Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 13 Tour de France 2021

Net als etappe 12 van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes, is ook etappe 13 van de Tour de France 2021 redelijk vlak. Vandaag, op vrijdag 9 juli 2021, is de beklimming van de Pic Saint-Loup de enige noemenswaardige horde van de dag. De etappe 13 kenmerkt zich door haar historisch randje. De start vind plaats bij de Romeinse arena in Nîmes en de finish ligt in het middeleeuwse stadje Carcassonne. Dit plaatsje was al drie maal de aankomstplaats van een rit in de Tour de France, echter mondde dit nog nooit uit in een massasprint. De lengte van vandaag, 219,9 kilometer, en (opnieuw) de kans op wind maakt het voor de spurtploegen lastig om de koers te domineren. Zien we vandaag een aanvallende vrijbuiter of toch een sprinter als Spartacus?

Etappe 13 Tour de France 2021

Dit lijkt een standaard “overgangsetappe” tussen de Alpen en de Pyreneeën, een ideale dag voor een kopgroep om vroeg in de etappe weg te glippen van het peloton, een voldoende grote voorsprong op te bouwen om er zeker van te zijn dat ze wegblijven, en dan onderling de buit van de dag te verdelen.

Maar deze corridor tussen het ruige binnenland van de Occitanie en de Middellandse Zee/Pyreneeën is een van Europa’s meest constant winderige gebieden, dus het scenario zou wel eens niet zo eenvoudig kunnen blijken te zijn als dit.

Vanuit Nîmes begint de etappe in westelijke richting door de garrigue, een ruw kalksteengebied bedekt met laag struikgewas dat vaak wordt geteisterd door harde wind. Het zou echter verrassend zijn als het peloton al zo vroeg in een etappe van 220 km uit elkaar zou vallen.

Er is slechts één gecategoriseerde klim op het parcours, de vierde berg, de Côte de Pic Saint-Loup, ten noorden van Montpellier. In zuidwestelijke richting is de volgende belangrijke afspraak de tussensprint in Fontès, net voor het halfweg punt.

Via Béziers en Narbonne komt de route in het glooiende heuvellandschap van de Minervois, waar de wind waarschijnlijk een grotere rol gaat spelen. In Caunes Minervois maken de renners een bocht van 90 graden voor de laatste 20 km over de vlakte die tussen de Montagne Noire en de Pyreneeën ligt. De wind raast vaak door deze kloof tussen de bergketens, tientallen windmolenparken getuigen van zijn consistentie en kracht.

Op de rechterflank van de renners kunnen de meest opportunistische ploegen proberen om de snelheid op te drijven vooraan het peloton in de hoop om splitsingen uit te lokken. De koers ligt immers niet ver van de wegen waar Thibaut Pinot en Tadej Pogačar respectievelijk in 2019 en 2020 tijd verloren in de zijwind.

Etappe 13 Tour de France 2021

Datum: Vrijdag 9 juli 2021
Etappe 13: Nîmes – Carcassonne
Afstand: 220 kilometer
Start tijd: 12:05 uur
Soort etappe: vlakke rit

Favorieten etappe 13 Tour de France 2021

Wist jij dat Carcassonne al tien maal een aankomstplaats was in de geschiedenis van de Tour de France, maar dat er nog nooit werd gesprint? Zo was Magnus Cort Nielsen in 2018 de sterkste in een groep van 3 met ook Bauke Mollema en wist Yaroslav Popovich in 1996 de etappe te kapen.

Dit zal de aanvallende-burger moed geven. Kunnen jongens als Kasper Asgreen, Jasper Stuyven, Anthony Turgis, diezelfde Magnus Cort of een Alex Aranburu hier gaan zegevieren? Of moeten we het toch weer zoeken in de rij der sprinters? Voor hen is het eveneens voorlopig de laatste kans, daar we morgen weer de bergen in trekken. Als dat het geval is, reken dan op Mark Cavendish (kan hij voor zijn 34e Tour de France zege) of Nacer Bouhanni of Jasper Philipsen.