Giro 2021: voorbeschouwing etappe 19 Giro d’Italia 2021

Een dag na de vlakke rit naar Stradella in etappe 18, is het op vrijdag 28 mei 2021 weer klimmen geblazen. Een ware bergrit, met drie cols waarvan twee van de eerste categorie én een aankomst bergop op de Alpe di Mera, een Giro-debutant met verraderlijke hellingspercentages.

Etappe 19 Giro d’Italia 2021

Nog drie dagen te gaan en de eerste twee zijn in de bergen, te beginnen met deze etappe die eindigt met de allereerste Giro d’Italia finish op de angstaanjagend steile Alpe di Mera.

Vanaf de start in Abbiategrasso is het eerste derde deel van etappe 19 goedaardig, met een lichte stijging als de vlaktes worden verruild voor de vroege uitlopers van de Alpen. De situatie verandert in Orta San Giulia, waar de renners aankomen op de relatief comfortabele, vroege hellingen van de Mottarone-pas, die voor het eerst op de route ligt sinds 2011, toen Alberto Contador Astana-ploegmaat Paolo Tiralongo naar de ritzege leidde. Het is een 16 km lange klim in kwartieren, waarvan de eerste eenvoudig is, maar de tweede erg zwaar, een kilometer met een gemiddelde van 11 procent en een aantal secties die nog zwaarder zijn dan dat. Het derde kwart is weer makkelijker, wat leidt tot een laatste 4 km met meer dan 8 procent.

De afdaling, die aanvankelijk steil is, gaat geleidelijk naar beneden tot aan de oevers van het Lago Maggiore, alvorens af te buigen naar het westen en de eerste tussensprint in Omegna te passeren. Kort daarna volgt de derde categorie Passo della Colma (8,7 km aan 5,5 procent). De afdaling leidt naar Varallo en het begin van een twaalftal kilometers vals plat die leiden naar de tweede tussensprint in Scopetta en, kort daarna, de voet van de slotklim.

De Alpe di Mera is tien kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7 procent, maar dat percentage wordt pas in de vierde kilometer bereikt. Hier wordt de helling geleidelijk steiler en bereikt 9 procent voor een kilometer, 9,5 procent voor de volgende, 10,5 procent voor de volgende, en bijna 12 procent voor kilometer acht. De laatste 2 kilometer zijn een paar punten lager. Twee dingen zijn zeker: er zal een kloof zijn tussen de favorieten, misschien wel aanzienlijk, en de angstaanjagende reputatie van de Alpe di Mare zal veel bekender worden.

Etappe 19 Giro d'Italia 2021

Etappe 19: Abbiategrasso – Alpe di Mera
Afstand: 176 kilometer
Start tijd: 12:20 uur
Soort etappe: berg etappe

Favorieten etappe 19 Giro d’Italia 2021

Daags voor de 19e etappe van de Giro lees je hier de favorieten voor de etappe.

Voorbeschouwing etappe 20 en 21 Giro d’Italia 2021

Meer voorbeschouwingen van de Giro d’Italia lezen? Lees de voorbeschouwing op de laatste bergrit op zaterdag 29 mei in etappe 20 of de voorbeschouwing op etappe 21: de individuele tijdrit naar Milaan.