Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 17 Tour de France 2021

Waar de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk 2021, naar alle waarschijnlijkheid, echt een etappe voor de aanvallers was – zal vandaag op Quatorze Juliet de klassementsrenners weer aan zet zijn. De 178 kilometer lange 17e etappe van Muret naar Saint-lary-Soulan Col du Portet bevat drie gecategoriseerde beklimmingen: de Col du Peyresourde, Col de Val Louron-Azet en de Col du Portet en is dé Koninginnerit van de Tour de France 2021. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op etappe 17 Tour de France!

Etappe 17 Tour de France 2021

Dit is feitelijk de etappe van 2018 die voor het eerst de Col du Portet aan de wielerwereld voorstelde, maar met een relatief vlakke etappe van 113 kilometer ter vervanging van het F1-startrooster dat de nieuwigheid/gimmick was aan het begin van die korte dag die eindigde met Nairo Quintana die met de eer ging strijken.

Het begint net ten zuiden van Toulouse in Muret en voert zuidwestwaarts over de vlakte, door de finishplaats van de vorige dag, Saint-Gaudens. De Garonne wordt een beetje verder de bergen in gevolgd, waarna de route zich uiteindelijk van de rivier afbuigt om haar zijrivier, de Pique, stroomopwaarts te volgen naar Luchon, waar de tussensprint wordt gehouden.

Eenmaal daar zijn de renners snel op de eerste hellingen van de Col de Peyresourde en hebben ze nauwelijks vlakke wegen voor de boeg voor de finish. Met een gemiddelde stijging van 7% over 13,1 km is dit de makkelijkste van de drie beklimmingen die in het laatste derde deel van de etappe zitten.

De snelle afdaling van de Peyresourde gaat naar Loudenvielle, waar de renners heel even op vlak terrein zullen zijn als ze rond het meer rijden om aan de voet van de Col d’Azet te komen. Hoewel niet veel langer dan de helft van de Peyresourde, maakt zijn gemiddelde van 8,3% het meer uitdagend, vooral op de steilere stukken op de lagere hellingen. Ook hier is de afdaling snel, want Saint-Lary-Soulan komt heel snel aan.

De renners rijden door de stad en verlaten de westkant ervan, waar ze al snel aankomen bij de bocht naar rechts naar de slotklim, met een gemiddelde van 8,7% over 16 km. De eerste paar kilometer liggen een punt of twee hoger dan dat gemiddelde, de weg klautert snel de berghelling op naar Espiaube, waar een bocht naar links richting het skistation van Pla d’Adet gaat. De route gaat echter naar rechts en bereikt al snel een smalle en steile weg die via een reeks krappe switchbacks snel omhoog gaat.

Na deze bochten wordt de stijgingsgraad iets minder en loopt de route bijna direct naar de pas, voordat hij om het hoogste punt van een hooggelegen dal heen slingert en een laatste steile kilometer naar de lijn inleidt.

Etappe 17 Tour de France 2021

Datum: Woensdag 14 juli 2021
Etappe 17: Muret – Saint-lary-Soulan Col du Portet
Afstand: 178 kilometer
Start tijd: 11:50 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 17 Tour de France 2021

Schrijf de komende dagen de klassementsrenners maar op. Morgen in etappe 18 naar Luz Ardiden, maar zeker vandaag! Het is de verwachting dat zij hun pijp uit zullen komen, zo krijg je bij de bookies net aan 3.25 terug op je inleg van 1 voor klassementsleider Tadej Pogačar. Voor Jonas Vingegaard krijg je nog een mooie 5.50 terug, dit kan een gokje waard zijn aangezien hij op de Ventoux de Sloveen het al lastig maakte. Kan hij vandaag wel toeslaan?
Tour de France Col du Portet 2021

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Richard Carapaz op de Mont Ventoux.

Net als bij de bookies, verwacht de redactie van Voorjaarsklassiekers.be hierachter een strijd tussen de Zuid-Amerikaanse klimgeiten. Zowel Richard Carapaz, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana als Rigobert Úran zouden op dit terrrein voor dagwinst kunnen schrijven, indien zij die lepe Sloveen kunnen voorblijven althans. Ook Esteban Chaves en Sergio Higuita zijn als Latijns-Amerikaanse klimgeiten en lichtgewichten geschikt voor dit werk, maar het is de vraag of zij sterk genoeg zijn.
Nairo Quintana Col du Portet 2018

Nairo Quintana weet hoe je moet winnen op Col du Portet: in 2018 was ‘Nairoman’ als eerste boven.

De Nederlandse wielerfans hopen op goede benen van de leider in de bolletjestrui, Wout Poels. Kan hij zijn rivalen – Quintana maar ook Michael Woods – volgen in de strijd om de bergpunten?
En in hoeverre gaan de klassementsrenners zich nog mengen in de strijd? Als de winst van Pogi onontkoombaar is, kan met het binnenhalen van de bolletjestrui de meubelen nog worden gered. Voor een renner als Carapaz zou dit een serieuze overweging zijn.
Bovenop de Col du Portet zijn dubbele punten te verdienen, dus reken maar op een mooie oorlog en strijd om meerdere fronten: de dagwinst, het algemeen klassement en het bergklassement. Het is koers!!