Favorieten Giro d’Italia 2021

Voorjaarsklassiekers.be kleurt in de maand mei roze en op deze pagina lees je alles over de favorieten van de Giro d’Italia. Wij blikken uitgebreid vooruit en komen met onze welbekende sterrenverdeling én uiteraard ook met de dark horse. De favorieten Giro d’Italia 2021 voor zowel het algemeen klassement, het bergklassement als het jongerenklassement. Andiamo!

Favorieten Giro d’Italia 2021: algemeen klassement / roze trui

Bij het schrijven van de favorieten voor de roze trui van de Giro d’Italia 2021 kijken we zowel terug op de voorgaande jaren. Welke grote matadoren hebben de Ronde van Italië al op hun naam geschreven en wat leren we van deze type renners? Daarnaast is het terug kijken naar de afgelopen periode. Want welke renners reden goed in etappes als de Tirreno-Adriatico of de Ronde van Catalonië – of nog recenter, de Ronde van Romandië. Welke klassementsrenners zijn de favoriet voor de roze trui, de maglia rosa, en dus voor het algemeen klassement van de Giro d’Italia 2021?

***** Egan Bernal

Er gingen wat geruchten de ronde over Egan Bernal. Dat de 24-jarige Colombiaan nog te veel last van zijn rug zou hebben. En dat het überhaupt nog maar de vraag zal zijn, of-ie gaat starten. Nou, wij weten één ding zeker. Als hij inderdaad zaterdag 8 mei aan de start zal staan van Le Grande Partenza van de 104e Giro d’Italia, dan staat-ie daar als gedoodverfde favoriet. Reed al een breed scala aan eendaagskoersen, waar vooral de derde plaats in de Strade Bianche er boven uit stak. Maar ook een derde plaats in de Tour de la Provence en een vierde plaats in de Tirreno-Adriatico zullen hem vertrouwen geven. En zijn team? Met onder meer Pavel Sivakov, Filippo Ganna en Daniel Felipe Martinez is INEOS Grenadiers in de breedte het sterkste equipe. Egan Bernal is terug van weggeweest na een verloren jaar 2020. Kan na de Tour de France in 2019 ook de Giro d’Italia winnen?

Favorieten roze trui Giro 2021 Egan Bernal

**** Remco Evenepoel

De story van Remco Evenepoel is bekend. Het jaar 2020 had zijn jaar moeten worden. In 2020 op zijn 20e de Giro d’Italia winnen. Het had het jaar moeten worden… Met zeges in de Argentijnse Vuelta a San Juan International in januari, de Portugese Ronde van Algarve in februari, de Spaanse Ronde van Burgos in juli en de Ronde van Polen in augustus had hij nog de volle score. Vier uit vier en vijf etappeoverwinningen op zak. Een formidabele score voor een uitzonderlijk wielertalent. Hoe het met hem afliep in de Ronde van Lombardije weten we allemaal. Nu een dikke negen maanden na Il Lombardia maakt hij zijn rentree, maar zelf tempert hij de verwachtingen. “Ik ben hier om te leren en om João Almeida te helpen.” Wij zien hem echter ‘gewoon’ de tijdrit in de eerste etappe winnen en ga er dan maar aanstaan om hem te kloppen. Een grote outsider voor de overwinning!

