Giro 2021: voorbeschouwing etappe 3 Giro d’Italia 2021

Na  Grande Partenza, etappe 1 in Turijn, etappe 2 naar Novara voert de derde dag op maandag 10 mei 2021 in de Piemonte van Biella naar Canale. Op deze pagina lees je een voorbeschouwing van etappe 3 van de Giro d’Italia 2021!

Etappe 3 Giro d’Italia 2021

De derde etappe in Piemonte lijkt een mooie balans op te leveren tussen de sprinters en de meer pittige renners die zullen genieten van de reeks korte klimmetjes richting de finish in Canale. Vanaf de start in Biella rijden de renners naar het zuiden, waarbij ze het parcours van de tweede etappe door de Povlakte kruisen en opnieuw het mousserende wijncentrum Asti passeren.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2021

In deze schitterende regio wist Tom Dumoulin in de Giro d’Italia van 2017 de veertiende etappe naar Orapa te winnen.

Direct na de eerste tussensprint in Canelli bereikt de wedstrijd de noordelijke uitlopers van de Apennijnen in de vorm van de 8 kilometer lange beklimming van de Bric delle Forche, die het begin markeert van een zeer verschillend ogende finale van 80 kilometer tot aan de finish. De Bric delle Forche van derde categorie wordt al snel gevolgd door opeenvolgende beklimmingen van vierde categorie, respectievelijk naar Castino en Manera. Net als de eerste beklimming zijn ze niet bijzonder steil, maar er zullen genoeg ploegen zijn die de snelheid hoog willen houden om zo veel mogelijk sprinters uit het peloton te verdrijven.

De tweede tussensprint komt er op de top van een andere korte klim, deze naar Guarene, op slechts 15 kilometer van de finish in Canale. Halverwege is er nog een korte klim van een kilometer met een stijgingspercentage van 7%, die de vele klimmers in het peloton een laatste kans biedt om wat afstand te nemen van de sprinters die zich hebben weten te handhaven.

Eenmaal over die laatste helling zijn er nog maar vijf kilometer te gaan tot de finish. Als een kleine groep hier een gaatje weet te slaan op wat waarschijnlijk een zeer uitgedund peloton zal zijn, is er misschien te weinig weg voor de ploegen die de ontsnapping hebben gemist om hun krachten te bundelen en de vluchters te achtervolgen.

Details etappe 3 Giro d’Italia 2021 

Etappe 3 Giro d'Italia 2021

Etappe 3: Biella – Canale
Afstand: 190 kilometer
Start tijd: 12:30 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 3 Giro d’Italia 2021

Zeg je Biella, dan zeg je ook de voet van de klim naar het heiligdom van Oropa. Hier wist Tom Dumoulin een schitterende zege te boeken – dat aan de basis lag van Nederland haar eerste eindoverwinning in de Giro d’Italia. Deze derde etappe van de Giro d’Italia 2021 kan meerdere scenario’s bevatten.

Zowel renners die een heuvel kunnen verteren en de beschikking hebben over een eindspurt – eventueel vanuit een aanval – kunnen hier zomaar winnen. Denk aan een Matej Mohorič – die zichzelf vanuit de afdaling richting de meet zou kunnen katapulteren. Ook een renner als Diego Ulissi zal deze dag met rood in potlood hebben omcirkeld, zo won de renner van UAE Emirates vorig jaar in de tweede etappe van de Giro d’Italia. De Nederlanders zullen hun hoop hebben gevestigd op Bauke Mollema, terwijl België reikhalzend zal uitkijken naar Remco Evenepoel. Zal De Kannibaal van Schepdaal hier al de pijp uit komen?

Favorieten Etappe 2 Giro d'Italia 2021

Diego Ulissi steekt zijn handen in de lucht nadat hij de tweede etappe van de Giro d’Italia 2020 wint.

Een ander scenario is dat alles weer samen komt en de rappe mannen vanuit een sprint in een (al dan niet uitgedund) pelotonnetje hier gaan strijden. Wat kunnen Peter SaganCaleb Ewan of Giacomo Nizzolo klaarspelen in Canale?

Voorbeschouwing etappe 4 en etappe 5

Lees ook de voorbeschouwing van etappe 4 van Piacenza naar Sestola, het eerste serieuze klimwerk met aankomst bergop op dinsdag 11 mei 2021 of een voorbeschouwing op de vlakke rit in etappe 5 naar Cattolica!