Giro 2021: voorbeschouwing etappe 14 Giro d’Italia 2021

Mythisch. Loodzwaar. Heroïsch. Superlatieven schieten ons te kort om deze veertiende etappe op zaterdag 22 mei samen te vatten. In 205 kilometers worden drie bergen aangedaan, waar in de finale de legendarische Monte Zoncolan moet worden bedwongen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit!

Etappe 14 Giro d’Italia 2021

Het derde weekend begint met de grootste test tot nu toe voor de klassementsrenners, een aankomst op de top van de beruchte Monte Zoncolan. Het is een lange etappe, die begint in Cittadella. Aanvankelijk loopt de etappe in noordoostelijke richting, langs de Alpen. De eerste klim komt na 77 km, maar het is slechts een voorproefje, een categorie 4 in Castello di Caneva.

De renners blijven in de luwte van de bergen en passeren de eerste tussensprint in Meduno, waar de route naar het noorden afbuigt, met hoge toppen aan weerszijden. Het is duidelijk dat de aard van de etappe aan het veranderen is, een indruk die bevestigd wordt wanneer de wedstrijd Tramonti di Sopra bereikt en de 11,1 km lange beklimming van de tweede categorie Forcella di Monte Rest begint. De eerste 3 kilometer zijn zacht, maar daarna is het gemiddelde ongeveer 7 procent.

De route daalt, op een enkele opwaartse trap na, af in de vallei erachter om de tweede tussensprint te bereiken in Arta Terme en, kort daarna, het dorp Sutrio, aan de oostelijke voet van de Zoncolan. Dit is ongetwijfeld de makkelijkste kant van de angstaanjagende beklimming, wat grotendeels verklaart waarom dit pas de tweede keer is dat de Giro deze flank beklimt in zes eerdere bezoeken. De laatste keer was toen de Monte Zoncolan werd onthuld aan de wielerwereld in 2003 en Gilberto Simoni de etappewinnaar was.

Toch is de beklimming vanuit Sutrio nog steeds erg pittig, met een gemiddelde van 9% gedurende 13,2 km. Acht kilometer lang blijft het stijgingspercentage binnen een punt van 8 procent, daarna neemt het even af. In tegenstelling tot de westkant vanaf Ovaro, die in de laatste kilometers aanzienlijk minder steil wordt, zijn de laatste 3 kilometer op deze flank monsterlijk, met een gemiddelde van 13 procent en met veel hellingen die weer bijna half zo steil zijn. De slotkilometer is met 14% de steilste van allemaal en zal een einde maken aan de GC-ambities van enkele van de favorieten van de maglia rosa.

Etappe 14 Giro d'Italia 2021

Etappe 14: Cittadella – Monte Zoncolan
Afstand: 205 kilometer
Start tijd: 11:42 uur
Soort etappe: bergetappe

Favorieten etappe 14 Giro d’Italia 2021

Wij verwachten een strijd op twee fronten. Enerzijds zullen de klassementrenners de Monte Zoncolan aangrijpen om ofwel uit te lopen en de concurrentie een genadeklap te geven (Egan Bernal) of juist om tijd goed te maken (Remco Evenepoel en Aleksandr Vlasov, Simon Yates, Hugh Carry). Indien de eventuele vlucht van de dag op de voet van de Monte Zoncolan is ingerekend, kun je deze namen opschrijven.

Maar wat als er wel een stel aanvalslustige klimmers voorop blijven? Bauke Mollema, George Bennett, Harm Vanhoucke en Davide Formolo zijn renners die op deze manier proberen te scoren. En last but not least noteren we Giulio Ciccone. Staat met een achtste plaats nog steeds zeer knap mooi in de top tien, maar zal normaliter normaal gesproken de Giro rijden om te floreren in koersen als vandaag.

Voorbeschouwing etappe 15 en 16
Lees ook onze voorbeschouwingen op de etappes van etappes 15 naar Gorizia en etappe 16 met vier Dolomotiencols.