Giro 2021: voorbeschouwing etappe 8 Giro d’Italia 2021

Voorjaarsklassiekers.be kleurt in de maand mei roze! Met de nodige aandacht voor de eerste Grote Ronde, de Giro d’Italia 2021! Op deze pagina lees je een voorbeschouwing van etappe 8 op zaterdag 15 mei, een mooie heuvelrit van Foggia naar Guardia Sanframondi. Andiamo!

Etappe 8 Giro d’Italia 2021

Het tweede weekend van de Giro brengt twee etappes met een hoogteverschil van 3.400 meter. De eerste is een westelijke rit van Foggia naar het regionale park van Matese, waar de route naar het zuiden afbuigt en eindigt met een korte, maar steile finale in Guardia Sanframondi.

De etappe gaat van een leien dakje, wat een ontsnapping in staat moet stellen om weg te komen. Aangezien dit de makkelijkste van de twee bergetappes van het weekend is, zeker wat het laatste gedeelte betreft, zouden de vluchters een betere kans moeten hebben om weg te blijven en de buit van de dag onder elkaar te betwisten.

De eerste tussensprint vindt plaats in Campobasso, op de laatste rol voor de grootste klim van de etappe, de 20 km lange klim langs de Matese bergkam naar de tweede categorie Bocca della Selva, die voor het laatst in de race van 2016 was, toen Alessandro Bisolti de eerste was op de top. Het klimt in eerste instantie naar de Colle Macchio, met een gemiddelde van 4-5 procent helling voor het grootste deel. De tweede helft is iets zwaarder, met een gemiddelde van meer dan 6 procent. Hoewel het lang is, lijkt het niet zwaar genoeg om de GC-kandidaten in de problemen te brengen.

Vanaf de top volgt een lange afdaling tot bijna zeeniveau over een afstand van 40 kilometer, om daarna weer aan te knopen in de richting van Castelvenere, waar de tweede tussensprint plaatsvindt. Vanaf daar is het nog 7 kilometer naar de klim van categorie 4 naar de finish. De weg is aanvankelijk vals plat, maar loopt steiler op naar de finish, met stijgingspercentages tot 15 procent.

Details etappe 8 Giro d’Italia 2021

Etappe 8 Giro d'Italia 2021

Etappe 8: Foggia – Guardia Sanframondi
Afstand: 170 kilometer
Start tijd: 12:50 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 8 Giro d’Italia 2021

Ook vandaag zien wij weer een grote kans dat een rasaanvaller met de zege gaat lopen, maar je weet nooit wat er op de Guardi Sanframondi gaat gebeuren. Bauke Mollema zal deze dag wederom met rood omcirkeld hebben, hij zal dan ook voor Nederlands succes moeten zorgen. De Belgische fans zullen daarentegen hopen op een goede Thomas de Gendt.

Maar ook jongens als Diego UlissiGiovanni Visconti en Gianluca Brambilla hopen hun tifosi succes te brengen vandaag. Ook de type renners zoals Felix Großschartner en Jefferson Cepeda moeten hier goed kunnen zijn.

Voorbeschouwing etappe 9 en etappe 10

Lees ook de voorbeschouwingen van de etappes hierna, de serieuze krachtproef in de bergrit van Castel di Sangro naar Campo Felice in etappe 9 op zondag 16 mei 2021 en de vlakke rit van L’Aquila naar Foligno in etappe 10 op maandag 17 mei 2021.