Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 18 Tour de France 2021

Een dag na de Koninginnerit van de Tour de France 2021, zal het opnieuw smullen geblazen worden! Op deze donderdag 15 juli, in etappe 18 Tour de France 2021, zullen de renners een loeizwaar parcours voor de wielen geschoven krijgen. Weliswaar hoeven we vandaag ‘slechts’ 130 kilometer te fietsen, wel zal de legendarische Col du Tourmalet moeten worden aangedaan én wordt er gefinisht bovenop Luz-Ardiden. Vandaag is het ook de laatste mogelijkheid om als pure klimmer tijdvoorsprong te boeken op de rouleur, want het na vandaag is het alleen nog maar sprinten, tijdrijden en finishen op de Champs-Élysées.

Etappe 18 Tour de France 2021

Het ziet ernaar uit dat de laatste bergetappe een korte, scherpe schok zal geven. De etappe is slechts 129,7 km lang en telt slechts twee grote beklimmingen, allebei klassiekers van de supercategorie die een smakelijke afsluiting moeten vormen van de vijf dagen koers in de Pyreneeën.

Vanaf de start in de tweede favoriete stad van de Tour, Pau, zullen de renners niet veel problemen hebben in het begin. Vlak voor Nay is er een klim van vierde categorie, de Côte de Notre Dame de Piétat, waar Victor Fontan, een van de grote Tour-klimmers die uit de Pyreneeën kwam, begraven ligt.

Na Lourdes volgt een andere, de Côte de Loucrup, die al snel wordt gevolgd door de tussensprint in Pouzac, net voor het bereiken van Bagnères-de-Bigorre.

In zuidelijke richting komen de renners nu door Campan en vervolgen hun weg naar Sainte-Marie-de-Campan, de plaats waar Eugène Christophe in de Tour van 1913 de smidse smeedde en waar de 17,1 km lange beklimming van de Col du Tourmalet begint, de favoriete pas van de Tour. Vanaf deze flank begint het gemakkelijk, stijgt zeer sterk als het nadert en passeert het skistation van La Mongie, dan niet veel toegeven voor de laatste paar kilometer naar de top.

De meeste renners zullen deze snelle afdaling zeer goed kennen, en ze zullen via Barèges en Luz-Saint-Sauveur afdalen naar de dramatische brug Pont du Napoleon die over de kloof gevormd door de Gave de Gavarnie en naar de eerste hellingen van de tweede opeenvolgende HC-categorie test, Luz Ardiden, een van de mooiste beklimmingen in de Pyreneeën, zweeft. In het begin is de weg tamelijk eenvoudig, maar bij het naderen en passeren van het dorp Grust wordt het stijgingspercentage hoger.

Lance Armstrong Luz Ardiden 2003

Lance Armstrong op de Luz Ardiden in 2003.

Na een kleine pauze wordt de weg op 5 kilometer weer steiler en komen de renners in een prachtige natuurlijke arena terecht, met haarspeldbochten op elkaar gestapeld, de oevers tussen de haarspeldbochten perfect om naar te kijken, vooral hogerop in de richting van het kleine skistation, waar de identiteit van de sterkste renners in het veld zal worden bevestigd.

Richard Virenque wint op Luz Ardiden in 1994

Richard Virenque wint op Luz Ardiden in 1994.

 

Etappe 18 Tour de France 2021

Datum: Donderdag 15 juli 2021
Etappe 18: Pau – Luz-Ardiden
Afstand: 130 kilometer
Start tijd: 13:35 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 18 Tour de France 2021

Winnen in het geel in de Koninginnerit van de Tour de France van 2021. Tadej Pogačar demonstreerde gisteren dat hij de dik verdiende winnaar van de Tour de France 2021 wint. Althans. Daar mogen we nu toch vanuit gaan. We horen je denken. Parijs is nog ver. En vandaag moeten we Luz Ardiden nog op. Kunnen Jonas Vingegaard, Richard Carapaz en de andere belagers vandaag de gele trui nog aanvallen? Of zal Pogie vandaag ook alleenheerser zijn?

Pogačar, Vingegaard en Carapaz Tour de France 2021

De Grote Drie van de Tour de France 2021 aan kop in de etappe naar de Col du Portet.

En wat te denken van David Gaudu. Zat dinsdag al in de vroege vlucht, hoewel hij toen wel werd bijgehaald. Gister reed hij knap maar plek vier. Kan hij winnen op Luz Ardiden?

Tenslotte zal vandaag de strijd om de bollen ook in extremis worden beslist. Behoudt Wout Poels zijn trui? Of kunnen Nairo Quintana of Michael Woods met een etappezege een dubbelslag slaan?