Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 10 Tour de France 2021

Na twee slopende bergritten, zowel etappe 8 als in etappe 9 naar de Tignes, en een welverdiende rustdag brengt ons de 10e etappe van de Tour de France 2021 een vlakke rit. De koerskaravaan brengt ons in een 186 kilometer tellende rit van Albertville naar Valence. Hier kunnen de spurters zich opmaken voor een volgende kans. Peter Sagan wist in Valence in 2018 al een te winnen, ook André Greipel (2015) weet hoe je hier moet zegevieren. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op etappe 10 Tour de France 2021!

Etappe 10 Tour de France 2021

Na de eerste rustdag wordt de actie hervat met de eerste van drie etappes in de zuidelijke helft van Frankrijk die door de wind kunnen worden beïnvloed. Het startschot wordt gegeven in Albertville, gaststad van de Olympische Winterspelen van 1992. Hoewel de bergen zich in bijna alle richtingen bevinden, slingert het parcours zich er tussendoor en volgt het de valleien in zuidwestelijke richting, zodat de renners na de grote klimdag naar Tignes en voor de volgende, de langverwachte etappe naar Malaucène met zijn dubbele beklimming van de Ventoux, nog wat respijt krijgen.

De etappe passeert door het thuisland van de AG2R Citroën ploeg, wat misschien voor Greg Van Avermaet een motivatie kan zijn om er eens een patat op te gooien. Er is slechts één gecategoriseerde klim, de vierde berg, de Col de Couz, kort nadat de renners Chambéry zijn gepasseerd en ze zich een weg naar beneden banen langs de westkant van het Chartreuse-massief. Na de tussensprint in La Placette, waar in het recente Critérium du Dauphiné een beklimming van de tweede categorie plaatsvond, gaan de renners verder naar het zuiden met uitzicht op de torenhoge, beboste wanden van het Vercors-massief.

Wanneer we in het laatste kwart van de etappe de Drôme binnenkomen, begint het terrein zich te openen en komen we in de Rhône-vallei. Voorbij de laatste kleine bult in Rochefort-Samson, kan de wind een belangrijke factor worden. De overheersende richting is het noorden, wat betekent dat de renners de wind op hun rechterschouder hebben en zelfs met vlagen dwars, vooral als ze voorbij Chabeuil zijn en de route naar het westen begint te draaien. Als het peloton uit elkaar valt, zullen de groepen met de grootste achterstand moeite hebben om de gaten te dichten als de koers een laatste bocht naar het noorden maakt naar de finish in Valence. Al met al een eenvoudige etappe die allesbehalve gemakkelijk kan worden.

Peter Sagan Valence Tour de France 2018

Peter Sagan wist in 2018 te winnen in Valence, door onder meer Alexander Kristoff, Arnaud Démare en John Degenkolb te kloppen.

Etappe 10 Tour de France 2021

 

Datum: Dinsdag 6 juli 2021
Etappe 10: Albertville – Valence
Afstand: 186 kilometer
Start tijd: 13:05 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 10 Tour de France 2021

De eerste Tourweek was een week van uitersten. Op de eerste dag veroorzaakte een toeschouwer met diens ‘Allez Opi et Omi’ bord een massale valpartij en ook etappe 3 kende een etappe met enkele slachtoffers. Waarvan enkele prominenten ook inmiddels de Tour al zijn verlaten, door toe doen van de valpartijen die dag. Zowel Primož Roglič als ook Caleb Ewan rijden niet meer mee. Datzelfde geldt voor Tim Merlier, Arnaud Démare en Bryan Coquard, die allen na de negende etappe naar Tignes afstapten. De Belg Merlier door vermoeidheid, de Fransen doordat zij buiten de tijdslimiet binnen kwamen. Kortom, de favorietenlijst voor etappe 10 naar Valence wordt kleiner en kleiner.

De grootste favoriet voor de zege in Valence is Mark Cavendish, die in de eerste Tourweek al twee zeges wist te behalen en dinsdag zomaar overwinning nummer 33 kan behalen. Nacer Bouhanni en Cees Bol zullen dinsdag voor succes willen gaan, maar dan moeten zij dus wel de taaie 36-jarige Brit verslaan. Ook is het uitkijken naar Wout van Aert, wiens kansen voor dagsucces weer zijn gestegen nu de Sloveense beoogde Tour-winnaar Roglič er niet meer bij is.

Mark Cavendish etappe 6 Tour de France 2021

Mark Cavendish kan dinsdag alweer zijn 33e overwinning in de Tour de France behalen. Kan hij zijn favorietenrol waarmaken?

Tenslotte zullen ook Mads Pedersen, Peter Sagan, Sonny Colbrelli en Michael Matthews in Valence hun eerste dagsucces van de Tour de France 2021 willen behalen.

Voorbeschouwing etappe 11 en etappe 12 Tour 2021

Nog meer voorbeschouwingen lezen? Op Voorjaarsklassiekers.be wordt jij volledig geïnformeerd over voorbeschouwingen per etappe, zoals etappe 11 met de dubbele beklimming van de Mont Ventoux of de vlakke etappe 12 naar Nîmes.