Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 9 Tour de France 2021

Op zondag 4 juli 2021 in etappe 9 van de Tour de France 2021 zal er opnieuw moeten worden geklommen. En hoe. De etappe voert van Cluses naar Tignes, met onderweg maar liefst 5 gecategoriseerde beklimmingen. De finish ligt op de Montée de Tignes, een klim met een lengte van 21 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. In 2007 ging Michael Rasmussen er met de winst aan de haal en in 2019 werd de etappe naar de Tignes ingekort en de aankomst geschrapt, toen hagel, modderstromen en aardverschuivingen roet in het eten gooide. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de tweede bergrit van de Tour de France 2021!

Etappe 9 Tour de France 2021

Twee jaar nadat de geplande etappefinish in Tignes moest worden afgeblazen als gevolg van een storm die de wegen in de afdaling van de hoge Iseran-pas wegspoelde, lost de Tour zijn belofte in om snel terug te keren naar het favoriete skistation van Primož Roglič (Jumbo-Visma) met deze smakelijk ogende etappe. Er staan vijf gecategoriseerde beklimmingen op het menu, waarvan de eerste al snel na de start aankomt. De Côte de Domancy van de tweede categorie is niet bijzonder hoog, maar bevat wel een aantal felle hellingen, bekend als springplank voor de overwinning van Bernard Hinault in de Wereldkampioenschappen van 1980 en voor het verstrooien van de hoop van veel kanshebbers op de laatste dag van het Critérium du Dauphiné van vorig jaar, met name wedstrijdleider Thibaut Pinot.

Het klimt naar Megève, de tussensprint komt kort daarna in Praz-sur-Arly. De renners klimmen al snel weer, dit keer naar de top van eerste categorie van de Col des Aravis, vanwaar een lange afdaling volgt naar Beaufort. Van daaruit is het doel de Cormet de Roselend, maar deze pas wordt bereikt via een nieuwe en prachtig-spectaculaire route via de Col du Pré van categorie HC of supercategorie. Het is een zware tocht, met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 8 procent over 12,6 kilometer.

Vanaf de top daalt de weg af naar het diepblauwe water van het Roselend-stuwmeer en steekt onderaan de stuwdam over, alvorens om het meer heen te draaien en de al even schitterende Cormet de Roselend te beklimmen, die niet veel minder dan 2.000 meter hoog is. Een andere lange afdaling leidt naar Bourg-Saint-Maurice en het begin van de lange en geleidelijke klim door de Tarentaise vallei naar Tignes.

De weg is aanvankelijk steil, maar zet zijn tanden onder de stuwdam van Les Brevières, waar de weg scherp en steil heen en weer slingert. De kans is groot dat er gaten vallen tussen de renners voor het eindklassement en deze gaten kunnen nog groter worden naarmate de weg verder omhoog gaat richting Tignes. Het is geen aankomst op een top, want de laatste 2 kilometer zijn bijna vlak, maar het is wel meer dan 2.000 meter hoog. Daar aangekomen zullen velen blij zijn met de rustdag die komen gaat.

Etappe 9 Tour de France 2021

 

Datum: Zondag 4 juli 2021

Etappe 9: Cluses – Tignes
Afstand: 145 kilometer
Start tijd: 13:00
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 9 Tour de France 2021

De eerste aankomst bergop in de Tour de France 2021, dus schrijf de klassementsrenners en de pure klimmers maar op. Natuurlijk, na de top van de Tignes is het nog 2 kilometer naar de meet – waardoor er zomaar een aanvaller tussen uit kan floepen. Maar grote kans dat de Tadej Pogačar opnieuw zijn klasse laat zien. Ongekend sterk was-ie gister. Het machtsvertoon deed denken aan de jaren van Lance Armstrong, die ook zo sterk in zijn ééntje het hele peloton aan flarden kon rijden. Ook moesten wij terug denken aan 1998. Toen Marco Pantani op de Galibier, ook in de ijskoude regen, alles en iedereen eraf reed.

Tadej Pogačar Tour de France 2021 etappe 9

Ontketend. Ongekend. Onsterfelijk. Superlatieven te kort om de uitzonderlijke prestatie van Tadej Pogačar gisteren naar Le Grand-Bornand.

Maar we schreven het al. Er zijn grote kansen voor de aanvallers. Denk aan renner als Nairo Quintana, Michael Woodso of de kersverse drager van de bolletjestrui, Wout Poels.

Ook klassementsrenners met ambities zullen vandaag rijden om geleden schade aan minuten goed te maken. Maar wat kunnen Richard Carapaz, Enric Mas, David Gaudu, Jonas Vingegaard, Lucas Hamilton, Ben O’Connor, Pello Bilbao en Alexey Lutsenko klaar kunnen spelen op Tignes?