Giro 2021: voorbeschouwing etappe 21 Giro d’Italia 2021

Vandaag op zondag 30 mei 2021 finisht de 104e Giro d’Italia met een 29,4 kilometer lange tijdrit van Senago naar Milaan. Daar in de Noord-Italiaanse modestad ligt op het Domplein de streep. Omstreeks 17:15 uur weten we dan wie zich tot winnaar van de Giro d’Italia 2021 mag kronen.

Etappe 21 Giro d’Italia 2021

De 104e Giro d’Italia wordt op vertrouwde wijze afgesloten met een individuele tijdrit in Milaan die eindigt in de schaduw van de Duomo, waar de opvolger van de kampioen van 2020, Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), zal worden bevestigd.

De proef is bijna twee keer zo lang als vorig jaar, wat veel ruimte biedt voor veranderingen in het algemeen klassement en misschien zelfs een wissel aan de top, zoals de afgelopen negen jaar drie keer het geval was, Ryder Hesjedal (2012), Tom Dumoulin (2017) en Geogehgan Hart die op de slotdag de maglia rosa opeiste.

Zoals altijd is het parcours naar Milaan volledig vlak en zal het geschikt zijn voor de tijdrit specialisten zoals Filippo Ganna, die deze etappe vorig jaar won. Het vertrekpunt is Senago, ten noorden van Milaan. In de eerste twaalf kilometer naar Cascina Traversagna zitten veel bochten en wendingen. In oostelijke richting volgt een rechte lijn van 3 kilometer naar de eerste tussentijdse controle na 9,2 kilometer bij Cascina Battiloca.

Er zijn een paar kinken die de renners heel even zullen vertragen tijdens de volgende 9,6 kilometer naar de tweede tijdcontrole in Sesto San Giovanni. Het laatste gedeelte gaat vrijwel rechtdoor tot de laatste twee kilometer, waar de route zich een weg baant naar de Piazza del Duomo om te finishen.

Etappe 21 Giro d'Italia 2021

Etappe 21: Senago – Milan
Afstand: 30,3 kilometer
Start tijd: 13:35 uur
Soort etappe: individuele tijdrit

Favorieten etappe 21 Giro d’Italia 2021

De vorige individuele tijdritten met een finish in Milaan waren om te smullen. In 2017 hadden op de slotdag nog vier renners een theoretische kans op eindwinst, maar ging Nederlander Tom Dumoulin aan de haal met de winst in het algemeen klassement en was het dubbel feest voor Nederland: Jos van Emden wist de tijdrit te winnen.

En dan vorig jaar. Nog nooit in de historie van de Giro d’Italia begonnen twee renners op de afsluitende tijdrit met exact dezelfde tijd. Roze trui drager Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart hadden de primeur, maar het was de fortuinlijke Brit die INEOS-Grenadiers victorie bracht. Zien we vandaag Egan Bernal juichen met de Trofeo Senza Fine?

En zal Filippo Ganna net als in de Grande Partenza het podium mogen betreden om uit te worden geroepenals dag winnaar of gooit Remco Evenepoel er nog een patat op?