent bedraagt.

Dit is de vierde finish van de Tour op deze beklimming in tien jaar tijd, en de vorige drie werden allemaal gewonnen door sterke klimmers: Cadel Evans die Alberto Contador overvleugelde in 2011, Alexis Vuillermoz die in 2015 iedereen verraste met een aanval in het voorjaar, en Dan Martin die in 2018 de eindstreep haalde.

Dan Martin Mur de Bretagne 2018

In 2018 wist Dan Martin te winnen op de Mûr de Bretagne.

Bij die laatste gelegenheid werd ook de slotklim twee keer beklommen en was wedstrijdleider Christian Prudhomme teleurgesteld dat niemand een lange aanval waagde op de eerste passage. Zal iemand de voorzichtigheid in de wind gooien en de puncheurs op het verkeerde been zetten?

Etappe 2 Tour de France 2021

Datum: Zondag 27 juni 2021
Etappe 2: Perros-Gueirec – Mûr de Bretagne
Afstand: 182 kilometer
Start tijd: 11:10 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 2 Tour de France 2021

Kan Julian Alaphilippe zijn huzarenstuk van etappe 1 herhalen op de Mûr de Bretagne? Dat is de hamvraag op voorhand. De wereldkampioen reed weg, won en pakte dus de etappe overwinning én het geel gister in Landerneau. En hoe. Op basis van gisteren is er vandaag in de etappe naar de Mûr de Bretagne maar één toren hoge favoriet: juist, Julian Alaphilippe.

Julian Alaphilippe Tour de France 2021

Oppermachtig, dat was-ie gister in de openingsetappe. Wat kan de taaie Julian Alaphilippe op de Mûr de Bretagne?

Maar achter Julian Alaphilippe mogen we Wout van Aert en Mathieu van der Poel ook weer tot grote kanshebbers beschouwen, vooral voor Van Aert en Van der Poel ligt de aankomst vandaag vergeleken met gisteren toch wat meer op het lijf geschreven.

Ook de Sloveense Matadoren Primož Roglič en Tadej Pogačar kunnen vandaag zomaar een slag slaan. Naast dagsucces zullen namelijk hier ook kansen liggen in het algemeen klassement. Tot slot zijn Sonny Colbrelli, Michael Matthews,Peter Sagan, Alejandro Valverde en David Gaudu ook renners om rekening mee te houden.

Voorbeschouwing etappe 3 en etappe 4 Tour de France 2021

Meer voorbeschouwingen lezen? Bekijk ook onze uitgebreide vooruitblik op etappe 3 van de Tour de France 2021, de etappe van Lorient naar Pontivy of etappe 4 naar Fourgères.