Giro 2021: voorbeschouwing etappe 13 Giro d’Italia 2021

In de dertiende etappe van deze Giro d’Italia 2021 krijgen we een volledig vlakke rit voorgeschoteld. De 198 kilometer lange rit is biljartvlak, waardoor we de klok gelijk kunnen zetten opdat het uitdraait op een massasprint. Lees hier de voorbeschouwing met favorieten op de dertiende etappe!

Etappe 13 Giro d’Italia 2021

Deze etappe is een eerbetoon aan de schrijver en filosoof Dante Aligheri op de 700ste verjaardag van zijn dood. De rit start in Ravenna, waar hij begraven ligt, en eindigt in Verona, waar hij enige tijd in ballingschap doorbracht. Op de 90ste verjaardag van de maglia rosa wordt ook de eerste renner die de roze trui droeg, Learco Guerra, geëerd met een tussensprint in zijn thuisstad Bagnolo San Vito. Naast het winnen van de algemene titel in 1934, won “De menselijke locomotief” 31 Giro etappes.

Met het hooggebergte in het vooruitzicht de volgende dag en slechts nog één sprintkans, zou etappe 13 wel eens de laatste kans kunnen zijn voor sprinters die hun zinnen gezet hebben op een dubbelslag in de Tour de France. Hoewel een handvol hoopvolle renners zich ongetwijfeld zullen verenigen in een ontsnapping, lijkt het een van de meest hopeloze taken om vandaag van voren te komen. De etappe begint dicht bij de Adriatische Zee en loopt over een immense vlakte die biljarttafel vlak is.

De route loopt naar de eerste tussensprint in Ferrara, met als enige potentiële moeilijkheid de wind. Als het waait, zou dit wel eens een heel lastige dag kunnen worden, omdat het terrein zo open is. De Guerra sprint is de volgende mijlpaal, 77 km na de eerste tussentijdse galop. Na een rit door Mantova en Vigasio komt de finish in Verona na 54 km over vlakke en brede wegen, waar de sprintersploegen geen problemen zouden moeten hebben om de vluchters te achtervolgen.

Verona heeft geen finishplaats meer gehad sinds 1997, toen Mirco Gualdi er zegevierde. Sindsdien werd de slottijdrit er drie keer verreden: in 2007, 2010 en onlangs nog in 2019, toen Chad Haga de etappe won en Richard Carapaz algemeen kampioen werd.

Etappe 13 Giro d'Italia 2021

Etappe 13: Ravenna-Verona
Afstand: 198 kilometer
Start tijd: 12:35 uur
Soort etappe: vlakke etappe

Favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2021

Wie is bij afwezigheid van Caleb Ewan en Tim Merlier de rapste man van het pak? De Australiër wist twee etappes te pakken en de Belg één. Echter zijn ze er beide niet meer bij. Hier heeft binnen de topfavorieten der sprinters alleen Peter Sagan een etappezege op zak. Kan hij hier voor nummer twee gaan?

Iemand die er al meerdere keren, zelfs elfmaal over alle Giro d’Italia edities, erg dichtbij was is Giacomo Nizzolo. Kan hij op de Corso Porta Nuova er met de bloemen vandoor gaan? Nizzolo’s grootste concurrent in onze ogen is Fernando Gaviria, die ook al menig ereplaatsen reed maar nog niet kon juichen.

Ook Dylan Groenewegen, Davide Cimolai, Elia Viviani, Matteo Moschetti, Max Kanter, Andrea Pasqualon en Filippo Fiorelli zullen zich mengen in de sprint. Één ding is wel zeker, vandaag is de laatste echte kans voor de snelle mannen deze Giro. Wie gaat hem pakken?