Giro 2021: voorbeschouwing etappe 16 Giro d’Italia 2021

De zestiende etappe op maandag 24 mei 2021 is misschien nog wel zwaarder dan etappe 14 naar de Monte Zoncolan. Vandaag, op Tweede Pinksterdag, wacht het peloton een monster tocht. Vier Dolomotiencols waarvan drie met de top ruim boven de grens van 2.000 meter hoog. In totaal staan vandaag 5.700 hoogtemeters op het menu. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Koninginnerit van de Giro 2021.

Etappe 16 Giro d’Italia 2021

Deze etappe wordt de zwaarste van de Giro d’Italia van 2021 genoemd, en de statistieken bevestigen dit volledig. De etappe van 212 kilometer door het hart van de Dolomieten bevat drie beklimmingen van de eerste categorie en de Cima Coppi, de hoogste beklimming van de race. Dit kwartet van enorme passen zorgt voor een verbazingwekkende 5.700 meter aan verticale stijging – en nee, dat is geen typefout!

De etappe begint in Sacile, met een twaalftal licht stijgende kilometers waar het waarschijnlijk druk zal zijn omdat de klassementsteams proberen renners in de kopgroep te plaatsen. Die strijd zal zich waarschijnlijk voortzetten op de eerste klim, La Crosetta, met een gemiddelde van 6,6 procent over 15 kilometer. Na de afdaling naar Belluno volgt een 50 kilometer lang stuk vals plat, via de eerste tussensprint in Agordo naar de tweede in Rocca Pietore.

Op dit punt bevinden de renners zich al op de eerste hellingen van de legendarische Fedaia-pas, die onder de hoogste berg van de regio ligt, de 3.343 meter hoge Marmolada. In de eerste helft van de klim van 14 kilometer verandert de helling regelmatig, totdat bij Malga Ciapela de weg met veel wraak naar de top gaat, met een stijgingspercentage van meer dan 11 procent in de laatste 5,5 kilometer naar de 2.057 meter hoge pas.

De afdaling van de westflank van de Fedaia naar Canazei is veel minder intimiderend, maar leidt wel direct naar de volgende beklimming, de 2.239 meter hoge Passo Pordoi, het hoogste punt van de race van dit jaar en dus het punt waar de Cima Coppi prijs zal worden uitgereikt. Met een gemiddelde stijgingspercentage van 6,7% over 11,9 km, gaat het omhoog met een zeer constante helling door 28 haarspeldbochten. De afdaling naar Arabba is al even gestaag, de weg golft vervolgens over 25 km naar de voet van de laatste test, de Passo Giau.

Deze pas ligt slechts een tiental meter lager dan de Pordoi, maar is beduidend zwaarder met een gemiddelde van 9,1 procent over 10 kilometer, waarbij enkele van de steilste stukken al heel vroeg komen. De afdaling van de Giau is ook steil, de helling neemt af tot Pocol, en neemt dan weer toe tot de finishstad Cortina d’Ampezzo, de locatie van de Olympische Winterspelen van 2026, die voor het laatst in 2012 aan de start stond, toen Joaquim Rodríguez aan de leiding reed in een kleine groep met de GC-favorieten.

Etappe 16 Giro d'Italia 2021

Etappe 16: Sacile-Cortina d’Ampezzo
Afstand: 212 kilometer
Start tijd: 11:00 uur
Soort etappe: berg etappe

Favorieten etappe 16 Giro d’Italia 2021

Welke renners de favorieten zijn voor deze Koninginnerit in de Dolomieten met maar liefst vier hellingen boven de 2.000 meter hoogte – inclusief de passage over het dak van de Giro, de Cima Coppi, de Passo Pordoi – is vooral afhankelijk van wie ijzersterk, of juist tegenviel, in de etappe naar de Monte Zoncolan. Wij verwachten vandaag in de strijd om dagwinst echter niet heel snel een klassementsrenner, daar de finish vandaag niet op de top van een berg ligt.

Voorbeschouwing etappe 17 en 18

Lees op Voorjaarsklassiekers.be ook de voorbeschouwingen van de laatste Giro week, zoals etappe 17 naar Sega di Ala en de vlakke etappe 18 van Rovereto naar Stradella.