Giro 2021: voorbeschouwing etappe 10 Giro d’Italia 2021

Na een welverdiende rustdag is het dinsdag 18 mei 2021 weer koers. Vandaag zullen de sprinters weer aan zet zijn. Lees hier de voorbeschouwing op de tiende etappe met een overzicht van het parcours en de favorieten voor de dag zege.

Etappe 10 Giro d’Italia 2021

Alleen al het noemen van L’Aquila roept herinneringen op aan de verbazingwekkende etappe van 256 km halverwege de Giro van 2010 in wat toen een door aardbevingen verwoeste stad was. In stortregens en mist verloor het peloton zowel zijn oriëntatie op een grote kopgroep als, uiteindelijk, 13 minuten op die renners toen Evgeni Petrov de etappe won en Richie Porte, toen koersend in Saxo Bank kleuren, de maglia rosa aantrok.

Met niet veel meer dan de helft van de lengte van die epische etappe en met slechts een paar kleine beklimmingen op de route, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze korte rit naar Foligno iets van het drama van die dag 11 jaar geleden zal opleveren. De renners beginnen al snel na de start aan de klim naar de Sella di Corno, waarvan de gematigde hellingen waarschijnlijk een springplank zullen vormen voor de vluchters van die dag.

Na de afdaling bereikt de route de eerste tussensprint in Rieti, draait dan naar het noorden en loopt rechtstreeks naar Foligno. De weg rolt naar de enige geklasseerde klim van de dag, de Valico della Somma van vierde categorie, waarvan de top nog 40 kilometer verwijderd is van de finish, zodat het peloton genoeg tijd heeft om de kopgroep in te rekenen als het dat wil.

Halverwege passeren de renners de tweede tussensprint in Campello sul Clitunno om vervolgens door te snellen richting Foligno, waar Nacer Bouhanni een massasprint won tijdens het laatste bezoek aan de Giro in 2014. Al met al is dit het soort ongecompliceerde etappe dat je eerder zou verwachten na een rustdag dan ervoor. In plaats daarvan gaan de renners de rustdag in met het vooruitzicht van een van de zwaarste proeven van de Giro…

Etappe 10 Giro d'Italia 2021

Etappe 10: L’Aquila – Foligno
Afstand: 139 kilometer
Start tijd: 13:55 uur
Soort etappe: vlakke etappe

Favorieten etappe 10 Giro d’Italia 2021

Vanaf de top van de Valico della Somma is het nog 40 kilometer naar de finish in Foligno, reken dus vandaag maar weer op het sprintersgilde. Caleb Ewan, sowieso al de rapste man van het pak, zal met zijn overwinningen in etappe 5 en etappe 7 de te kloppen man zijn. Maar ook Tim Merlier, die etappe 2 op zijn naam schrijf, mag zich een topfavoriet voor etappe winst noemen.

Achter de Australiër en Belg zijn er diverse sprinters die vandaag ook raak proberen te schieten en op jacht zijn naar die o zo gewenste etappe overwinning. Kan Nederlander Dylan Groenewegen weer eens juichen? Is het voor Giacomo Nizzolo na elf (!) tweede plaatsen dan vandaag eindelijk raak of schiet zijn landgenoot Elia Viviani raak?

Ook Fernando Gaviria, Peter Sagan, Matteo Moschetti en Davide Cimolai zijn kanshebbers voor de winst!