Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 16 Tour de France 2021

Na een welverdiende tweede rustdag, gaan we op dinsdag 13 juli 2021 in etappe 16 van de Tour de France 2021 weer de heuvels in. Hoewel koersdirecteur Christian Prudhomme op de officiële website van de Tour de France redelijk stellig verklaard dat er voor de klassementsmannen vandaag weinig gevaar loert, zal het in de 169 kilometer tellende rit tussen Pas de la Case en Saint-Gaudens alsnog oppassen geblazen zijn. Op deze glooiende heuvels wil je geen tijd verliezen. De avonturiers met frisse benen zullen deze rit aangrijpen. Wil je nog een etappe winnen als baroudeur, dan is dit je kans!

Etappe 16 Tour de France 2021

Dit is een middelzware bergetappe door het hart van de Pyrénées Ariégeoises en de ruige streek van de Couserans naar Saint-Gaudens. Het zou de kant van een ontsnappingsgroep op moeten gaan, aangezien de drie belangrijkste beklimmingen niet bijzonder zijn. Bovendien zullen de GC-favorieten morgen de veeleisende etappe naar de Col du Portet in hun achterhoofd hebben.

Het begint met een lange afdaling van Pas de la Case door de vallei van de Hoge Ariège. Bij Tarascon verandert de route van noord naar west om de Col de Port over te steken, een van de passen die voorkwamen in het parcours van de Tour van 1910 die zich voor het eerst in het hooggebergte waagde.

Een lange, geleidelijke afdaling volgt tot de tussensprint bij Vic d’Oust. Net daarna slingeren de renners zich door de smalle straatjes van het pittoreske Seix naar de eerste hellingen van de Col de la Core, 13 km lang en de zwaarste klimproef van de dag.

Vanaf de top van de pas, onder de markante vierkante top van de Mont Valier, daalt de route af door Castillon-en-Couserans. Onderaan de pas volgen de renners de weg die uit de bergen leidt door de dorpen Aspet en Soueich, waar Ineos Grenadier Pavel Sivakov werd opgevoed, en naar de laatste kleine hobbel van vierde categorie van de Côte d’Aspret-Sarrat, die zijn top bereikt op slechts 7 km van de finish.

Die laatste beklimming van vandaag, de Col de Portet d’Aspet, is een monumentale beklimming. Bij de wielerliefhebbers zal er een belletje gaan rinkelen. Inderdaad, in de afdaling van de Col du Portet verongelukte Fabio Casartelli. Ter ere van de Olympisch kampioen van 1992 staat een monument. Naast dat dit de plek des onheils was van Casartelli, staat iets verderop ook een monument voor Franse verzetshelden die vluchtelingen hielp met de oversteek naar de vrije Spaanse staat.

Op 18 juli 1995 in de 15e etappe van de Ronde van Frankrijk vloog de 24-jarige Italiaans wielrenner Fabio Casartelli uit de bocht en raakte met zijn hoofd een betonblok en liet op deze tragische wijze het leven.

De laatste 500 meter naar de streep, die ligt op wat ooit het motorcircuit van Comminges was, zijn vrij steil bergop. Het is een van de laatste kansen voor teams zonder een leider in het klassement of een sprinter om voor de overwinning te gaan. Wie gaat deze rit die bol staat van de historie winnen?

Etappe 16 Tour de France 2021

Datum: Dinsdag 13 juli 2021
Etappe 16: Pas de la Case – Saint-Gaudens
Afstand: 169 kilometer
Start tijd: 13:05 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 16 Tour de France 2021

De etappe van Pas de la Case naar Saint-Gaudens is te moeilijk voor sprinters en te makkelijk voor de klassementsrenners, die ook nog eens aan de vooravond van twee loodzware bergetappes naar de Col du Portet en Luz Ardiden staan. Dus schrijf de aanvallers maar op! Wij denken dat de jongens met een puike vorm en al een ritzege op zak – denk aan Wout van Aert, Matej Mohoric, Sepp Kuss, Bauke Mollema en Dylan Teuns – hier kansrijk zullen zijn.

Natuurlijk zullen ook de rasaanvallers aan zet zijn. Zeg je rasaanvaller, dan zeg je Thomas de Gendt. Kan hij morgen uit zijn pijp komen? En wat kunnen renners die nog geen ereprijs hebben behaald, maar wel al met de nodige goesting rondreden klaarspelen? Sonny Colbrelli, Omar Fraile, Magnus Cort en Sergio Higuita zouden oh-zo graag die ritzege willen kapen. Last but not least, El Imbatido. Kan Alejandro Valverde op zijn oude dag zegevieren in Saint-Gaudens?