Giro 2021: voorbeschouwing etappe 15 Giro d’Italia 2021

Op zondag 23 mei 2021, in etappe 15 Giro d’Italia 2021, gaan we de Sloveense heuvels in. De klassementsrenners zullen de benen, zeer wellicht, stil houden na de slopende Monte Zoncolan rit van de dag ervoor, en voor de sprinters is deze rit te zwaar. Welke aanvallers zien we van voren?

Etappe 15 Giro d’Italia 2021

Deze intrigerende etappe is geperst tussen twee dagen in het hooggebergte, wat zou moeten betekenen dat een ontsnapping de afstand zal gaan, hoewel het niet zo duidelijk is als dat. De etappe vindt plaats in de Collio-regio tussen Friuli en Slovenië. Afgezien van een kleine heuvel zijn de eerste 60 kilometer vlak, maar wanneer Slovenië nadert komt er een tweemaal overdekt circuit van 31 kilometer dat geschikt is voor pittige klimmers, maar de kansen van sprinters als Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), die korte beklimmingen als deze gemakkelijk aankunnen, niet volledig uitsluit.

Het parcours begint met een klim van vierde categorie naar Gornje Cerovo (2,5 km lang en gemiddeld 7 procent), waarna de weg nog 15 km verder glooit en de renners terugkeren op Italiaanse bodem voor een tiental vlakke kilometers. Dan keren de renners terug naar Italiaanse bodem voor een twaalftal vlakke kilometers. Deze leiden naar de tweede klim naar Gornje Cerovo en nog een volledige ronde over het circuit.

Na de derde beklimming van Gornje Cerovo buigt de route af naar het oosten, met een korte passage naar de finishstad Gorizia, die precies op de grens tussen de twee naties ligt, en springt dan een laatste keer over naar Slovenië voor de tweede tussensprint in Novi Gorica. Op 3 kilometer van de finish volgt een korte, maar steile slotklim, die door de renners in de kopgroep of, als het peloton weer bij elkaar is, door het peloton gebruikt zal worden als springplank voor een aanval.

Al met al is het een evenwichtige etappe, die garant staat voor snelle, hectische en spannende wedstrijden.

Etappe 15 Giro d'Italia 2021

Etappe 15: Grado – Gorizia
Afstand: 147 kilometer
Start tijd: 13:40 uur
Soort etappe: heuvel etappe

Favorieten etappe 15 Giro d’Italia 2021

De wens is de vader van de gedachte. Zo ook vandaag. Wij schrijven hem nog maar een keer op. Bauke Mollema is onze troef vandaag. Maar ook Koen Bouwman zal voor Nederlands succes kunnen zorgen. De Belgen zullen overigens met Harm Vanhoucke eveneens een gevaarlijke outsider voor etappe winst in huis hebben.

Wie zullen we vandaag nog meer van voren zien? Reken op de Italianen. Bijvoorbeeld Gianluca Brambila, Diego Ulissi, Matteo Fabrio en Davide Formolo. Maar ook de van origine klassementsrenners die zijn weggevallen in de strijd om het roze kunnen er vandaag  met de winst vandoor gaan. Zoals Pello Bilbao of Dan Martin. Wie wint de etappe naar Gorizia?