Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 15 Tour de France 2021

Nadat we op zaterdag 3 juli in etappe 8 en zondag 4 juli in etappe 9 al twee zware bergritten kregen voorgeschoteld én in etappe 11 de Mont Ventoux tweemaal moest worden bedwongen, hebben de klassementsrenners en berggeiten een aantal – relatief – makkelijke dagen gehad. Maar vandaag, op zondag 11 juli 2021, zal etappe 15 van de Tour de France 2021 weer een kolf naar hun hand zijn. In een afstand van 192 kilometer en een finish in Andorra, gaan we maar liefst vier cols over, waarvan drie van de eerste categorie. Vooral de afdaling naar de finish gaat een lepe worden. Welke klassementsrenner – die de beschikking moet hebben over goede dalingskunsten – gaat hier een klap uitdelen?

Etappe 15 Tour de France 2021:

De Tour maakt zijn debuut in de kersenhoofdstad van Frankrijk Céret en zijn eerste in het departement Pyrénées Orientales sinds Thomas Voeckler een ontsnapping won in Perpignan terug in 2009. Zoals je zou verwachten op de dag voor een rustdag, zal dit een belangrijke test zijn voor de GC-kandidaten, die goed op hun kunnen moeten zijn in de finale van deze lange westwaartse vegen door de Pyreneeën.

De etappe begint in de Tech-vallei met een sprong over de Fourtou-pas naar de Têt-vallei, de route stijgt zachtjes maar gestaag door Prades om de tussensprint in Olette te bereiken. Bij de citadel van Mont-Louis, waar de eerste van drie beklimmingen van de eerste categorie begint, wordt het stijgingspercentage iets hoger en blijft het stijgen tot Font-Romeu.

Een lange en gestage afdaling volgt, maar de renners zijn nog steeds ruim boven de 1.000 meter wanneer ze opnieuw beginnen te klimmen, dit keer naar de Puymorens-pas van de tweede categorie.Daarna is het nog maar een paar kilometer afdalen voordat de renners weer omhoog gaan, de grens over naar Andorra bij het nogal lelijke winkelcentrum Pas de la Case, om vervolgens boven de schreeuwerige gebouwen uit te stijgen naar de majestueuze Envalira-pas, waar dit jaar de Henri Desgrange-prijs wordt uitgereikt aan de renner die als eerste het hoogste punt van de Tour bereikt.

Een andere lange afdaling brengt de renners naar het hart van het prinsdom en naar de voet van de laatste en verreweg de moeilijkste proef, de Col de Beixalis, een bonuspunt waar acht, vijf en twee seconden worden toegekend aan de eerste drie renners. De Col de Beixalis is relatief rustig aan de onderkant en de bovenkant, maar verre van dat in het middengedeelte, waar er regelmatig hellingen zijn met dubbele cijfers. Onze gedachten gaan, uiteraard, gelijk uit naar 2016. Tom Dumoulin wist in de stromende regen zege te vieren in Andorra in etappe 9, waar de Beixalis de voorlaatste klim was.

Tom Dumoulin Andorra Tour de France 2021

Tom Dumoulin wint de negende etappe van de Tour van 2016, die onder andere over de Col de Beixalis voerde.

Ook de afdaling naar de finish in de hoofdstad van Andorra is uitdagend. Snel en technisch, bekend bij de renners die in de buurt wonen, zoals Julian Alaphilippe en Tao Geoghegan Hart.

Etappe 15 Tour de France 2021

Datum: Zondag 11 juli 2021
Etappe 15: Céret – Andorre-La-Vieille
Afstand: 192 kilometer
Start tijd: 12:20 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021

De wedstrijd stijgt drie keer per dag tot bijna 2000 meter, maar het is niet super hoog. Het is hoog genoeg en het is een zware dag op kantoor. Er wordt veel geklommen en, nogmaals, het is de dag voor de rustdag dus het zal de laatste gok zijn voor sommige mannen, niet helemaal de laatste gok maar de mannen die willen winnen van een ontsnapping uit een bergetappe zullen deze dag voorbestemd hebben. Dan denk je, vooral na de schitterende zege afgelopen woensdag op de Mont Ventoux, aan Wout van Aert. Maar ook Michael WoodsWout Poels, Ion Izagirre en Dan Martin zullen bij de vroege vlucht willen zitten. Tenslotte is het ook uitkijken naar de klassementsrenners. Gaan die vandaag uit hun pijp komen?

Wout van Aert Mont Ventoux Tour de France 2021

Wout van Aert wist woensdag te verrassen naar de Mont Ventoux, kan hij zondag zijn duivels opnieuw ontbinden?

Voorbeschouwing volgende etappes Tour de France 2021

Na etappe 15 krijgen de renners op maandag 12 juli 2021 een welverdiende rustdag, waarna nog drie pittige bergetappes voor de boeg staan. Lees hier de voorbeschouwing van etappe 16 naar Saint-Gaudens, etappe 17 naar de Col du Portet of etappe 18 naar Luz Ardiden.