Giro 2021: voorbeschouwing etappe 1 Giro d’Italia 2021

Op deze pagina lees je een voorbeschouwing van etappe 1 van de Giro d’Italia 2021. Zaterdag 8 mei 2021 is het zover en begint de 140e Giro d’Italia met een individuele tijdrit van 8,6 kilometer in Turijn. Andiamo!

Etappe 1 Giro d’Italia 2021

Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de eenwording van Italië plaatsvond. De proclamatie van het nieuwe koninkrijk vond plaats na de eerste vergadering van het nieuwe Italiaanse parlement in Turijn. De Giro markeert het evenement met de eerste Grande Partenza in de stad sinds de viering van de 150e verjaardag in 2011. Destijds ging de race van start met een ploegentijdrit van 19,3 km, gewonnen door HTC-Columbia, die Marco Pinotti in de maglia rosa bracht.

Le Grande Partenza Torino Giro d'Italia 2021

Team HTC, onder aanvoering van de later in de roze trui gehulde Alpino Pinotti, zijn de snelste in de straten van Turijn in Le Grande Partenza van 2011.

Tien jaar later heeft RCS gekozen voor een individuele tijdrit die ideaal lijkt voor de huidige Italiaanse wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), die vorig jaar de vergelijkbare etappe in Palermo won. In tegenstelling tot de TTT van 2011, die startte in Venaria Reale ten noorden van Turijn, vindt deze tijdrit van 8,6 km volledig plaats in de stad. De start vindt plaats op het prachtige Piazza Castello, waarna de renners door een aantal scherpe bochten richting de Po rijden. Wanneer de renners de rivier bereiken, draaien ze naar rechts en volgen ze de waterweg. Na 3,7 kilometer passeren ze de tussencontrole bij het Castello del Valentino.

Het parcours steekt de Po over via de Ponte Balbis, waar de renners het langste, rechte stuk van het parcours bereiken. Deze voert langs de Corso Casale tot aan de finish naast de kerk van Gran Madre di Dio, onder de Superga-heuvel.

Details etappe 1 Giro d’Italia 2021 op TV

Parcours Etappe 1 Giro d'Italia 2021

Etappe 1: Turijn – Turijn
Afstand: 8,6 kilometer
Start tijd: 14:00 uur
Soort etappe: individuele tijdrit

Favorieten etappe 1 Giro d’Italia 2021

Wie zijn de favorieten voor etappe 1 van de Giro d’Italia 2021? Met zijn vele bochten en bochten waar de renners moeten vertragen en dan weer versnellen tot kruissnelheid en het lange rechte stuk naar de finish, is dit een parcours dat ongetwijfeld geschikt zal zijn voor Ineos Grenadiers’ Filippo Ganna en de andere tijdrit specialisten, waaronder Deceuninck-QuickStep’s Remco Evenepoel, UAE Team Emirate’s Brandon McNulty, Qhubeka Assos’ Victor Campenaerts en Jumbo-Visma’s Tobias Foss en Edoardo Affini.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia 2021

Kan Filippo Ganna net als vorig jaar opnieuw in de eerste etappe het roze opeisen?

Voorbeschouwing etappe 2 en etappe 3

Lees ook de voorbeschouwing van etappe 2 naar Novara die op zondag 9 mei 2021 op het programma staat, wanneer de sprinters aan zet zijn of de vooruitblik op etappe 3, een heuvelrit van Biella naar Canale op maandag 10 mei 2021.