Giro 2021: voorbeschouwing etappe 6 Giro d’Italia 2021

Eindelijk, de heuvels doemen dan echt op. Deze zesde etappe van de Giro d’Italia op donderdag 13 mei 2021, op Hemelvaartsdag, gaan we écht klimmen! Na de relatief vlakke etappes en het sprintersbal in etappe 5 van de Giro wordt het vandaag menens! Twee cols van de tweede categorie en één van de derde categorie met de finish bovenop de San Giacomo in de mooie Appennijnen.

Etappe 6 Giro d’Italia 2021

De renners krijgen hun zwaarste beproeving tot nu toe voorgeschoteld, met 3.400 meter stijgingspercentage op het menu voor deze etappe die ook de eerste topfinish bevat, op de top van de San Giacomo-pas. Hier won de Mexicaan Julio Alberto Pérez Cuapio de etappe die hij in 2002 reed, maar toen ging de rit aan de andere kant van de San Giacomo. Een groot deel van het klimwerk zit in de tweede helft van de etappe, die begint in de Grotte di Frasassi, een van de meest indrukwekkende grotten van Italië.

De etappe voert vanaf het begin zuidwaarts, tussen de hoge bergkammen van de Apennijnen, en wint gestaag aan hoogte. Na de eerste tussensprint bij Pieve Torina wordt het klimmen een stuk serieuzer, met name wanneer de route de eerste grote hindernis van de dag bereikt, de Forca di Gualdo van de tweede categorie, met een gemiddelde van 7,4 procent over 10,4 kilometer, waarbij het middelste gedeelte een paar punten hoger ligt dan het gemiddelde. Na een zeer korte afdaling klimmen de renners opnieuw, dit keer naar de Forca di Presta van de derde categorie.

Details etappe 6 Giro d’Italia 2021

Etappe 6 Giro d'Italia 2021

Etappe 6: Grotte di Frasassi-Ascoli Piceno
Afstand: 160 kilometer
Start tijd: 12:55 uur
Soort etappe: berg etappe

Favorieten etappe 6 Giro d’Italia 2021

Het is te verwachten dat de favorieten voor de roze trui elkaar op de proef gaan stellen op de San Giacomo, wat zou moeten resulteren in een fascinerend duel met Egan Bernal, Remco Evenepoel, Thibaut Pinot, Mikel Landa, Aleksandr Vlasov en Simon Yates, om er maar een paar te noemen die het op de maglia rosa gemunt zullen hebben. Ook enkele outsiders voor het roze, zoals Jefferson Cepeda, of Pello Bilbao.

Mocht het geen strijd tussen de klassementsmannen gaan worden, mag je rekenen op de ware klimgeiten die een gooi naar de maglia azzura doen, ofwel de blauwe trui voor de beste klimmer. Vandaag kun je met de drie cols en de finale bovenop San Giacomo goede zaken doen. Schrijf thuisrijders Giulio CicconeMatteo FabroGianni Visconti en Enrico Battaglin maar op. Of renners als Felix Großschartner of Bauke Mollema zullen deze dag ook met rood omcirkeld hebben. Het is koers!

Bauke Mollema giro d'Italia 2021

Bauke Mollema op de flanken van de San Fermo della Battaglia in de door hem gewonnen Ronde van Lombardije van 2019. Kan hij vandaag zegevieren in de Giro?

Voorbeschouwing etappe 7 en etappe 8

Benieuwd naar de voorbeschouwing van de volgende etappes? Lees de vooruitblik op de vlakke rit 7 van Notaresco naar Termoli of de heuvelrit in etappe 8 van Foggia naar Guardia Sanframondi.