Favorieten bolletjestrui Tour de France 2023

Als het aan Tour de France organisator ASO ligt wordt op zondag 21 juli in hartje Parijs een Fransman in de bollentrui gehezen. Het is van XXX jaar geleden dat een Fransman het bergklassement won, maar dit jaar kan daar zomaar eens verandering in komen. Er zijn echter nog een heel pak niet-Franse renners die er met de bolletjestrui vandoor kunnen gaan! Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid op de favorieten bolletjestrui Tour de France 2023!

Tour 2023 favorieten bolletjestrui - historie Julian Alaphilippe bolletjestrui

Historie bolletjestrui Tour de France

De bolletjestrui, ook wel bekend als de “Maillot à Pois” in het Frans, is een van de meest herkenbare truien in de Tour de France. Het wordt uitgereikt aan de leider van het bergklassement, dat wil zeggen de renner die tijdens de etappes de meeste punten heeft verzameld op beklimmingen en bergsprints.

Tour 2023 favorieten bolletjestrui - historie Gert Jan Theunisse bolletjestrui Alpe d'Huez

De geschiedenis van de bergtrui gaat terug tot de vroege jaren 1930. In die tijd had de Tour de France al een gele trui voor de leider van het algemeen klassement, een groene trui voor de leider van het puntenklassement en een witte trui voor de beste jonge renner. Er ontbrak echter jarenlang een speciale trui voor de beste klimmer. De eerste Ronde van Frankrijk waar de leider in het bergklassement de bolletjestrui droeg was 1975, toen Joop Zoetemelk de eerste renner was die hem over de schouders kreeg gehangen.  Lucien van Impe was de eerste eindwinnaar in de strijd om de bolletjestrui.

Van Impe zou in totaal zes keer de bolletjestrui winnen in zijn carrière, waarmee hij een record vestigde op dat moment. Hij werd beschouwd als een van de grootste klimmers in de geschiedenis van het wielrennen en zijn succes in het bergklassement in 1975 was een van de hoogtepunten van zijn loopbaan.

Tour 2023 favorieten bolletjestrui - historie Lucien van Impe bolletjestrui

Maar niet Van Impe, maar Richard Virenque mag zich Mister Maillot a Pois noemen. De Franse berggeit won de bolletjestrui maar liefst zeven (!) maal! De legendarische Spaanse renner Federico Bahamontes won de bolletjestrui en dus het eindklassement om de bergtrui, net als Van Impe, zes maal.

Tour 2023 favorieten bolletjestrui - historie Richard Virenque recordhouder

Gert-Jan Theunisse (1989) is de laatste Nederlander die de eindklassement van het bergklassement wist te winnen.

Tour 2023 favorieten bolletjestrui - historie Gert Jan Theunisse bolletjestrui

Favorieten bolletjestrui Tour de France 2023

Kan Simon Geschke er dit jaar wel in slagen de bolletjestrui te veroveren? Of zien we ook dit jaar weer een soortgelijke strijd tussen Vingegaard en Pogi zowel om het geel als om de bergtrui?

Tour 2023 favorieten bolletjestrui - historie Simon Geschke 2022 bolletjestrui

Of gaan we eindelijk weer een Franse laueraat krijgen? Zowel Thibaut Pinot, David Gaudu als Romain Bardet zijn intrinsiek renners die – met de nodige geluk en opoffering – met succes de bergtrui van de Tour de France 2023 kunnen winnen. Ga echter niet gek opkijken als niet deze favorieten bolletjestrui Tour de France 2023 – maar een klassementsrenner uiteindelijk de bollentrui om de schouder krijgt gehesen.

Meer voorbeschouwingen Tour 2023?

Wil je na het lezen van de favorieten bolletjestrui Tour de France 2023!meer voorbeschouwingen en favorieten lezen? Navigeer hier naar de voorbeschouwing parcours Tour de France 2023 of naar de favorieten gele trui Tour de France 2023  of favorieten groene trui Tour de France 2023 of Lees, tenslotte, ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023!