Giro 2021: voorbeschouwing etappe 20 Giro d’Italia 2021

Alsof we deze 104e Giro d’Italia nog niet genoeg hebben geklommen, zullen de renners die vandaag (nogmaals) de route boek open slaan voor de voorlaatste etappe. Deze 20e etappe op zaterdag 29 mei 2021 schotelt maar liefst 4.200 hoogtemeters voor en zal met drie eerste categorie beklimmingen een loodzwaar lijdensweg zijn. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op het laatste vuurwerk bergop. Andiamo!

Etappe 20 Giro d’Italia 2021

De voorlaatste dag brengt de achtste topfinish van deze Giro aan het einde van een etappe met meer dan 4200 hoogtemeters, bijna allemaal verpakt in de tweede helft van de 165 kilometer lange rit naar de finish van de Alpe Motta.

De actie begint in Verbania, de woonplaats van Filippo Ganna, en de eerste tussensprint komt snel aan in Cannobio. De route vervolgt langs de noordelijke oever van het Lago Maggiore en passeert Zwitserland. Voorbij Lostallo wordt de weg, die de hele tijd zeer geleidelijk omhoog is gegaan, iets steiler op de eerste hellingen van de 30 kilometer lange Passo di San Bernardino, de eerste van een trio beklimmingen van de eerste categorie. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,3 procent, een cijfer dat de moeilijkheidsgraad verbergt, want de weg klimt in drie harde stappen met vlakke stukken ertussen.

Vanaf de 2.065 meter hoge top van de prachtige San Bernardino-pas dalen de renners zeer gestaag af naar Splügen en draaien ze de kortere, maar steeds steilere Passo della Spluga op, die slechts één keer eerder werd bedwongen, in 1965, toen Vittorio Adorni over de top leidde. De moeilijkste stukken komen in de laatste 4 km wanneer de helling hardnekkig boven de 8 procent blijft.

Wanneer de top van de Spluga wordt gepasseerd, keert de race terug naar Italië. De tweede helft van de 16 kilometer lange afdaling naar Campodolcino is steil en snel, waar de renners de prachtige oude weg opdraaien die aanvankelijk naar Madesimo klimt. Dit was oorspronkelijk gepland als finishplaats, maar de etappe is verlengd tot de Alpe Motta (8,1%), waardoor de laatste beklimming 8,9 km lang is, met de steilste hellingen in het laatste deel aan de voet van de skipistes.

Etappe 20 Giro d'Italia 2021

Etappe 20: Verbania – Alpe Motta
Afstand: 164 kilometer
Start tijd: 12:30 uur
Soort etappe: berg etappe

Favorieten etappe 20 Giro d’Italia 2021

De klassementsmannen met een slechte tijdrit in de benen die nog wat energie in de tank hebben zitten, zullen vandaag hun neus aan het venster steken. Dit is de laatste kans om bergop aan te vallen. Maar over aanvallen gesproken. De ware aanvaller zal deze loodzware bergrit eveneens met koeien letters in zijn agenda hebben gezet. De Diego Ulissi’s,  Giuli Ciccone’s, Dan Martin’s en Pello Bilbao’s van het peloton zullen er staan!

Voorbeschouwing laatste etappe: de individuele tijdrit naar Milaan

Lees ook hier de voorbeschouwing op de afsluitende individuele tijdrit naar Milaan. Wie is de favoriet voor de tijdrit en wie wint de Giro d’Italia 2021?