Giro 2021: voorbeschouwing etappe 9 Giro d’Italia 2021

Een voorbeschouwing met parcoursinformatie en de favorieten voor de negende etappe van de Giro d’Italia 2021!

Etappe 9 Giro d’Italia 2021

Vandaag wordt er evenveel geklommen als gisteren, maar het is verpakt in een kortere etappe met een veel moeilijkere finale in het skistation van Campo Felice. De etappe begint in het stadje Castel di Sangro in de Abruzzen, bekend om de heldendaden van het voetbalteam in de jaren ’90, waarover de Amerikaanse schrijver Joe McGinniss zo boeiend schreef in zijn boek The Miracle of Castel di Sangro.

Zal deze etappe zelf voor een wonder zorgen? Misschien, want er staan zes beklimmingen op het menu, waarvan twee niet gecategoriseerd, en heel weinig dalen. Het laatste stuk gravel aan de finish zal voor veel klimmers een vraagteken zijn, iets wat vaker voorkomt in Strade Bianche dan in de Giro.

De eerste klim begint meteen vanaf het begin, de weg stijgt vrij geleidelijk naar de Colle della Croce. Na een korte afdaling volgt een zwaardere klimtest in de vorm van de Passo Godi van de tweede categorie, die 14 km lang is en gemiddeld 4 procent bedraagt.

Na meer dan 30 km gestage afdaling gaat het weer omhoog naar Fonte Ciarlotto, de tweede niet gecategoriseerde klim van de dag, en dan meteen naar de tweede klim die meetelt voor de bergtrui, de derde-cat Forca Caruso, 14 km lang maar nooit veel hoger dan 5 procent. Vanaf hier volgen de renners een ondiepe afdaling naar de eerste tussensprint in Celano.

Dit markeert het begin van de beslissende laatste sectie van de etappe, die begint met een andere lange (14 km), maar gestage (4,5 procent) klim naar Ovindoli, die top met 23 km resterende. De eerste helft van dit laatste deel is licht bergaf, voordat de route omhoog gaat naar de tweede tussensprint in Rocca di Cambio, die wordt gevolgd door een korte daling naar de voet van de laatste klim, categorie 1 dit keer.

Na zes kilometer is het stijgingspercentage eerst gematigd, maar daarna drastisch als de weg uit een tunnel komt en kort daarna een zeer steil stuk grindweg volgt over 1,8 kilometer naar de streep, die een aantal aanzienlijke gaten moet slaan tussen de favorieten van de Maglia Rosa.

Details etappe 9 Giro d’Italia 2021

Etappe 9 Giro d'Italia 2021

Etappe 9: Castel di Sangro – Campo Felice (Rocca di Cambio)
Afstand: 158 kilometer
Start tijd: 12:40 uur
Soort etappe: bergrit

Favorieten etappe 9 Giro d’Italia 2021

De etappe van vandaag zal door menig coureur met rood omcirkeld in hun agenda zijn gezet. Zowel de echte rasaanvaller, in de strijd om een etappeoverwinning én/of de maglia azzuro voor de beste klimmer, als ook de klassementsmannen zullen er hier staan. Als je vandaag namelijk het roze verovert, mag je daar in de rustdag extra van genieten.

Wij denken dat Giulio Ciccone de man gaat zijn die hier vandaag hele hoge ogen gaat gooien. De Italiaan van Trek-Segafredo rijdt al een uitstekende Giro en zal vandaag voor een dubbelslag willen gaan. In zijn geval betekent dat etappe winst én de bergtrui. Andere aanvallende renners die hier met goede benen kunnen zegevieren zijn Alberto Bettiol of Davide Formolo.

Maar ook jongens als Simon Yates, Egan Bernal of Remco Evenepoel zullen zomaar uit zijn op een dubbelslag. Naast zegevieren op Campo Felice, zullen zij hier het roze willen wegkapen voor hun grote rivalen. Ook klassementsmannen met een punch moeten hier kunnen winnen: Dan Martin bijvoorbeeld.

Voorbeschouwing etappe 10 en etappe 11

Lees ook de voorbeschouwingen van de etappes hierna, zoals de vlakke rit van L’Aquila naar Foligno in etappe 10 op maandag 17 mei 2021 en de mini-Strade Bianche door de Toscaane heuvels in etappe 11 op woensdag 19 mei.