Favorieten groene trui Tour de France 2023 

Voorjaarsklassiekers.be kleurt de maand juli geel en net als de voorbeschouwing parcours Tour de France 2023 en de favorieten gele trui Tour de France 2023 of favorieten bolletjestrui Tour de France 2023 of de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023 is het de hoogste tijd voor een overzicht van de favorieten groene trui Tour de France 2023! We duiken in de strijd om het puntenklassement. Welke rappe renners gaan zich in deze strijd mengen? En welke sprinter die wellicht geen doel heeft gemaakt van het groen zal je toch moeten meenemen in je Tour pool? Je leest het in de favorieten groene trui Tour de France 2023 special!

Historie groene trui Tour de France

Sinds 1953 strijden de sprinters in de Tour de France om het puntenklassement en ook vanaf dat jaar is de leider van dit puntenklassement herkenbaar aan zijn groene trui. Wist jij trouwens dat de kleur groen te maken heeft met het feit dat de eerste sponsor een grasmattenfabrikant was? Door de jaren heen veranderde de trui alleen in 1968 van kleur. Dit had ook allemaal te maken met de sponsor van dien. De Tour de France en de commercie, inderdaad, een goed huwelijk.

Peter Sagan is de absolute Mister Groene Trui – met zeven overwinningen. Tussen 2012 en 2019 wist hij alleen niet in 2017 te winnen, dit omdat hij werd gediskwalificeerd. Zonde, anders had hij destijds 100% zeker ook deze groene trui terug naar Slowakije gebracht.

Favorieten groene trui Tour de France 2023 - Peter Sagan

Achter Sagan vinden we oud-renners Erik Zabel (zes zeges, foto onder) en Sean Kelly (vier zeges). Eddy Merckx wist de groene trui drie maal te winnen, terwijl hij er ook met het geel vandoor ging. Thor Hushovd heeft de eer om de groene trui te winnen zonder dat hij in die Tour maar één zege wist te halen (2005).

Favorieten groene trui Tour de France 2023 - Erik Zabel

Naast Sagan zien we ook Mark Cavendish – met twee eind overwinningen (2011 en 2021) nog terug dit jaar. Zal Cavendish zich vooral focussen op één overwinning (en dus het record van dagsucces afpakken van Eddy Merckx) of toch nog een poging wagen in het groen?

Favorieten groene trui Tour de France 2023 - Mark Cavendish

Groene trui Tour de France: vorig jaar

Vorig jaar was het Wout van Aert die voor het eerst sinds de zege in het puntenklassement in 2007 de trui weer meenam naar België. In Nederland wachten we nog langer op succes. Het is al van 1987 geleden dat er een Nederlander won. Destijds was het Jean-Paul van Poppel die het groen terug nam naar Nederland.

Favorieten groene trui Tour de France 2023 - Wout van Aert

Favorieten groene trui Tour de France 2023 - Historie Tom Boonen

Favorieten groene trui Tour de France 2023

We zullen maar met de deur in huis vallen: áls Wout van Aert zijn zinnen heeft gezet op de groene trui van de Tour de France 2023 – is het niet de vraag wie, maar met hoeveel gemak hij deze zal winnen. Omdat de groene ambities fors minder zijn dan vorig jaar, kan het maar zo zijn dat op zondag 21 juli een andere klepper in Parijs wordt gehuldigd in het groen. Een ander gegeven waar Van Aert rekening mee houdt is het feit dat zijn vriendin Sarah in verwachting is van een kleine.

Mocht Georges nog in de Tour de France een broertje of zusje erbij krijgen, gaat er een streep door de rekening van het puntenklassement van papa Wout. Echter – en vanuitgaande dat hij de Tour finisht – kennen we Van Aert langer dan vandaag. Een winnaar pur sang. Wij zien hem dan ook als dé favoriet. Want juist met de vele heuveletappes in combinatie met selectieve sprinters-aankomsten zien wij Van Aert (in het groen) zich helemaal klaar stomen voor het WK! Achter Van Aert heeft Jumbo met Christophe Laporte overigens nog een gevaarlijke outsider, die zowel voor etappe-overwinningen als het groen kan gaan!

Zeg je Van Aert, dan zeg je normaliter ook Van der Poel. In het veld of op de weg, waar mogelijk met kasseien gepavleid, komen de aartsrivalen elkaar altijd tegen. Maar waar Van Aert bij Jumbo de vooruitgeschoven man is, is Mathieu van der Poel dat niet. Parijs halen en de Tour uitrijden én een etappe pakken. Dat is het devies van de veelwinnaar deze Tour 2023. Denk je het zelf? Natuurlijk zal zijn hoofdtaak zijn om de perfecte lead-out te rijden voor Jasper Philipsen – maar ook de Tour de France 2023 zal weer wars zijn van plotveranderingen. Schrijf Van der Poel dus toch maar op als kanshebber.

Zijn ploegmaat Philipsen is echter – op papier – een grotere kanshebber voor het groen. Intrinsiek de rapste man in koers en onmisbaar in je Tour pool, dat zeker! Schrijf hem maar op voor enkele sprintersetappes en met een beetje geluk belandt hij in Parijs op het hoogste schavotje, in het groen, nadat-ie op de Champs-Élysees als eerste finishte.

Daar zullen Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen een stokje voor willen steken. Wij denken echter dat beide heren net te kort komen voor het groen, maar zien zowel Jakobsen als Groenewegen wel een etappe pakken.

Mads Pedersen is dan weer een renner die eerder nog meedoet in de strijd om het groen, al is het omdat hij wat meer allround is dan Jakobsen en Groenewegen en ook in het heuvelwerk mogelijk punten kan sprokkelen. Gaat Pedersen echter voor ritwinsten of de groene trui? Of voor beide?

We benoemden hem net al, maar Mark Cavendish is ook nog een outsider. Al is het meer uit respect (en dat we fan zijn) dat we hem benoemen. We gunnen Mark alles, maar echt nog meestrijden om het groen zal een uitzonderlijke prestatie zijn. Hoe zal de Brit afscheid gaan nemen van de Tour dit jaar?

Favorieten groene trui Tour de France 2023 - Mark Cavendish Sprinter

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Wil je na het lezen van de favorieten groene trui Tour de France 2023 meer voorbeschouwingen en favorieten lezen? Navigeer hier naar de voorbeschouwing parcours Tour de France 2023 of naar de favorieten gele trui Tour de France 2023 of favorieten bolletjestrui Tour de France 2023! Lees, tenslotte, ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023!