Giro 2021: voorbeschouwing etappe 11 Giro d’Italia 2021

Vandaag, op woensdag 19 mei 2021 zul jij zeker een ATV- of snipperdag moeten opnemen. Wij, als ware liefhebber van de voorjaarsklassiekers en verliefd op Strade Bianche, vinden dit op voorhand één van de mooiste affiches van de Giro d’Italia: een mini-uitvoering van Strade Bianche over de onverharde witte steratti naar het immens populaire Toscaanse wijndorp Montalcino. Andiamo!

Etappe 11 Giro d’Italia 2021

Een wedstrijd die tijdens de eerste helft zachtjes borrelde, begint aan de tweede met een langverwachte terugkeer naar de sterrati die het belangrijkste kenmerk waren van de eendagsklassieker Strade Bianche in maart. In de laatste 70 km van deze etappe komen vier witte wegen voor, in totaal 35,2 km, meer dan twee keer zoveel als in de epische etappe van 2010 naar Montalcino, toen zware regenval het stof op de witte wegen deed veranderen in modder en wereldkampioen Cadel Evans in klei een sprankelende prestatie leverde en de dagzege behaalde.

In westelijke richting zijn de eerste 40 kilometer vlak en kan er tussen de leidende ploegen een felle en snelle strijd ontstaan om de renners in de kopgroep te krijgen. De volgende 50 kilometer gaat het over een glooiend terrein naar de eerste sectie van sterrati in Torrenieri, die zich uitstrekt over 9,1 km. Na een zestal kilometer komen de renners weer op een verharde weg terecht en beginnen ze aan de langste en zwaarste van de vier onverharde stukken.

Het begint met een dip, die wordt gevolgd door een scherpe klim die leidt tot de eerste tussensprint in Castiglion del Bosco. De witte weg blijft daarna stijgen en bereikt de derde categorie Passo del Lumo Spento. Hier keert het asfalt terug, een twaalftal gestaag dalende kilometers leiden naar de tweede tussensprint en de derde sectie van sterrati in Castelnuovo dell’Abate. Na 7,6 kilometer volgt nog een korte afdaling over een verharde weg die leidt naar de laatste 5 kilometer van de sterrati.

Dit glooiende deel van de witte weg is de makkelijkste van het kwartet, hoewel dat niet zo zal voelen voor de meesten in het peloton, dat nu verspreid zou moeten zijn. Het leidt naar een tweede beklimming van de Passo del Lumo Spento, op de weg deze keer, waarna er minder dan 4 km naar beneden naar de lijn in Montalcino.

Etappe 11 Giro d'Italia 2021

Etappe 11: Perugia – Montalcino
Afstand: 162 kilometer
Start tijd: 13:10 uur
Soort etappe: heuvel etappe

Favorieten etappe 11 Giro d’Italia 2021

Een mini-Strade Bianche in de Giro d’Italia betekent dat de ware klassieker renners vandaag een streepje voor hebben. Hoewel de Slowaak Peter Sagan het ‘Zesde Monument’ nog nooit wist te winnen, is hij de coureur die het dichtst bijzat van allemaal.

Ook Alberto Bettiol, die in de door Wout van Aert gewonnen Strade Bianche van 2020 een top-10 klassering reed zal deze dag aangestipt hebben. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 2019 zal één van de favorieten voor vandaag zijn. Datzelfde geldt voor Matej Mohorič, die in de eerste Giro-week al indruk maakte in de door zijn ploegmaat Gino Mäden gewonnen zevende etappe.

Naast Bettiol, zijn ook Gianni Moscon, Davide Formolo, Matteo Fabbro en Gianluca Brambilla de Italiaanse hoop in deze Strade Bianche-rit in de Giro d’Italia. De Nederlandse wielerfans hopen op een goede Bauke Mollema, de Belgen hebben met Gianni Vermeersch een klassieke allrounder die dit werk goed zal moeten aankunnen.

En de klassementsrenners? Egan Bernal zal deze etappe met heel veel vertrouwen in gaan, aangezien hij in de afgelopen editie van Strade Bianche heel knap derde werd achter Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Romain Bardet werd al een tweede in de Strade en Remco Evenepoel beschikt het talent om zich een weg te banen over de steratti. Maar kan hij  ook voor dag winst strijden?

Voorbeschouwing etappe 12 en etappe 13 Giro d’Italia 2021

Meer voorbeschouwingen lezen? Donderdag 20 mei staat met etappe 12 een heuvelrit naar Bagno di Romagna op het menu en vrijdag 21 mei 2021 zullen de sprinters weer aan zet zijn in etappe 13 naar Verona.