Giro 2021: voorbeschouwing etappe 5 Giro d’Italia 2021

Na de heuvelrit naar Sestola in etappe 4 zet het peloton op woensdag 12 mei 2021 in etappe 5 vanaf Modena in een kaarsrechte lijn koers richting de Adriatische Zee. Op deze pagina lees je een voorbeschouwing van etappe 5 van de Giro d’Italia 2021: een vlakke rit van Modena naar Cattolica over 175 kilometer. Wordt het wind in de rug voor een snelle dag of staat de wind verraderlijk en kunnen we onze waaieralarm te voor schijn halen? Het is hoe dan ook koers! Andiamo!

Etappe 5 Giro d’Italia 2021

Deze etappe is zo recht en vlak dat alleen de kromming van de aarde verhindert dat je de finish vanaf de start kunt zien. OK, dat is overdreven, maar het benadrukt het buitengewone karakter van deze 175 kilometer lange etappe, die in zuidoostelijke richting van de start in Modena naar de Adriatische badplaats Cattolica tussen Rimini en Pesaro voert. Twee jaar terug deed de Giro deze regio ook aan, toen wist Caleb Ewan in Pesaro naar de bloemen te rijden.

Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia 2021

De etappe volgt de Romeinse weg Via Aemilia, die in de tweede eeuw voor Christus werd voltooid en meer dan 250 kilometer liep tussen Piacenza en Rimini, waar een van de oorspronkelijke bruggen over de rivieren die door de uitgestrekte Povlakte kronkelen, nog steeds overeind staat. De route loopt om Bologna heen en vervolgt zijn weg naar de eerste tussensprint in Imola, waar de heuvels die vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap werden bedwongen nog aan de horizon opdoemen.

Verder gaat het via Faenza, Forli en Cesena naar de tweede tussensprint in Savignano sul Rubicone, het riviertje dat de grens vormde tussen de Romeinse provincie Cisalpine Gallië en het door Rome gecontroleerde Italië in het zuiden. De route loopt via Rimini en Riccione naar Cattolica, waar een krachtmeting tussen de sprinters niet ondenkbaar lijkt. De enige complicerende factor in dit wijd open terrein kan de wind zijn. Als het waait, zullen sommige ploegen zeker proberen om de race te splitsen. Deceuninck-QuickStep en Ineos Grenadiers behoren tot de meest waarschijnlijke kandidaten, gezien het verleden en het feit dat geen van beide ploegen een gespecialiseerde sprinter in zijn Giro line-up zal hebben.

Details etappe 5 Giro d’Italia 2021 

Etappe 5 Giro d'Italia 2021

Etappe 5: Modena – Cattolica
Afstand: 175 kilometer
Start tijd: 12:20 uur
Soort etappe: vlakke rit

Favorieten etappe 5 Giro d’Italia 2021

Schrijf vandaag alle rappe mannen maar op! Net als in etappe 2 naar Novara zullen hier de rappe mannen gaan vechten om de dagzege. Afhankelijk van de uitkomst van etappe 2, zullen we een nadere sterrenverdeling geven. Reken maar op Caleb Ewan van Lotto Soudal, Fernando Gaviria van UAE Team Emirate en Peter Sagan van Bora-Hansgrohe – maar zeker ook op de Belg Tim Merlier en Nederlander David Dekker.

Etappe 5 Giro d'Italia 2021

Ook de Italianen Elia Viviani van Cofidis, Europees kampioen Giacomo Nizzolo van Qhubeka Assos, de snel opkomende Matteo Moschetti van Trek-Segafredo en Andrea Vendrame van AG2R Citroën zullen bij de pinken zijn!

Voorbeschouwing etappe 6 en etappe 7 Giro 2021

Meer voorbeschouwingen lezen? Lees ook de volgende etappe, etappe 6 van Grotte di Frasassi naar San Giacomo op donderdag 13 mei 2021 waar de eerste echte bergen opdoemen! Of de vooruitblik een dag later, als de sprinters weer aanzet zijn in de vlakke etappe 7 van Notaresco naar Termoli!