Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 7 Tour de France 2021

Etappe 7 van de Tour de France 2021 schotelt de wielerfans een mooie heuvelrit voor, dat voert van Vierzon naar Le Creusot. Vandaag, op vrijdag 2 juli 2021, is het 248 kilometer koers waardoor dit de langste etappe is sinds 2001 en zal er worden gefinisht bovenop de Signal d’Uchon, een verhoging in het verder licht glooiende landschap van de Morvan in het Centraal Massief. Gaan we vandaag opnieuw sprinten of zal het aan de rasaanvallers zijn?

Etappe 7 Tour de France 2021

Na zes etappes die werden heroverwogen na de beslissing van Kopenhagen om het organiseren van de Grand Départ van 2021 uit te stellen, is dit de eerste die deel uitmaakte van het parcours dat was gepland om de start van de race in Denemarken te volgen. Met 249,1 km is het niet alleen de langste etappe van deze wedstrijd, maar ook de langste die sinds 2000 in de Tour is verreden.

Het vertrekpunt is Vierzon, niet ver van de thuisbasis van Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), een naam die waarschijnlijk tot de favorieten voor de overwinning behoort op deze lange proef. In oostelijke richting gaat het via Bourges en Nevers naar de tussensprint in Saint-Benin-d’Azy net voor de halve afstand.

Met 150 afgelegde kilometers en nog 100 km te gaan tot de finish, verandert de etappe volledig van kleur als hij het ruige en glooiende terrein van de Morvan, een noordelijke uitbreiding van het Centraal Massief, binnenrijdt. De eerste van vijf gecategoriseerde beklimmingen komt aan in de belangrijkste stad van de regio, Château-Chinon, een andere volgt snel, waarna er een gestage daling is naar Autun, waar de renners het meest uitdagende deel van de etappe zullen beginnen.

e cat 3 Côte de la Croix de la Libération is het voorgerecht voor het hoofdgerecht, de 5,7 km lange beklimming van de Mont Julien, ook wel bekend als het Signal d’Uchon. Het gemiddelde van 5,7 procent verbergt de moeilijkheidsgraad, want naar de top toe zijn er zeer steile stukken, waarvan de zwaarste 18 procent bereikt. Met nog 18 kilometer te gaan vanaf de top van het Signal d’Uchon, zouden deze hellingen wel eens het lanceerplatform kunnen zijn voor aanvallen van puncheurs zoals Alaphilippe. Zij moeten nog een korte klim bedwingen, de Côte de la Gourloye van vierde categorie, gevolgd door acht snelle kilometers naar de finish in Le Creusot.

Hoewel de klim in totaal slechts 3.000 meter bedraagt, kunnen de lengte van de etappe en de concentratie van die beklimming in het laatste derde deel van de etappe voor wat verdeeldheid zorgen onder de Tourfavorieten.

Etappe 7 Tour de France 2021

Datum: Vrijdag 2 juli 2021

Etappe 7: Vierzon – La Creusot
Afstand: 248 kilometer
Start tijd: 11:00 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 7 Tour de France 2021

Ga er vandaag maar eens voor zitten. Een ware klassieker dat met haar etappeprofiel niet onder doet voor de gemiddelde Vlaamse of Ardense wielermonument. We zullen het geen mini-Ronde van Vlaanderen of mini-Luik-Bastenaken-Luik noemen, maar het heeft veel weg van een ware voorjaarsklassieker. Zowel dus aan de afstand, als ook aan de hoogtemeters. En aan de favorieten.  Één ding is zeker, moet wel een hele taaie zijn om vandaag zege te vieren. Wat je in elk geval dan moet lukken, is om de taaie Signal d’Uchon te overleven. De onregelmatige klim van 5,7 kilometer lang kent een gemiddelde stijgingspercentages van 5,7% maar kent een akelig steil laatste stuk. Het afsluitende deel kent een gemiddelde stijgingspercentage van dik 11%, de laatste 700 meter zelfs 13,1% – ga er maar aan staan.

Reken vandaag daarom maar weer op De Grote Drie. Mathieu van der Poel, allereerst. Overtrof zichzelf door op de Mûr de Bretagne de etappe en het geel te pakken. De etappe vandaag ligt misschien nog wel beter bij de capaciteiten van de Nederlander. Kan Matje vandaag in het geel de etappe winnen?

Mathieu van der Poel Tour de France 2021

Op sublieme wijze wist Mathieu van der Poel te winnen op Mûr de Bretage. Kan hij vandaag zegevieren in het geel?

Dan Julian Alaphilippe. Pakte vorige week zaterdag het geel, door een ongekend knappe nummer op te voeren. Een dag later zag hij zijn rivaal Van der Poel het geel hem afnemen, zelf had-ie de benen niet die dag. Als hij vandaag weer 100% fit is, zal het een geduchte concurrent zijn.

Julian Alaphilippe Tour de France 2021 (1)

Zaterdag in de eerste etappe van de Tour 2021 was Julian Alaphilippe de sterkste. Is hij vandaag opnieuw de beste in koers?

 Wout van Aert tenslotte, mag je nooit afschrijven. Heeft deze Tour de France nog geen etappe overwinning kunnen behalen en was zelf ook niet tevreden over zijn prestaties in de individuele tijdrit. Dat-ie beter kan, dat is bekend. De vraag is alleen, mag-ie ook van Jumbo-Visma voor eigen succes vandaag?

Het is ook uitkijken naar de benen van de klassementsrenners Primož Roglič, Tadej Pogačar en Richard Carapaz. Deze heren zullen ook hun mannetje kunnen staan op finales als vandaag. Maar ook Magnus Cort Nielsen, Alexey Lutsenko en Matej Mohorič zijn in vorm en moeten vandaag een gooi kunnen doen naar een korte notering.

Tadej Pogačar Tour de France 2021

Als Tadej Pogačar de benen heeft zoals woensdag in de tijdrit, dan zal-ie vandaag iedereen aan frieten rijden.

En de sprinters? Voor pure sprinters is de klim ongetwijfeld te zwaar, hoewel. We zagen Caleb Ewan dit jaar ook gewoon van voren te zitten op de Poggio? En we horen je denken. Kwam Sam Bennett niet ook in de kopgroep de Kemmelberg over in Gent-Wevelgem? Twee maal gelijk. Echter, Bennett is er niet bij en Ewan is helaas al afgestapt. En Peter Sagan, Sonny Colbrelli en Michael Matthews? Die hebben deze Tour nog geen hoge ogen kunnen gooien, maar afschrijven moet je ze nooit.