Cyclocross programma Van Aert, Van der Poel en Pidcock 2022

Update donderdag 17 november 2022: programma Van Aert lijkt bekend, geruchten over die van Van der Poel en Pidcock

Waarheid of niet, volgens WielerRevue mogen we zondag 27 november met rood in de agenda omcirkelen, als in Hulst zowel Wout van Aert als Mathieu van der Poel aan de start verschijnen. Van Aert zal volgens de geruchtenmachine een dag eerder in Kortrijk al zijn rentree in het veld maken!

Het cyclocross programma voor Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock zijn alle drie officieel zijn bekend gemaakt en we mogen ons opmaken voor tenminste drie grote clashes dit veldritseizoen, te beginnen op zondag 26 december, Tweede Kerstdag, in Dendermonde. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de confrontaties van De Grote Drie en presenteert hier het Cyclocross programma Van Aert, Van der Poel en Pidcock 2021-2022 special!

Grote Drie veldrijden cyclocross Wout van Aert Mathieu van der Poel Tom Pidcock

Grote Drie minimaal drie maal tegen elkaar in het veld

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) zullen tenminste drie keer de confrontatie aangaan tijdens het veldritseizoen, te beginnen met de UCI Veldrijden Wereldbeker Dendermonde op Tweede Kerstdag, 26 december. Met de vorm van Eli Iserbyt en Toon Aerts in het weekend Kortrijk en Besancon eind november en een van blessure teruggekeerde Lars van der Haar en met Quinten Hermans, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout aan de start – mag je je opmaken voor een Wereldbeker manche om de vingers bij af te likken!

De andere wedstrijden waarin we De Grote Drie samen zien schitteren en die tot nu toe zijn bevestigd zijn, zijn op 30 december tijdens de Azencross in Loenhout en op 5 januari tijdens de Herentals Cross, de thuiswedstrijd van Wout van Aert.

Strategie Van der Poel: punten scoren in aanloop naar het WK

In het eerder gepresenteerde cyclocross programma van Mathieu van der Poel was al duidelijk dat hij op 18 december voor het eerst zal racen in de wereldbekerwedstrijd in Rucphen, Nederland, en een maand later naar de VS reist om op 30 januari zijn wereldtitel te verdedigen in Fayetteville, Arkansas.

Cyclocross programma Mathieu van der Poel 2021-2022

Het programma van Van der Poel is gericht op het scoren van klassementspunten in wereldbekerwedstrijden zodat hij een zo goed mogelijke positie heeft aan de startlijn in Fayetteville. Hij heeft echter ook de X20 wedstrijdrondes in Loenhout op 30 december en Herentals op 5 januari aan zijn kalender toegevoegd.

Twaalf crossen in vijf weken voor Wout van Aert 

Hoewel het nog sterk de vraag is of Wout van Aert wel aan de start van het WK Veldrijden in Fayeteville in de Verenigde Staten van Amerika zal staan, lijkt het cyclocross programma van Van Aert wel zodanig afgestemd te zijn op deelname. In twaalf crossen in vijf weken zal de Belg klaargestoomd moeten zijn om in de USA de hegemonie van Mathieu van der Poel te doorbreken – de Nederlander wist de afgelopen drie WK’s te winnen.

Cyclocross Programma Wout van Aert 2021 2022 bevestigd

De grote vraag omtrent Wout van Aert: trekt hij eind januari naar het WK veldrijden in de VS? Wat weet bondscoach Sven Vanthourenhoutover Van Aerts keuze? “Het is belangrijk dat Wout zijn vooropgestelde programma kan afwerken. Hij moet ervan genieten en zo goed mogelijk presteren. Rond de nieuwjaarsperiode zal duidelijk worden of het WK al dan niet toegevoegd wordt aan zijn programma. Als Wout de komende weken meedoet om te winnen, dan zal het meer kriebelen om naar het WK te gaan. Is dat niet het geval, dan zal hij zich aan de planning houden. Dat is in zijn positie niet meer dan normaal”, aldus de bondscoach.

Twee intensieve maanden als WK voorbereiding voor Tom Pidcock

Wie al wel zeker is van WK-deelname en wie zijn programma daar volledig heeft afgestemd, is de Brit Tom Pidcock. Pidcock was de derde van De Grote Drie zijn komende veldritwedstrijden bekend maakte en de regerend olympisch kampioen mountainbike zal tenminste twaalf cyclocross wedstrijden gaat rijden ter voorbereiding op het WK in de Verenigde Staten, eind januari 2022.

Cyclocross programma Tom Pidcock 2021-2022

“Fayetteville is een parcours met mogelijkheden voor Tom, dat hebben we gezien bij de Wereldbeker-race”, zegt zijn Belgische trainer Kurt Bogaerts tegen Het Laatste Nieuws. “Als hij de oversteek maakt naar de Verenigde Staten, is dat niet gewoon om deel te nemen. Wereldkampioen worden in drie disciplines is zijn ultieme doel.”

Eerste clash tussen Wout van Aert en Tom Pidcock 4 december in Boom

Van Aert en Pidcock beginnen hun veldritseizoen op 4 december tijdens de Superprestige in Boom. Beiden zullen de wereldbekerwedstrijden van Antwerpen en de Wereldbeker Val di Sole in respectievelijk België en Italië rijden, voordat ze tijdens de feestdagen en in januari een tiental wedstrijden in Europa zullen rijden.

Van Aert, Van der Poel en Pidcock moeten hun veldritten en trainingen zorgvuldig in evenwicht brengen met hun respectievelijke team trainingskampen en toekomstige doelen op de weg in 2022. Ineos Grenadiers is tussen 7-17 december in Mallorca, Jumbo-Visma gaat tussen 13-21 december naar Girona en Alpecin-Fenix komt tussen 1-10 december in Spanje bijeen. Ze voegen zich ook bij hun teams voor spreuken op kampen in januari ook.

Pidcock van Aert van der Poel cyclocross veldrijden Grote Drie

Cyclocross programma Van Aert, Van der Poel en Pidcock 2021-2022 waarin ze elkaar treffen 

flag-be Wereldbeker Dendermonde (26 december 2021)
flag-be Telenet Superprestige Diegem (29 december 2021)
flag-nl Wereldbeker Hulst (2 januari 2022)