Giro 2021: voorbeschouwing etappe 17 Giro d’Italia 2021

Op woensdag 26 mei 2021, een dag na de rustdag en twee dagen na etappe 16 naar Cortina d’Ampezzo – waar na het klimgeweld de onderlinge verhoudingen duidelijk zijn geworden en het algemeen klassement hoogstwaarschijnlijk in zijn plooi gevallen is, wacht het peloton een nieuwe bergrit. De rit door de regio Trentino leent zich bij uitstek om opgelopen schade in te halen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op etappe 17 naar Sega di Ala.

Etappe 17 Giro d’Italia 2021

Na een broodnodige rustdag wordt de Giro hervat met een heel andere bergetappe dan de vorige, maar een die niet minder intrigerend is gezien een lastige finale die de klassementsfavorieten zeer waarschijnlijk zal verdelen.

Beginnend in Canazei, daalt de route gestaag gedurende de eerste 50 kilometer. De eerste van de drie beklimmingen van de dag is de derde categorie beklimming naar Sveseri, die bijna 9 procent is voor 3 km. Daarna volgt nog een afdaling van 40 kilometer naar Trento, waar de eerste tussensprint zal plaatsvinden.

De tweede sprint komt 30 kilometer verderop op een zeer vlak stuk weg in Mori, de race gaat dan verder naar het zuiden tot de bocht naar het westen om de eerste-categorie Passo di San Valentino aan te pakken. Het is 16,5 km lang, met een gemiddelde van 7,2 procent. Er zijn echter regelmatig stukken in de onderste helft die aanzienlijk steiler zijn dan dat, waaronder een lang stuk dat bijna 13 procent is. Hogerop is het gematigder, maar wee iedereen die na de rustdag zijn klimmersbenen nog niet heeft hervonden.

De weg daalt steil af naar de vallei van de Adige en de renners rijden terug naar het stadje Ala, ditmaal in zuidoostelijke richting naar Sega di Ala. De klim was nog nooit eerder in de Giro te zien, maar wel op de slotdag van de 2013-editie van de Giro di Trentino, nu de Tour of the Alps, waar Vincenzo Nibali zowel de etappe- als de eindoverwinning pakte.

De klim van de eerste categorie is gemiddeld 9,5 procent over 11,5 kilometer. Het middelste gedeelte is echter aanzienlijk steiler dan dat gemiddelde, met een stijging van 13 procent gedurende een kilometer voordat het in de laatste paar klikken naar de lijn weer wat rustiger wordt. Nibali won hier in 2013 meer dan een minuut op Cadel Evans en 1:39 op Wiggins, die het jaar daarvoor de Tour de France had gewonnen. Dat suggereert dat er een aantal opmerkelijke gaten op de lijn zouden moeten zijn.

Etappe 17 Giro d'Italia 2021

Etappe 17: Canazei – Sega di Ala
Afstand: 193 kilometer
Start tijd: 12:10 uur
Soort etappe: berg etappe

Favorieten etappe 17 Giro d’Italia 2021

Net als naar de Monte Zoncolan verwachten wij een strijd op twee fronten. Een ‘wedstrijd in een wedstrijd’, een uitspraak dat de Nederlandse televisie commentator Maarten Ducrot tot zijn stokpaardje heeft gemaakt wanneer we zowel een strijd om dagwinst als een strijd om het klassement krijgen voorgeschoteld op dezelfde dag.

Egan Bernal, Remco Evenepoel, Aleksandr Vlasov, Simon Yates, Hugh Carty. De ‘Grote Matadoren’ kunnen vandaag zegevieren bovenop de Sega di Ala (een lengte van 11,2 kilometer met een een gemiddelde stijgingspercentage van 9,8%). Maar ook Giuli Ciccone of Davide Formolo zal vandaag bij de pinken zijn. En wat te denken van Vincenzo Nibali. In 2013 won de ‘Lo Squalo dello Stretto’ de Ronde van Trentino door te winnen op de Sega di Ala. Kan de oude vos dit huzarenstukje herhalen?

Voorbeschouwing etappe 18 en 19 Giro d’Italia 2021

Meer voorbeschouwingen van de Giro d’Italia lezen? Op Voorjaarsklassiekers.be lees je elke dag een vooruitblik. Navigeer hier bijvoorbeeld naar de 231 kilometer tellende etappe 18 van Rovereto naar Stradella of de bergrit naar Alpe di Mera in etappe 19.