Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 8 Tour de France 2021

Vandaag op zaterdag 3 juli 2021 zal in etappe 8 van de Tour de France 2021 voor het eerst een echte bergrit worden voorgeschoteld. De Tour de France 2021 is een week onderweg en is met diverse heuvelritten, vlakke etappes en een individuele tijdrit al voer geweest voor puncheurs, sprint kanonnen en chrono specialisten – maar vandaag zullen de ware klassementsrenners en favorieten voor de gele trui hun neus aan het venster steken. Met de Côte de Mont-Saxonnex, de Col de Romme en de Col de la Colombière en een finish ligt in Le Grand Bornand, een skioord in de Franse Voor-Alpen gaat het vandaag hopelijk oorlog worden. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de eerste bergrit van de Tour 2021!

Etappe 8 Tour de France 2021

Na een week op het vlakke en af en toe over pittige beklimmingen, ingevoegd om de actie wat pittiger te maken, bereikt de Tour de France het hooggebergte. Bij de start in Oyannax zullen de renners de beboste heuvels van de Jura voor zich zien, maar na een klim door het bos van Échallon, waar de vluchters van vandaag zich zouden moeten vormen, rolt de route langs de westelijke rand van dit massief en gaat de Haute-Savoie in om de tussensprint in Frangy te bereiken.

Als het helder is, zijn de Alpen nu op de voorgrond. De renners passeren twee geklasseerde beklimmingen in de uitlopers van het gebergte en komen dan, net voorbij Thuet, aan de voet van drie opeenvolgende beklimmingen van de eerste categorie, waarvan de laatste twee de combinatie Col de Romme en Col de la Colombière zijn, die in de wedstrijden van 2009 en 2018 voorkwamen.

Racedirecteur Thierry Gouvenou heeft de finale opgepept door de Côte de Mont-Saxonnex in te voegen vóór deze twee beklimmingen. De Côte de Mont-Saxonnex is 5,7 km lang en niet lang, maar er zitten stukken in met een stijgingspercentage van 10 procent en meer. Na een week in de grote ring zullen sommigen de overgang naar de kleine ring misschien wat ongemakkelijk vinden.

De route daalt even snel naar Scionzier, waar een korte pauze volgt voordat de Romme vanuit de vallei venijnig omhoogschiet over een spectaculaire weg die uit de rotswand is gehakt. Bijna 9 kilometer lang en met een gemiddelde van bijna 9% is het op zich al een zware beproeving, maar dat wordt nog eens versterkt door het feit dat de route heel snel overgaat in de Col de la Colombière, nog eens 7,5 kilometer klimmen aan 8,5%, wat een totaal geeft van 20 kilometer klimmen aan bijna 9% tijdens het laatste derde deel van de etappe.

Vanaf de top volgt een steile en snelle afdaling van 15 kilometer naar de finish in Le Grand-Bornand, waar een aantal van de favorieten hun hoop op het eindklassement wel eens aanzienlijk zouden kunnen zien slinken, net nu het serieuze klimwerk is begonnen.

Le Grand-Bornand is een echte Alpenklassieker in de Tour de France, zo sloeg Linus Gerdemann in 2007 in dit skioord een dubbelslag door naast de etappezege ook het geel te pakken en won Rui Costa in 2013 er een rit, nadat hij drie dagen eerder ook in Gap al de beste was.

Linus Gerdemann 2007

De Duitser Linus Gerdemann wist in 2007 zowel de etappe als het geel te veroveren in ski-oord Le Grand-Bornand.

Etappe 8 Tour de France 2021

 

Datum: Zaterdag 3 juli 2021
Etappe 8: Oyonnax – Le Grand Bornard
Afstand: 151 kilometer
Start tijd: 13:10 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 8 Tour de France 2021

Schrijf voor deze etappe de aanvallers met een goede afdaling maar op. Hoewel hij gister al een etappe op zijn naam schreef, moet Matej Mohoric dit erg liggen. Of moeten we het zoeken in de kalibers Marc Hirschi, Pello Bilbao, Michael Woods, Alexy Lutsenko en Søren Kragh Andersen? Ook Pierre Latour en Simon Yates zijn renners die dit terrein aankunnen.

Ook klassementsrenners kunnen een oogje laten vallen op deze etappe, daar op de top van de Colombière 8 bonificatieseconden zijn te verdienen en aan de streep nog eens 10. Komt dé favoriet voor de Tour Tadej Pogačar vandaag al zijn pijp uit om een dubbelslag te slaan?

Wie vandaag sowieso tot één van de topfavorieten behoort is Julian Alaphilippe, alleen al omdat hij in de Tour de France van 2019 op een soortgelijke etappe een dubbelslag wist te slaan en zowel de etappe als de gele trui veroverde. Het is ook uitkijken naar hoe Mathieu van der Poel en Wout van Aert zich bovenin het algemeen klassement kunnen standhouden.

Ten slotte is het de vraag hoe het gaat met Primoz Roglič en Geraint Thomas. Zij verloren de vorige dagen al minuten. Kunnen zij vandaag terrein winnen of zal het over en uit zijn?