Giro 2021: voorbeschouwing etappe 4 Giro d’Italia 2021

Na  Grande Partenza, etappe 1 in Turijn, etappe 2 naar Novara en etappe 3 van Biella naar Canale gaan we dinsdag 11 mei 2021 in de vierde etappe van Piacenza naar Setola voor het eert echt klimmen. Je leest op deze pagina een voorbeschouwing van etappe 4 van de Giro d’Italia 2021!

Etappe 4 Giro d’Italia 2021

Net als de 3e etappe van de Giro 2021 is dit een etappe in twee helften. De eerste helft is vlak en gaat van Piacenza naar Parma in zuidoostelijke richting, en de tweede helft is glooiend en glooiend als de renners de Apennijnen in gaan op weg naar de finish in Sestola, waar Giulio Ciccone de eerste grote overwinning uit zijn carrière behaalde in de corsa rosa van 2016. Het lijkt de eerste echt goede kans voor een ontsnapping om de afstand te gaan.

Vanaf de 77 kilometer begint de route te klimmen, licht stijgend om te beginnen en op weg naar de aankomst bij de eerste tussensprint in Canossa. De renners komen al snel aan bij de eerste beklimming van de dag, de beklimming van de derde categorie naar het Castello di Carpineti, met een gemiddelde van bijna 11 procent in de laatste 2 kilometer.

Een scherpe daling volgt, dan begint de route weer zachtjes te klimmen, de helling geleidelijk toenemend als de weg omhoog kronkelt door bossen om een top van de derde categorie te bereiken in Montemolino. Vanaf dit punt is het nog 44 kilometer naar de finish en op geen enkel tussenliggend punt is er een vlak stuk weg.

Na de afdaling naar Fanano, waar de tweede tussensprint plaatsvindt, komen de renners aan bij de laatste en zwaarste klimproef van de dag. De smalle, kronkelige weg stijgt over vier kilometer aan 10 procent naar de Colle Passerino. Als er nog een kopgroep weg is, zal die hier uiteenvallen. De sterkste renners weten dat er vanaf de top nog maar twee kilometer afdalen is tot de finish. Er zullen waarschijnlijk ook splitsingen zijn tussen de GC-kandidaten, waarbij de beste klimmers zeker alles zullen geven in een poging om wat nuttige seconden te winnen, wetende dat er de volgende dag een relatief eenvoudige sprintetappe op het programma staat.

Details etappe 4 Giro d’Italia 2021 

Etappe 4 Giro d'Italia 2021

Etappe 4: Piacenza – Sestola
Afstand: 186 kilometer
Start tijd: 12:20 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 4 Giro d’Italia 2021

Reken vandaag op de thuisrijders. Het is niet dat een buitenlander kan winnen in Sestola, maar schrijf de Italianen maar op. De eerste dag dat het omhoog gaat, zullen zij bij de pinken zijn.

We weten allemaal dat Filippo Ganna dit werk aan moet kunnen, hij is dan één van onze grote favorieten.  Ook jongens als Davide Formolo, Alberto BettiolValerio ContiGianluca Brambilla en Matteo Fabbro of Enrico Battaglin zullen hier hoge ogen willen gooien.

En de niet Italianen? De Belgen hopen op een Thomas de Gendt, of natuurlijk Remco Evenepoel. Kan Remco de Grote hier vandaag schitteren? Nederlands succes zal afhankelijk zijn van de vorm van de dag van Bauke Mollema of Koen Bouwman.

Matej Mohoric is een ten slotte een gevaarlijke outsider, als hij vanuit de afdaling een gaatje kan pakken. Maar ook Simon Yates of João Almeida moet hier een resultaat kunnen rijden.

Voorbeschouwing etappe 5 en etappe 6

Lees ook de voorbeschouwing op de vlakke rit in etappe 5 naar Cattolica op woensdag 12 mei 2021 of de vooruitblik op etappe 6 op donderdag 13 mei 2021 naar San Giacomo – een mooie bergrit in de Appennijnen.