Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 6 Tour de France 2021

Na de tijdrit in etappe 5 van Changé naar Laval Espace Mayenne is het op donderdag 1 juli 2021 weer tijd voor een rit in lijn. Etappe 6 van de Tour de France 2021 telt 144 kilometer en voert van Tours naar Chateauroux. Gezien de minimale hoogtemeters gaan we vandaag, net als etappe 3 naar Pontivy  en etappe 4 naar Fourgères de sprinters weer aan het werk zien.

Etappe 6 Tour de France 2021

Na een pauze van een dag zou de focus van de Tour weer moeten verschuiven naar de sprinters op deze korte rit ten zuiden van de Loire door de Berry streek die één van Frankrijks belangrijkste landbouwgebieden is. Het heeft enorme vlakke velden die vaak worden aangeharkt door winden die het peloton een flinke impuls kunnen geven, maar ook een ravage kunnen aanrichten als ze over het parcours waaien.

In de vroege zomer zouden de omstandigheden relatief gunstig moeten zijn als de renners de kathedraalstad Tours verlaten en oostwaarts langs de Loire rijden, door het wijngebied van Vouvray en in het land van de kastelen. Amboise en Chenonceaux zijn slechts twee van de prachtige kastelen en huizen die op France Télévisions te zien zullen zijn tijdens de eerste helft van de wedstrijd.

Bij het naderen van de enige gecategoriseerde klim van de dag, de Côte de Saint-Aignan (cat 4), begint het parcours naar het zuiden af te buigen. De route gaat naar Écueillé, waar een bocht naar het oosten de snelle teams de kans biedt om het peloton op één lijn te krijgen en echelons te creëren, als de wind een beetje meezit. Het peloton raast door de tussensprint in Luçay-le-Mâle en door naar Valençay, waar ze weer zuidwaarts gaan voor een bijna rechtstreekse rit naar Châteauroux, waar Mark Cavendish de eerste van zijn 30 ritzeges in de Tour van 2008 pakte. Drie jaar later schoot Manx Missile hier eveneens raak.

Mark Cavendish Châteauroux 2008

Mark Cavendish wist hier in 2008 en in 2011 te winnen. Gaat Manx Missile hier zijn 32e Tour de France overwinning behalen?

In deze tijd van het jaar komt de wind overheersen uit het noorden en oosten, dus er is nog steeds kans op splitsingen tijdens de laatste 60 km galop naar de finish. Of het peloton nu bij elkaar blijft of niet, het is niet waarschijnlijk dat een kopgroep in staat zal zijn om een voorsprong te houden tot de finish. De sprinters krijgen niet veel kansen in de Tour en ze zullen vastbesloten zijn om deze ze niet te laten ontglippen.

Etappe 6 Tour de France 2021 

Datum: Donderdag 1 juli 2021
Etappe 6: Tours – Chàteauroux
Afstand: 144 kilometer
Start tijd: 13:55 uur
Soort etappe: vlakke rit

Favorieten etappe 6 Tour de France 2021

De hamvraag voor etappe 6 van de Tour de France 2021 is: gaat Mark Cavendish zijn 32e zege behalen en hier net als in 2008 als 2011 winnen of zien we, met of Tim Merlier of Jasper Philipsen weer een dagsucces voor Alpecin-Fenix?

Achter deze kleppers is het ook uitkijken naar Nacer Bouhanni. Reed al naar een derde en een tweede stek, maar kan hij vandaag ook zegevieren? Ook Michael Matthews was al dichtbij en zal hier ook voor succes willen gaan. Datzelfde geldt voor Cees Bol en Arnaud Démare, Sonny Colbrelli en Peter Sagan echter reden zij nog weinig klaar dit jaar.

Last but not least is het uitkijken naar Wout van Aert. De Belgisch kampioen reed gister een ietwat teleurstellende tijdrit, daar hij een poging deed om het geel te behalen en hier jammerlijk in faalde. Na afloop zei hij tegen Renaat Schotte erg teleurgesteld te zijn. “Ik had gehoopt kort bij de dagzege te zijn en ik ben daar ver van verwijderd. Maar we zien wel wat de volgende dagen brengt. Ik ga in elk geval meesprinten, morgen.” Schrijf ‘m maar op!

“Ik ga in elk geval meesprinten” zei Wout van Aert aan de vooravond van de zesde etappe van de Tour 2021. Kan Van Aert vandaag winnen?