Giro 2021 favorieten roze trui Remco Evenepoel

*** Simon Yates

Achter Egan Bernal en Remco Evenepoel achtten wij Simon Yates de grootste favoriet voor de eindzege in het algemeen klassement in de 104e Ronde van Italië. “De Giro d’Italia is een koers waar ik echt van hou. Ik hoop dat ik dit jaar uit de problemen blijf en mee kan doen om de overwinning. We hebben een erg sterke ploeg om daarvoor te gaan. Ik vind zo veel dingen leuk aan de Giro; het parcours, het eten, de fans. Ik hou ervan om in Italië te rijden. Het is voor wielrenners een geweldige plek om te zijn”, liet de 28-jarige Brit onlangs weten. Verliezen te beperken in de tijdritten en met een sterk blok om zich heen – Yates wordt in het bergetappes door de ervaren Mikel Nieve en Tanel Kangert ondersteund. Ook de veelzijdige helpers Chris Juul-Jensen, de Australische kampioen Cameron Meyer en Michael Hepburn koersen met maar één doel: na de overwinning van de Ronde van Spanje in 2018 een nieuwe zege voor de in Bury geboren kopman van Team BikeExchange, die afgelopen maand nog het eindklassement in de Tour of the Alps won. Wij weten het wel… Het parcours van de Giro 2021 is op maat gemaakt voor Yates. Schrijf hem maar op!

Favorieten algemeen klassement Giro d'Italia 2021

** Emanuel Buchmann

 Emanuel Buchman is een renner die je qua naam en talent altijd meeneemt in een rijtje der favorieten, maar iemand die – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Egan Bernal en Simon Yates – nog weinig van zich liet zien dit jaar. Tuurlijk, hij werd dertiende in de Ronde van het Baskenland en twaalfde in de UAE Tour. Maar dat was het dan ook wel… Toch trekt de Duitser met wat adelbrieven naar de Giro. Hij werd vierde in de door Egan Bernal gewonnen Tour de France van 2019, sowieso zijn beste jaar tot nu toe. Destijds finishte hij namelijk ook op het podium van het Critérium de Dauphiné en de Ronde van het Baskenland. Weet hij die lijn dit jaar door te trekken, dan zien we hem als een gevaarlijke outsider. 

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2021

* Hugh Carthy 

Hij krijgt één ster, maar wij zijn eigenlijk een zo’n fan van Hugh Carthy dat we hem achteraf wel wat hoger hadden mogen plaatsen. Is een aparte vogel qua stijl van klimmen. Harken, stoempen en aangaan. Een atypische klassementsman, dat is hij. Maar dat hij kan fietsen en presteren in een Grote Ronde, liet-ie vorig jaar zien in de Vuelta a España. De 26-jarige Brit van EF Education – Nippo werd daar derde achter Primož Roglič en Richard Carapaz. Kan hij deze podiumplaats evenaren?

Favorieten Giro d'Italia 2021 Hugh Carthy

Dark horse: Joao Almeida

Joao Almeida heeft nog een rekening open staan in de Giro d’Italia. Vorig jaar was hij misschien wel dé ontdekking van de Ronde van Italië, toen de Portugees maar liefst vijftien dagen de eigenaar was van de maglia rosa en uiteindelijk vierde werd in het eindklassement. In de loodzware Stelvio-etappe werd de 22-jarige renner uit het roze gereden, maar zal er deze editie weer willen staan. “ “Ik wil weer voor een mooi resultaat strijden en een goed gevoel hebben, dat is het allerbelangrijkst. Hopelijk gaat het goed en rijden we een aantal mooie uitslagen bij elkaar. De bergetappes spelen dit jaar een belangrijkere rol, dus we moeten zorgen dat we consistent zijn.” Wij zien in Almeida een mooi donker paard in de schaduw van Remco Evenepoel.

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2021 Joao Almeida

Favorieten roze trui Giro d’Italia 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Egan Bernal
**** Remco Evenepoel
*** Simon Yates
** Emanuel Buchmann
* Hugh Carthy
Dark horse: Joao Almeida

Parcours Giro d’Italia 2021

Nog meer lezen over de Giro d’Italia? Ook op Voorjaarsklassiekers.be, een uitgebreide voorbeschouwing op het parcours van de Giro d’Italia en voor elke etappe een uitgebreide vooruitblik. Lees bijvoorbeeld hier een voorbeschouwing van etappe 1, La Grande Partenza in Turijn, of de eerste aankomst bergop in Sesstola in etappe 4, de mini Strade Bianche etappe 11, etappe 14 naar Monte Zoncolan of de Koninginnerit in de Dolomieten in etappe 16.