Giro 2021: voorbeschouwing etappe 18 Giro d’Italia 2021

Donderdag 27 mei 2021 voert de 18e etappe van de Ronde van Italië 2021 in 231 nagenoeg vlakke kilometers van Rovereto naar Stradella. Deze overgangsrit tussen de bergetappes in kan voer voor sprinters worden, maar zijn deze nog fris genoeg om raak te schieten?

Etappe 18 Giro d’Italia 2021

De race keert terug naar de Povlakte voor een etappe die de sprinters hun laatste kans op succes biedt. De etappe begint in Rovereto en is lang, maar niet zo lang als de 253 kilometer van vorig jaar op een vergelijkbaar punt in de race, die werd getroffen door slecht weer en vervolgens door een renner protest dat resulteerde in een drastische verkorting.

Die 2020-etappe eindigde met een ontsnappingszege voor Josef Cerny, en er zal geen tekort zijn aan kandidaten die het Tsjechische Deceuninck-QuickStep willen evenaren als de renners vandaag naar het zuiden trekken. Er zijn een paar kleine rimpelingen bij het naderen van de Povlakte, maar nauwelijks verandering in hoogte als de race eenmaal op deze pan-vlakte uitgestrektheid.

De eerste tussensprint vindt plaats in Cremona, 134 kilometer van de etappe. Na nog eens 60 kilometer hebben de renners de finishstad Stradella bijna in het vizier als de route zuidwaarts afbuigt naar het glooiende wijngebied van Pavia voor een reeks korte beklimmingen.

De tweede daarvan, naar Castana, is een beklimming van de vierde categorie. Daarna volgen er nog twee, met daartussen de tweede tussensprint in Broni. De slotklim, die bijna 4 kilometer lang is en gemiddeld iets minder dan 4% bedraagt, eindigt een half dozijn kilometer voor de streep. Normaal zouden heuvels als deze niet genoeg zijn om de sprinters uit te schakelen, maar na bijna drie weken koers en met 230 kilometer in de benen vandaag, is dit geen gewone sprint.

Etappe 18 Giro d'Italia 2021

Etappe 18: Rovereto – Stradella
Afstand: 231 kilometer
Start tijd: 11:45 uur
Soort etappe: vlakke etappe

Favorieten etappe 18 Giro d’Italia 2021

Als je als sprinter in deze achttiende etappe van de Giro d’Italia 2021 nog in koers zit én nog droog staat, dan zal dit je laatste kans zijn. Zowel Caleb Ewan, Tim Merlier, Dylan Groenewegen als David Dekker zijn reeds afgestapt. Giacomo Nizzolo en Peter Sagan hebben die ‘o zo’ gewenste etappe zege al binnen, maar dat geldt niet voor Fernando Gaviria en Davide Cimolai. Zij waren vaak erg dichtbij en hebben door hun korte uitslagen in theorie nog zicht op de paarse punten trui. Overleven zij vandaag de vervelende vier puisten en kunnen zij spurten naar de winst of moeten we de favoriet toch zoeken in de baroudeurs? Alberto Bettiol, Gianluca Brambila zouden dolgraag winnen voor eigen publiek. Vandaag is het buigen of barsten.

Voorbeschouwing etappe 19 en 20 Giro d’Italia 2021

Meer voorbeschouwingen van de Giro d’Italia lezen? Op Voorjaarsklassiekers.be lees je elke dag een vooruitblik. Zoals etappe 19 naar Alpe di Mera of de laatste bergrit op zaterdag 29 mei in etappe 20.