Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 11 Tour de France 2021

Nadat in de 10e etappe van de Tour de France de sprinters aan zet waren, gaan we in etappe 11 van de Tour de France 2021 weer klimmen. En hoe! De mytische, legendarische Mont Ventoux wordt vandaag twee maal aangedaan. Ga er dus maar goed voor zitten. Helaas geen finish bovenop de Kale Berg, maar wel na de afdaling in het dorp Malaucène. Vandaag op woensdag 7 juli in etappe 11 Tour de France 2021 zullen we niet alleen de klimmers, maar zeker ook de klassementsrenners aan het werk zien!

Etappe 11 Tour de France 2021

Deze langverwachte etappe, met voor het eerst in de geschiedenis van de Tour een dubbele beklimming van de Mont Ventoux, speelt zich volledig af in de Vaucluse. De etappe begint in de Rhône-vallei bij Sorgues, waar “de Reus van de Provence” op heldere dagen een dreigende verschijning is, en gaat in oostelijke richting naar het natuurpark van de Luberon.

Hier zijn er twee beklimmingen van vierde categorie die een lanceerplatform zullen vormen voor de ontsnapping als die niet op voorhand gevormd is en een kans voor de vluchters om een aanzienlijke kloof te slaan met het peloton. De route slingert zich een weg naar Apt, waar hij direct naar het noorden afbuigt en de Luberon verlaat via de Liguière-pas van de eerste categorie.

De gestage afdaling van de Liguière leidt naar Sault en het begin van de eerste beklimming van de Ventoux, via de gemakkelijkste van de drie routes naar deze beruchte top, maar ook de langste met 22,5 km. Kronkelend door dichte bossen, is de helling helemaal niet belastend totdat de weg Chalet Reynard bereikt en aansluit op de route omhoog vanaf Bédoin. Op dit punt, boven de bomen en blootgesteld aan de elementen, wordt de helling aanzienlijk steiler, waarbij de kenmerkende toren op de top regelmatig zichtbaar is, maar nooit dichterbij lijkt te komen terwijl de weg zich in en uit de in de bergwand geëtste geulen slingert.

Vanaf de top, die op deze eerste passage van eerste categorie is, dalen de renners langs de westkant van de Ventoux af naar Malaucène, een afdaling waarvan Lucien Aimar, Tourwinnaar van 1966, zei dat de politiemotor die hem in 1967 langs deze flank volgde, 140 km/u haalde. Nadat de renners voor het eerst de finish in Malaucène zijn gepasseerd, gaan ze over de niet gecategoriseerde (en niet de befaamde) Col de la Madeleine naar Bédoin voor de klassieke beklimming van de Ventoux, 15,7 km lang en met een gemiddelde van 8,8%.

Chris Froome Tour de France 2016 Mont Ventoux

Chris Froome zal met dubbele gevoelens naar de Mont Ventoux afreizen. In 2013 won hij hier een schitterende etappe, in 2016 zagen wij hem zelfs rennend zonder fiets.

Het eerste stuk door de bossen naar Chalet Reynard is meedogenloos steil. In het kleine skistation keren de renners terug naar het parcours dat ze 90 minuten eerder hebben afgelegd, op weg naar de top, om er vervolgens van weg te razen naar de finish in Malaucène.

Etappe 11 Tour de France 2021

Datum: Woensdag 7 juli 2021
Etappe 11: Sorgues – Maulacène
Afstand: 199 kilometer
Start tijd: 12:00 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 11 Tour de France 2021

Schrijf in deze etappe met tweemaal de Mont Ventoux en de finish in Malaucène de ware klimgeiten maar op. Wij verwachten (en hopen vooral) ook nog wel aanval van enkele klassementsrenners op achterstand. Denk aan David Gaudu, Guillaume Martin, Pello Bilbao, Enric Mas en Richard Carapaz. Al zal het de vraag zijn in hoeverre Carapaz zou kunnen en mogen wegrijden bij Tadej Pogačar.

Qua favorieten voor de dagzege denken we aan jongens als  Ion Izagirre en Miguel Ángel López, maar ook de Franse rasaanvaller Julian Alaphilippe en Dylan Teuns, de winnaar van etappe naar Le Grand-Bornand.

Ook Simon Yates, Michael Woods, Sergio Higuita, Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Sepp Kuss zullen – als ze de benen hebben hoge ogen willen gooien.

Voorbeschouwing etappe 12 en etappe 13 Tour 2021

Nog meer voorbeschouwingen lezen? Op Voorjaarsklassiekers.be wordt jij volledig geïnformeerd over voorbeschouwingen per etappe, zoals de vlakke etappe 12 naar Nîmes of de vlakke etappe 13 naar Carcassonne.