Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 12 Tour de France 2021

Een dag na het spektakel op de Mont Ventoux in etappe 11, gaan we op donderdag 8 juli weer verder met een vlakke etappe. Etappe 12 van de Tour de France 2021 voert van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes, dwars door de Ardèche. Mogelijk kunnen de liefhebbers van waaierkoersen er vandaag er eens extra voor gaan zitten, omdat de wind hier vaak een hoofdrol speelt. Gaan we de sirenes van het waaieralarm weer horen of gaan de sprinters de dienst uit maken? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op etappe 11 Tour de France 2021!

Etappe 12 Tour de France 2021

Dit is de tweede van de trojka van relatief gemakkelijke dagen die allesbehalve eenvoudig kunnen worden als de wind begint te waaien. De etappe begint met de doorsteek van de Rhône-vallei, waar de renners een eerste idee krijgen van de weersomstandigheden. Vervolgens loopt de route een paar kilometer parallel aan de rivier om in Saint-Just d’Ardèche uit te komen. Hier slaan we af naar het westen om te beginnen aan de allereerste beklimming van het onderste deel van de spectaculaire kloof van de Ardèche.

Al snel bevinden de renners zich op een weg die onophoudelijk kronkelt en draait, voortdurend stijgt maar nooit heftig. Bij Vallon Pont d’Arc, die zijn naam ontleent aan de prachtige rotsboog die de Ardèche overbrugt, buigt de route af naar het zuiden en komt in het departement Gard, waar de wegen opener zijn en de wind de neiging heeft om woest te gaan waaien. In het begin zou de wind de renners gunstig gezind moeten zijn, hen op weg moeten helpen naar de derde categorie Côte du Belvédère de Tharaux, de enige klim van de dag met een klassement.

Eenmaal over deze pas blijft het parcours vrij hoog en is het vaak onbeschut. Als er veel wind staat, is het interessant om te zien hoe het peloton zich zal opstellen net voorbij Lussan, waar het parcours over ongeveer 15 km scherp naar het westen afbuigt, met als gevolg dat de wind van rechts over de weg zou moeten waaien. Na enkele kilometers in zuidelijke richting te hebben gereden, draaien de renners naar het oosten, waarbij de wind nu waarschijnlijk van links zal komen tot aan de tussensprint bij het exquise stadje Uzès.De laatste 27 kilometer volgen een zuidelijke koers naar de Romeinse stad Nîmes, waar een massasprint te verwachten is. De vraag is, hoe groot zal het peloton zijn dat de sprint aanvecht?

Etappe 12 Tour de France 2021

Datum: Donderdag 8 juli 2021
Etappe 12: Sorgue Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes
Afstand: 161 kilometer
Start tijd: 13:30 uur
Soort etappe: vlakke rit

Favorieten etappe 12 Tour de France 2021

Deze vallei heeft altijd wind, het hangt er alleen vanaf in welke richting hij waait en hoe sterk hij is. Het is een dag dat mensen oplettend moeten zijn. Maar het is een goede dag voor de ontsnapping en afhankelijk van de grootte van de ontsnapping en de sterkte van de wind of het tot de streep blijft. Gaan we hier Wout van Aert een nieuwe waaieretappe zien winnen?